Acasă Declarații Boloș ”copleșit” de grija alegătorului român în 2024: ”Omul cred că ar fi obosit să aibă patru rânduri de campanii electorale, convins să voteze pe X sau Y”

Boloș ”copleșit” de grija alegătorului român în 2024: ”Omul cred că ar fi obosit să aibă patru rânduri de campanii electorale, convins să voteze pe X sau Y”

0
0
141

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a spus că pentru o mai bună eficienţă a organizării votului la cele patru tururi de alegeri de anul acesta – europarlamentare, locale, prezidenţiale, parlamentare – poate nu ar fi lipsită de interes discuţia despre comasarea alegerilor. Potrivit acestuia, estimările arată că toate alegerile din acest an ar costa 3.8 miliarde de lei.

Dincolo de costurile diminuate aduse de comasare, ministrul a vorbit și despre faptul că românii nu sunt obișnuiți cu patru turiri de scrutin consecutive, explicând că ar putea interveni plictiseala și oboseala în rândul electoratului, care ar trebui să fie „de patru ori convins să voteze pe X sau Y”.

„Având în vedere că anul 2024 este un an special, având toate rândurile de alegeri şi omul, până la urmă te gândeşti la om, omul este cel care votează şi nefiind obişnuit cu patru rânduri de alegeri, pentru o mai bună organizare şi o mai bună eficienţă a organizării votului, poate n-ar fi lipsită de interes această discuţie în spaţiul public.

Dar e o decizie a coaliţiei şi dacă ne gândim, fiind la Ministerul Finanţelor, cât de eficient ar fi un astfel de lucru şi omul cred că ar fi obosit să aibă patru rânduri de campanii electorale, de patru ori convins să voteze pe X sau Y. Intervine şi psihologic discutând fenomenul acesta de plictiseală”, a declarat Marcel Boloş despre comasarea alegerilor.

El a fost întrebat cât costă din punct de vedere financiar organizarea acestor alegeri.

„3,8 miliarde sunt estimările noastre în acest moment”, a precizat ministrul.

Întrebat ce economii s-ar face prin comasarea alegerilor, Marcel Boloş a răspuns: „Dacă noi am socotit 3,8 miliarde la patru rânduri de alegeri şi se reduc la jumătate, teoretic discutând…”.

2024 este un an important pentru România din punct de vedere politic, pentru că vor avea loc patru tipuri de alegeri: parlamentare, europarlamentare, locale şi prezidenţiale. Primele alegeri, cele europarlamentare, sunt programate pe 9 iunie, restul nu au date bătute în cuie.

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloș, a reamintit, marți, noutățile aduse, de la 1 ianuarie 2024, Sistemului naţional RO e-Transport.

Transportatorii trebuie să știe că a fost extinsă obligația de notificare pentru toate bunurile, nu numai cele cu risc fiscal, în cazul tuturor operațiunilor, susține ministrul Finanțelor Marcel Boloș.

Ministrul Finanţelor a reamintit, pe Facebook, noutățile aduse de la 1 ianuarie Sistemului naţional RO e-Transport.

„Transportatorii trebuie să știe că am extins obligația de notificare pentru toate bunurile (nu numai cele cu risc fiscal) în cazul tuturor operațiunilor (achiziții intracomunitare, livrări intracomunitare etc.).

Astfel, toate mărfurile care tranzitează punctele de trecere a frontierei sunt declarate la punctele vamale. Aceste declaraţii sunt preluate în Spaţiul Privat Virtual, după care îşi urmează cursul de verificare a riscului de fraudă fiscală. Datele referitoare la expeditor şi beneficiar, caracteristicile, cantităţile şi contravaloarea bunurilor transportate sunt foarte utile pentru a lupta cu evazioniștii care deturnează bunurile și ajung să le vândă la negru.

