Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat că urmează negocieri tehnice pentru intrarea României în ”Air Schengen”, după ce Ministerul austriac de Interne a confirmat că Viena este de acord cu ridicarea controalelor de frontieră din aeroporturi, în schimbul unor condiții. Important este că Austria nu mai are o poziție inflexibilă, a spus ministrul.
Austria ne dă un deget, dar cere la schimb toată mâna. Condiţiile puse de Viena pentru a ne primi în Schengen. Bulgarii au refuzat deja oferta.
Predoiu se gudurește slugarnic: ”Important e că Austria și-a schimbat poziția privind Schengen. Parte din condițiile puse ne folosesc și nouă.” Nu, dom’ ministru, nu asta e cel important, verticalitate și demnitate de-om avea! (N.r).
Declarația ”liberalului” vine după ce ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a spus că, este gata să accepte intrarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen în ceea ce privește aeroporturile, cu condiția ca cele două țări să accepte migranți din Siria și Afganistan și controale sporite la frontieră între Bulgaria și România și între Ungaria și România.
”Pentru noi, declarația nu a fost surprinzătoare, ne așteptam. Principala relevanță politică a acestei declarații este faptul că Austria și-a schimbat poziția, deci nu a mai fost acea poziție inflexibilă.
Au avut loc discuții permanente în lunile prealabile acestei declarații. Contactul a fost permanent, și la nivel de minister de Interne, și la nivel de minister de Externe și în continuare vor fi aceste discuții, pentru că negocierile continuă”, a explicat Predoiu.
”Principala relevanță e că avem o schimbare de poziție, cei implicați în acest proces înțeleg foarte bine care este relevanța. De acum înainte se intră pe un teren al discuțiilor tehnice. Vor avea loc aceste discuții și cu ocazia Forumului Salzburg, în Slovenia, unde era planificată această discuție, la nivelul Consiliului JAI și în plan bilateral. Mai departe, tot ce pot să spun este că vom continua, și eu și toți cei implicați în aceste negocieri să muncim și să sperăm că românii vor avea parte de o bucurie de sărbători. Dar încă suntem în plin proces de negociere.
Se discută pe mai multe planuri și în dialog bilateral cu Austria, și trilateral cu Bulgaria, și quadrilateral cu Comisia Europeană, și multilateral cu toate statele UE”, a adăugat el.
”Este vorba despre o poziție care vizează această primă frontieră, dar discuția este mult mai amplă. Prima etapă a început la întâlnirea mea din august cu Karner la Viena și primul obiectiv a fost să normalizăm această comunicare și să trecem dintr-o formă de dialog care nu ducea nicăieri la un dialog constructiv reciproc”, a spus Predoiu.
”Marele pas a fost să trecem de la ”nu” la ”da, dar să vedem în ce condiții”. Știm deja condițiile (N.r). Este un pas și știu că au fost și declarații, mai ales din opoziție, că e prea puțin și că noi trebuie să obținem automat totul dintr-o dată.
Sunt condiții care sunt cunoscute și pe care urmează să le discutăm. Parte din ele sunt chestiuni care ajută inclusiv securizarea României și a teritoriului național, deci ne folosesc și nouă. Mai departe trebuie să discutăm”, a arătat el.
”Pentru noi este important să existe o decizie unică în acest an. Important e să ajungem la un compromis. Mai sunt etape de parcurs, prima este votul din parlamentul olandez, mandatul pe care guvernul olandez îl va primi în legătură cu reformele din Bulgaria din domeniul justiției. În paralel se vor desfășura și aceste discuții care îi includ și pe colegii noștri bulgari”, a adăugat ministrul.
Ministrul Afacerilor Interne a subliniat, însă, că deocamdată poziţia Austriei privind intrarea României în Schengen cu aeroporturile a fost enunţată doar printr-o declaraţie de presă, care nu reprezintă „o poziţie oficială”.
„La Forumul Salzburg mergem ca să vedem exact ce vor partenerii noştri din Austria. Avem deocamdată o declaraţie de presă. Declaraţia de presă nu e un document oficial şi o poziţie oficială. O să iau act de această poziţie când mă voi întâlni cu domnul Karner la Ljubljana în două zile„, a precizat Cătălin Predoiu.
