Transformatorul din curtea Spitalului Nicolae Robănescu din Bucureşti, care a explodat şi a provocat un incendiu, era în garanție, fiind instalat în octombrie 2022, au declarat premierul Marcel Ciolacu și ministrul sănătății, Alexandru Rafila, miercuri dimineaţă.
Transformatorul din curtea Centrului de recuperare neuropsihomotorie pentru copii ”Dr. Nicolae Robănescu” din Capitală, care a generat un incendiu în urma căruia au fost evacuați aproximativ 100 de pacienţi, era în garanție, fiind instalat în octombrie 2022, au declarat miercuri premierul Marcel Ciolacu și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Transformatorul a luat foc în urma unei pene de curent, iar Rafila spune că managerul spitalului sesizase de două ori Enel că unitatea medicală nu are energie electrică.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a susținut că transformatorul de la care a pornit incendiul de la spital fusese instalat în octombrie 2022 și era în garanție, el spunând că responsabilitatea este a distribuitorului,
Potrivit Ministerului Sănătății, marți seara a avut loc o pană de curent în zona din jurul Spitalului de recuperare pentru copii Robănescu, motiv pentru care unitatea a fost alimentată de generator mai mult de o oră.
În momentul revenirii energiei electrice în rețea, transformatorul a explodat, provocând incendierea a două mașini din apropiere.
Personalul a luat imediat măsuri pentru oprirea instalațiilor de gaze din incinta spitalului și a procedat la evacuarea în siguranță copiilor internați, a aparținătorilor acestora, a mai explicat ministerul.
„Eu nu pot să vă dau informații legate de penele de curent. Managerul de la Centrul Nicolae Robănescu a sesizat de două ori legat de penele de curent.
Există un distribuitor, companii care operează aceste echipamente, nu personalul spitalului le operează.
Pacienții sunt în stare bună. Așteptă să se mute. Se lucrează în momentul de față să-i mutăm în condiții de siguranță.
Misiunea de salvare a durat foarte puțin. A fost de ordinul minutelor. Cel mult o oră a durat repartizarea pe saloane.
Copiii sunt în stare bună, sunt liniștiți, sunt cu părinții. Locația va fi racordată la energie, se va curăța rapid și ei vor reveni rapid. Discutăm de copii cu dizabilități care au nevoie de proceduri medicale de recuperare.
Discutați cu spitalul, ei au semnat acest contract, produsul era în garanție și administrat de furnizor. Nu Ministerul Sănătății s-a ocupat de achiziția acestui echipament„, a declarat Alexandru Rafila.
Referitor la transformatorul care a explodat și de la care s-a produs incidentul, ministrul Sănătății a precizat că acesta era achiziționat și funcționa.
El a adăugat, de asemenea, că acesta era în perioada de garanție.
„Sunt convins ca avea toate avizele luate ca altfel nu se putea monta acest transformator” a mai menționat Alexandru Rafila.
Potrivit ministrului, in prezent jumătate din spitalul Nicolae Robanescu are curent electric de la generatorul propriu. Partea de ambulatoriu nu avea însă curent, miercuri dimineață.
La acest moment, jumătate din Centrul de recuperare neuropsihomotorie pentru copii ”Dr. Nicolae Robănescu” are energie electrică, fiind alimentat printr-un generator, iar ambulatoriul nu are curent, a spus Rafila.
Conform acestuia, copiii vor fi transferați înapoi în spital după ce se va rezolva problema alimentării cu energie electrică, prin aducerea unui alt generator.
Reamintim că un incendiu a izbucnit marţi seară la un transformator din curtea Centrului de recuperare neuropsihomotorie pentru copii Dr. Nicolae Robănescu din Capitală, aproximativ 100 de pacienţi fiind evacuaţi și transferaţi la Spitalul Marie Curie, aflat în imediata apropiere. Incendiul, izbucnit după ce un transformator aflat în curtea spitalului a explodat, s-a extins la două maşini, manifestându-se cu flacără violentă şi fum. ISU preciza că au fost evacuaţi 110 copii şi aparţinători.
Conform reprezentanților Spitalului Marie Curie, în această unitate medicală se află acum 75 dintre copiii transferați în urma incendiului, în timp ce 11 au fost luați acasă de către aparținători: ”Pacienții au ajuns cu bine la Marie Curie, sunt foarte bine îngrijiți”.
Descinderea de astăzi a premierului Marcel Ciolacu alături de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la Spitalul Clinic de Urgență „Marie Curie” unde se află cei 110 de copii evacuați aseară de la Spitalul Nicolae Robănescu a fost și mutare cu bătaie lungă pentru domeniul sănătății.
Premierul Marcel Ciolacu a mers astăzi alături de ministrul Alexandru Rafila la Spitalul Clinic de Urgență ”Marie Curie” din București unde au fost mutați cei 110 copii de la Spitalul Nicolae Robescu ca urmare a incendiului declanșat aseară de explozia unui transformator. După teminarea vizitei, Marcel Ciolacu a făcut o scurtă declarație după care plecat lăsându-l pe ministrul Sănătății să dea explicații presei. Faptul că premierul Marcel Ciolacu l-a lăsat pe Rafila să-l „toace” presa este și un semnal destul de clar că zilele acestuia la conducerea Ministerului Sănătății sunt numărate. Potrivit informațiilor noastre, Alexandru Rafila va fi înlocuit la șefia Ministerului Sănătății de către actualul consilier de stat din cadrul Cancelariei primului ministru, Carmen Orban. Conform CV-ului de 27 de pagini postat pe site-ul Guvernului (vezi documentul în facsimil), Carmen Orban a absolvit Liceul BP Hașdeu din Buzău, și de a lungul timpului a deținut funcții de conducere la mai multe spitale din București, în prezent fiind conferențiar universitar la UMF Carol Davila.
