Acasă Declarații Aproape ”expiratul” Iohannis: ”Aici a fost Rusia, nu există îndoieli că România a fost atacată de Moscova, cum să plec dacă Constituția îmi spune să stau?”

Aproape ”expiratul” Iohannis: ”Aici a fost Rusia, nu există îndoieli că România a fost atacată de Moscova, cum să plec dacă Constituția îmi spune să stau?”

0
0
34

Aproape ”expiratul” Iohannis: ”Aici a fost Rusia, nu există îndoieli că România a fost atacată de Moscova, PESEDE ar trebui să dea premierul”.

Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Bruxelles, unde participa la reuniunea Consiliului European, că îi va informa pe liderii UE despre situația creată în România din cauza încercărilor Rusiei de a-și impune un președinte la alegeri. ”Voi sublinia că acest lucru nu este o amenințare doar la adresa României ci la adresa democrațiilor și a valorilor europene. Toate țările sunt expuse acestui risc. Este necesară o coordonare la nivelul întregii UE. Trebuie să adoptăm de urgență instrumente și mecanisme. Nu trebuie să rămânem doar la nivelul hai să discutăm”, a spus Klaus Iohannis.

”Vom discuta setul de măsuri pentru a combate interferența malignă a Rusiei în politica europeană și pentru a reduce expunerea noastră la aceste atacuri perfide, complexe, hibride”, a explicat șeful statului, care a subliniat că, în mod clar ”aici este Rusia”, dar este foarte complicat de demonstrat cu dovezi palbabile că atacurile au fost orchestrate de Federația Rusă.

”Nimeni dintre cei care ne atacă nu o face în mod transparent. Se folosesc de servere conectate la alte servere, la alte servere, să nu își imagineze cineva că aceste atacuri se fac cu semnătură ”cu dragoste din partea Estului”, a declarat președintele României.

Întrebat de ce nu a fost convocat ambasadorul Rusiei în semn de protest, Iohannis a explicat: ”Noi știm ce s-a întâmplat dar este extrem de complicat să arăți cu degetul și să spui voi ați fost. În cyberspace atribuirea este foarte complicată. A fost o procedură în care un atac cibernetic a fost atribuit unui stat și acea atribuire a durat 4 ani. Din felul în care s-a acționat, atac simultan pe toate serverele alegerilor, aceste acșțiuni multiple nu pot fi de actori individuali, numai de actori statali. În zona de servicii aceste modele de comportament se cunosc foarte bine, iar aici a fost Rusia”

Aproape expiratul Iohannisi a explicat și de ce a durat atât de mult ca instituțiile statului să reactioneze în fața atacului, precizând că nu există vinovății din partea nimănui:

Klaus Iohannis a declarat, miercuri, despre alegerile prezidenţiale, că intervenţia a fost atât de subtilă şi atât de complexă, încât mare parte a fost găsit după primul tur de scrutin şi influenţa străină a fost găsită ulterior, iar în acest caz am avut un sprijin semnificativ de la parteneri strategici.

”Nu fac pe nimeni responsabil, pentru că intervenţia a fost atât de subtilă şi atât de complexă, încât practic mare parte din ce s-a întâmplat a fost găsit după primul tur de scrutin. Nu tot. Au fost anumite chestiuni care au fost rezolvate dar din păcate situaţia şi legile nu au fost suficiente. A fost un candidat care şi-a făcut o campanie excesivă, care susţine că a costat zero. Nu crede nimeni, da aşa s-a declarat, pe o reţea socială. Pe reţelele sociale, campaniile sunt frecvente, toată lumea îşi face, dar acele reţele au obligaţia ca atunci când sunt alegeri, să marcheze candidaţii, se numeşte să îi dea un tag. Şi atunci când nu mai este voie să se facă campanie, reţeaua să oprească orice campanie. BEC a somat acea reţea, Tik Tok, să aoprească campania, reţeaua a ignorat solicitarea şi astfel, campania a continuat sâmbătă şi duminică numai pe acest candidat pentru că pentru ceilalţi s-a respectat legea”, a spus preşedintele Klaus Iohannis, despre anularea alegerilor prezidenţiale.