Informațiile obținute prin camerele de luat vederi amplasate în punctele de trecere a frontierei vor fi asociate cu notificările din sistem și cu alte date aflate la dispoziția ANAF sau transmise de alte instituții. Astfel, ne vor ajuta să îmbunătățim analizele de risc și să combatem mult mai ușor fraudele”, a scris ministrul pe rețeaua de socializare.

„Ne-am asumat reducerea fenomenelor de evaziune și fraudă fiscală, creșterea gradului de colectare a impozitelor și taxelor datorate bugetului de stat, dar și prevenirea și combaterea comerțului ilicit de bunuri”, mai spune Marcel Boloș.

El spune că singura șansă reală în acest proces este să inovarea și tehnologizarea: „Dovada că ne ținem de cuvânt sunt progresele zilnice pe care le înregistrăm cu fiecare proiect: e-factura, SAF-T, e-sigiliu sau e-transport”.

Ministrul Boloș despre e-Factura: „Avem o veste proastă pentru cei care credeau că nu va merge modulul e-Factura“.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, le dă peste nas celor care au crezut că sistemul e-Factura nu va funcționa. Potrivit acestuia, până acum au fost preluate în sistem aproape 3 milioane de facturi, cu o valoare de 16 miliarde de lei.

”Avem o veste proastă pentru cei care credeau că ne va pica sistemul și nu va merge sistemul și modulul e-Factura. Până în momentul de față au fost preluate în sistem 2.775.421 de facturi, cu o valoare de 16 miliarde de lei. Maximul l-am atins în ziua de vineri – 675.000 de facturi. Ne așteptăm ca în cursul acestei săptămâni această creștere să ajungă până la un milion de facturi pe zi”, a declarat Marcel Boloș, luni, într-o conferință de presă.

De asemenea, ministrul Finanțelor a adăugat că raportarea se face în termen de cinci zile de la emiterea facturii. „Reamintesc că funcționăm în paralel cu cele două sisteme, respectiv sistemul de raportare a facturilor în modulul nostru de factură electronică și opțiunea clasică de emitere a facturii și apoi raportare a ei. Raportarea se face în termen de cinci zile de la emiterea facturii. Dacă se întrerupe sistemul după ce se reia partea de factură electronică, termenul rămâne același, de cinci zile în vederea raportării”, a explicat ministrul Finanțelor.

Este important de precizat că după data de 1 iulie neraportarea în sistemul e-Factura reprezintă contravenție. Microîntreprinderile vor putea fi sancționate între 1.000 și 2.500 de lei, pentru întreprinderile mijlocii amenzile vor fi între 2.500 și 5.000 de lei, iar pentru întreprinderile mari între 5.000 și 10.000 de lei.

Conform ministrului, acest modul este unul foarte important, în contextul în care datele European Commission arată că suntem țara din Uniunea Europeană cu cea mai mare evaziune fiscală și cea mare indisciplină financiară în gestionarea taxei pe valoarea adăugată.

”Este un instrument puternic pentru ca noi să urmărim în timp real lanțurile de fraudare, permițându-ne să luăm măsuri imediate pentru a identifica și pentru a stopa participarea persoanelor impozabile la astfel de activități frauduloase. Am susținut săptămâna trecută o conferință de presă la Ministerul Finanțelor în care am prezentat pe larg stadiul implementării e-Factura, în care am răspuns și celor care pun la îndoială sistemul. Concret, testele arată că suntem în stare să prelucrăm pe zi zeci de milioane de facturi. În tot acest proces vreau să fie clar că suntem alături de contribuabili. Au o perioadă de grație să implementeze sistemul fără să fie sancționați și le suntem alături cu toate informațiile de care au nevoie în tot acest parcurs“, a spus ministrul Marcel Boloș.

Încarcă mai mult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

După ce Ciucă, i-a cerut lui Lasconi să se retragă, Rareş Bogdan sare în apărarea ostașului: ”Exclus un tandem Ciucă-Lasconi, nu a fost în stare să asfalteze o stradă”

Facebook 10 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email După ce Ciucă, i-a cerut lui Lascon…