”Managerul spitalului a sesizat de două ori Enel că nu a avut curent. Nu personalul spitalului operează transformatorul electric. Transformatorul era instalat de o firmă agreată de distribuitor“, a declarat Rafila, precizând că ”Ministerul Sănătății s-a ocupat de achizitia acestui echipament“.
După ce jurnaliștii au subliniat că situații similare privind instalațiile electrice există în mai toate spitalele din România, Ciolacu a susținut că va fi făcut ”un plan de acţiune în privinţa spitalelor”, iar ”în perioada următoare se va investi masiv în sistemul de sănătate”.
”Ăsta este sistemul public în acest moment. De aceea avem aproape 5 miliarde de euro pentru investiţii. Chiar o să le analizăm foarte bine zilele acestea şi cele unde nu au pornit procedurile, ca să nu pierdem proiectele, le mutăm de pe PNRR pe BEI, astfel încât tot ceea ce ne-am propus, cele 49 de proiecte să se regăsească fie prin PNRR, fie prin Banca Europeană de Investiţii”, a mai afirmat Ciolacu.
Conform reprezentanților Spitalului ”Marie Curie, în această unitate medicală se află acum 75 dintre copiii transferați în urma incendiului, în timp ce 11 au fost luați acasă de către aparținători.
La acest moment, jumătate din Centrul de recuperare neuropsihomotorie pentru copii ”Dr. Nicolae Robănescu” are energie electrică, fiind alimentat printr-un generator, iar ambulatoriul nu are curent, a spus Rafila.
Conform acestuia, copiii vor fi transferați înapoi în spital după ce se va rezolva problema alimentării cu energie electrică.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri la Centrul de Recuperare pentru Copii dr. Nicolae Robănescu, unde marţi noaptea a luat foc un transformator electric, că toţi copiii evacuaţi din spital sunt în stare bună, împreună cu părinţii lor şi aşteaptă să se mute cât mai repede, în măsura în care va fi racordată la energie locaţia respectivă, în totalitate. Ministrul a mai arătat că sunt pagube relativ mici.
Ministrul Sănătăţii a declarat că nu poate da relaţii legate de penele de curent şi a precizat că spitalul are în acest moment curent de la generatorul propriu însă partea de Ambulatoriu nu are curent. Despre pagubele incendiului, Alexandru Rafila a spus că ”sunt pagube relativ mici la faţada clădirii” şi că nu este vorba de o sumă mare, dar important este să se reia activitatea cât mai repede.
Alexandru Rafila a precizat că toţi copiii evacuaţi din spital sunt în stare bună, împreună cu părinţii lor şi aşteaptă să se mute cât mai repede, în măsura în care va fi racordată la energie locaţia respectivă, în totalitate. ”Discutăm de copii cu dizabilităţi, care au nevoie de proceduri de recuperare, pentru ei fiecare zi este importantă”, a mai spus Rafila, el adăugând că centrul de recuperare este funcţional.
Ministrul Sănătăţii a mai spus că a durat foarte puţin traversarea străzii, şa Spitalul Marie Curie, de ordinul minutelor şi maximum o oră a durat inclusiv repartizarea în saloane a pacienţilor, în urma incendiului, iar directorul spitalului a mobilizat personal suplimentar în zona Unităţii de Primiri-Urgenţe pentru ca această repartizare să se facă într-un timp cât mai scurt. Rafila a mai arătat că spitalul are un contract şi a primit aprobare de instalare a acestui transformator electric.
”El a fost achiziţionat şi instalat şi era în perioada de garanţie de către o firmă agreată de distribuitor”, a explicat ministrul, el precizând că orice astfel de echipament este administrat de o firmă care se ocupă cu acest lucru. ”Nu Ministerul Sănătăţii s-a ocupat de achiziţia acestui echipament”, a subliniat Rafila, el arătând că echipamentul care a luat foc a fost instalat în luna octombrie 2022 şi era în garanţia de un an de zile. Întrebat dacă vor face controale şi la alte spitale, ministrul a răspuns:
Fiecare spital trebuie, Ministerul Sănătăţii nu are echipe specializate care să verifice instalaţiile electrice. Noi putem să constatăm vechimea acestor instalaţii, avem o evaluare la nivel naţional, sunt multe situaţii în care instalaţiile sunt vechi. În general, în marile spitale care sunt mari consumatori există circuite separate pentru acei mari consumatori care pot să pună probleme, dar, aşa cum v-a spus şi domnul premier, lucrăm foarte mult la schimbarea modului în care România acordă asistenţă medicală spitalicească”. Rafila a arătat că sunt foarte multe investiţii în derulare şi crede că acesta este răspunsul raţional, să încerce să înlocuiască clădirile vechi sau să facă restructurări complete care includ toate tipurile de instalaţii.
”Am văzut clădiri chiar mai vechi care au fost renovate în totalitate şi care în momentul de faţă sunt conform standardelor în ceea ce priveşte circuitele şi siguranţa pacienţilor”, a completat ministrul Sănătăţii.