Şeful statului a arătat că ”este o încălcare gravă a legislaţiei electorale, dar, cum această reţea nu este cu baza nici în România nici măcar în Europa, ci în China, reţeaua şi-a permis pur şi simplu să ignore ce a solicitat BEC, iar BEC nu a avut niciun instrument să constrângă reţeaua, cum nici Europa nu are niciun instrument”.

”Sunt chestiuni care nu au avut, pe moment, soluţie. Dar, influenţa străină a fost găsită ulterior, şi trebuie să spun că aici am avut un sprijin semnificativ de la parteneri strategici care au ajutat entităţile româneşti să găsească ce s-a întâmpplat. De aceea a durat câteva zile de la data alegerilor până când în CSAT s-a putut discuta, cu date. Şi atunci, să culpabilizăm pe cineva de la noi ,nu ne-ar duce foarte departe. Este adevărat că, după părarea mea, nu am discutat-o cu politicienii din România, legislaţia trebuie îmbunătăţită, trebuie să fie mai clar. Dacă BEC constată că un candidat încalcă legea, trebuie să aibă instrumente să facă ceva, nu doar să someze şi să se plângă că nu a respectat legislaţia”, a subliniat preşedintele.

Preşedintele a mai declarat că, pe de altă parte, este nevoie de o cooperare mai strânsă între autorităţile care se ocupă de cyber space, fiindcă noi avem aceste instituţii şi ele cooperează instituţional, dar în astfel de situaţii probabil că este nevoie să fie mai aproape unii de alţii.

”Este o problemă care trebuie discutată în UE şi trebuie găsite soluţii comune, pentru că nicio ţară singură nu poate să rezolve aceste chestiuni”, a subliniat şeful statului.

Întrebat dacă are garanţia că la următoarele alegeri nu vor fi interferenţe, preşedintele a spus: ”Noi avem lecţia învăţată şi nu pornesc de la premisa că se va repeta ce s-a întâmplat prima dată. Asta e ce cred eu, sunt convins că toată lumea va fi mult mai atentă şi următoarea rundă de alegeri se va desfăşura în condiţii de mai bună transparenţă”.

”Realitatea a fost recunoscută de partenerii americani, de Germania, de Franța, de toată lumea. România a avut o problemă enormă și a făcut față. Reacția a fost puternică și imediată.

Nu fac pe nimeni culpabil, mare parte din ce s-a întâmplat a fost găsit după primul tur al alegerilor. Din păcate legile nu au fost suficiente. A fost un candidat care și-a făcut o campanie excesivă care spune că a costat 0, nu îl crede nimeni. BEC a somat Tik Tok să oprească campania , aceasta a ignorat. Este o încălcare gravă, dar fiind vorba de o aplicație cu baza în China, și-a permis să ignore. Am avut sprijin de la parteneri strategici să ne ajute să găsim ce s-a întâmplat, de aceea a durat câteva zile

(…) Nu numai SIE a semnalat, și în Consiliul European noi discutăm de ani de zile despre aceste lucruri, dar până la a găsi concret ce s-a întâmplat este cale lungă. (…) Nu poți să interzici un candidat numai că zice ciudățenii în campanie. Se pare că au fost încălcări ale legii în zona de antisemitism care ar fi trebuit urmărite îndeaproape. (…) Serviciile nu au voie să urmărească politicieni, pentru că ne-am întoarce la vechea Securitate”.

Încarcă mai mult

Vezi Și

Crin Antonescu, prima reacție după închiderea urnelor: ”Sunt suficient de experimentat să ştiu că victoria în alegeri nu este decisă de exit poluri”

Facebook X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Crin Antonescu, prima reacție după înc…