Analizele Institutului Național de Sănătate Publică și Ministerului Sănătății, arată o scădere a numărului de infectări cu virusul SARS-COV 2. În acest context, seful DSU Raed Arafat a anunţat joi, că sunt discuţii pentru relaxarea restricţiilor.
Guvernul pregăteşte ridicarea restricţiilor COVID-19. Executivul va decide săptămâna viitoare măsurile luate în pandemie și, în funcție de evaluările privind situația internă și externă, e posibil să ridice starea de alertă, au declarat surse guvernamentale.
Şeful DSU Raed Arafat a anunţat, în cadrul conferinţei de presă de joi după-amiază, că numărul infectărilor cu coronavirus este în scădere şi că sunt discuţii pentru relaxarea restricţiilor.
”Am trecut prin cifre mari, de peste 35.000 de cazuri pe zi, acum se observă o tendință de descreștere. Dacă comparăm lunea aceasta cu lunea trecută, marțea aceasta cu marțea trecută, toate arată o tendință de descreștere. La rata de pozitivare putem să vorbim de un platou acum. Cifrele scad, cu excepţia secţiilor ATI unde continuă o uşoară creştere. Nu putem compara sub nicio formă ce se întâmplă acum cu valul trecut.
În UPU, chiar dacă sunt mai mulţi pacienţi care se prezintă, peste 9.000 de pacienţi, totuşi starea celor care se prezintă e mai uşoară, mulţi nu necesită oxigen, îngrijire de Terapie Intensivă. Foarte puţini rămân în aşteptarea unui loc
Scăderea pe secţiile ATI va fi mai târziu, pe măsură ce continună scăderea numărului total de infecţii şi se opreşte impactul cazurilor care vin din urmă”. a declarat şeful DSU la conferinţa de presă de joi.
Şeful DSU a explicat, că relaxarea restricţiilor depinde de evoluţia numărului de noi infectări.
”Dacă continuă scăderea şi dacă vedem că impactul pe secţiile de terapie intensivă tot se stabilizează, nu mai avem probleme, cu certitudine deciziile potrivite vor fi luate la momentul respectiv. Că va fi înainte sau va fi la momentul în care atingem finalul acestei perioade de stare de alertă, în jur de 6 martie, asta urmează să vedem după modul în care evoluează şi decizia este la un nivel mai înalt, adică nivelul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi, bineînţeles, pe baza analizelor care se fac la nivelul Ministerului Sănătăţii, INSP şi alte structuri care sunt de specialitate”, a mai spus Arafat.
Şi ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, spunea joi că în 5-6 săptămâni rata de incidenţă COVID în România, la nivel naţional, va scădea la o valoare în jur de 1 la mie, astfel încât restricţiile vor începe să fie ridicate treptat.
”Opinia mea este că și scăderea aceasta va fi cel puțin la fel de rapidă ca și creșterea. Creșterea a fost timp de circa 5-6 săptămâni, începând cu sfârșitul anului 2021 – începutul anului 2022, și probabil că într-un interval de timp similar sau puțin mai scurt vom ajunge la valorile înregistrate la jumătatea lunii decembrie. Cred că mai degrabă în luna martie o să ajungem – un interval de patru săptămâni socotit de-acum, de la data de 10 februarie”, a spus Alexandru Rafila.
El spune că datele ultimelor zile par să indice o inversare a tendinței și trecerea actualului val al pandemiei pe un trend descendent, iar această descreștere va fi rapidă. ”Avem trei zile de scădere consecutivă care sunt însoțite și de scăderi la nivelul spitalelor. Știți că am discutat de mai multe ori apropo de data de 10 februarie, în apropierea acestei date s-a produs, practic, inversarea tendinței. Este un lucru bun și probabil că trei-patru săptămâni de acum încolo vom asista la o scădere rapidă. Să sperăm că rămâne așa”, a spus ministrul sănătății.
”Restricțiile trebuie ridicate gradual. Oamenii trebuie să înțeleagă că au în continuare responsabilitate pentru semenii lor”, a insistat ministrul Sănătăţii.
”Ultimele restricții care se vor ridica, dacă pot fi considerate așa, vor fi legate de utilizarea măștii în interior”, a precizat însă Alexadru Rafila. „În rest, probabil că vom putea reveni la normal și sper să putem să renunțăm și la starea de alertă, care deja se prelungește de aproape doi ani în România. Ne putem gândi că vom putea scăpa de mască chiar și în interior, dar lucrurile trebuie făcute gradual”, a subliniat oficialul Ministerului Sănătății.