România rămâne în afara frontierelor terestre ale spaţiului Schengen. În plus, pentru interesele economice ale României este mai important să i se deschidă frontierele terestre, nu cele aeriene.
Vlad Gheorghe, europarlamentar: „Nu ne lasă rutier acolo unde sunt şi daunele şi durerea marea, acolo unde stă Diaspora, unde stau românii la coadă cu orele. Hai să vă arăt cum e. 6 kilometri şi jumătate până la vamă, până la intarea în România.„
Marcel Ciolacu, premierul României: „Vom cere să fie un consiliu extraordinar JAI în decembrie cu privirea la aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen. Vom lupta pentru aceste şanse.”
Victor Negrescu, europarlamentar: „Calendarul de zbor se schimbă în luna martie, însă am putea intra pe cale aeriană poate şi mai rapid dacă există bunăvoinţă din partea tuturor statelor din zona de liberă circulaţie.”
Aderarea ne-a fost blocată pe 8 decembrie anul trecut, la Consiliul pentru justiţiei şi afaceri interne. În toamnă, premierul Ciolacu ameninţa să atace Austria la Curtea Europeană de Justiţie pentru că România pierde şase miliarde de euro fiindcă nu este primită în spaţiul european de liberă circulaţie. Cu toate acestea, la o lună distanţă, cancelarul Karl Nehammer se arăta inflexibil – spune că extinderea Schengen este de neconceput pentru Austria.
Chiar dacă Viena îşi nuanţează acum veto-ul, rămâne de convins şi Olanda. Şi ea ne-a dat vot negativ acum un an. Între timp, venirea la putere a extremiştilor de dreapta în Olanda ar putea îngreuna negocierile pentru aderarea noastră la Schengen.
„Există o dinamică cu un ton mai pozitiv, dar care, deocamdată, rămâne în chenarul prudenței și al negocierilor.” Optimismul lui Ciolacu a fost contrazis, însă, rapid, de partenerul de coaliţie. Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, vorbeşte despre prudenţă şi negocieri. Flexibilitatea Austriei vine la pachet cu nişte condiţii stricte.
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, spune că așteaptă o decizie privind aderarea României la Schengen la sfârșitul anului, când va avea loc Consiliul extraordinar JAI. Declarația lui vine după ce presa austriacă a scris că ministrul de Interne Gerhard Karner este dispus să relaxeze vetoul austriac asupra extinderii Schengen pentru România și Bulgaria, permițând ridicarea controalelor în aeroporturi.
”Salutăm declaraţiile ministrului de interne austriac care dovedesc o flexibilizare a poziţiei partenerilor austrieci. Ceea ce a făcut ministrul Karner a fost o declaraţie publică încurajatoare în care a pus şi unele condiţii care se vor discuta şi analiza în perioada următoare. Decizia o aşteptăm la consiliul extraordinar JAI organizat la finalul anului de preşedinţia spaniolă la UE. Madridul a dovedit implicare în identificarea unor soluţii constructive într-o optică europeană”, a transmis Nicolae Ciucă duminică, într-un mesaj pe Facebook.
”Liberalul” pune „eventuala reuşită” pe seama eforturilor ”tuturor forțelor politice și instituțiilor statului”.
”Pentru că au apărut şi în spaţiul public românesc primele declaraţii, consider că o eventuală reuşită este consecinţa conlucrării tuturor forţelor politice, a instituţiilor statului, în mod deosebit Preşedinţie şi Guvern, şi în special activitatea profesionistă a Ministerului de Interne şi a Ministerului de Externe. Până la posibila decizie în ceea ce priveşte Schengen apreciem deschiderea colegilor de la Viena. Aşteptăm să vedem şi rezultatul votului olandez şi rezultatele discuţiilor cheie ale miniştrilor de interne prezenţi în Slovenia luni 11 Decembrie. Există o dinamică cu un ton mai pozitiv dar care deocamdată rămâne în chenarul prudenţei şi al negocierilor”, a arătat Ciucă.