Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare, a vorbit vineri, despre varianta sud-africană, atrăgând atenția că aceasta poate ocoli răspunsul imun. ”O parte din cazurile identificate sunt și la persoane vaccinate sau au istoric de trecere prin boală”.
Este îngrijorare la nivel mondial după ce a apărut o nouă tulpină a coronavirusului în Africa de Sud. Doctorul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a vorbit despre pericolul pe care îl reprezintă nouă variantă.
Vaccinurile existente ar putea fi ineficiente în a oferi protecție împotriva noii variante din Africa de Sud, având în vedere că această variantă scade activitatea neutralizantă a anticorpilor într-o proporție mult mai mare decât celelalte variante cunoscute.
Valeriu Gheorghiță a prezentat informațiile care se cunosc în acest moment despre varianta de coronavirus sud-africană:
”Varianta virală acumulează un număr mult mai mare de mutații decât se cunoștea până în prezent. Sunt peste 30 de mutații la nivelul proteinei spike, prin care virusul ajunge în celulele corpului uman. Aceeași proteină reprezintă ținta anticorpilor care rezultă după vaccinare.
Cea mai mare parte a acestor mutații sunt deja cunoscute, regăsite la varianta Delta, britanică și indiană.
Este greu de spus în ce masură această variantă virală scapă de protecția oferită de vaccinul sau de trecerea prin boală, dar se pare că într-adevăr ar putea să ocolească cel puțin parțial răspunsul imun, ținând cont și de faptul că o parte din cazurile deja identificate sunt la persoanele vaccinate sau au istoric de trecere prin boală.
Este foarte greu și nu vreau să ne hazardam la speculații. Varianta Delta reduce activitatea neutralizantă a anticorpilor de circa 2,8 ori, varianta sud-africană, beta, reduce activitatea neutralizantă a anticorpilor de peste șapte ori.
Asta înseamnă că atunci când ai o varianta virală care scade foarte mult activitatea neutralizantă a anticorpilor, va impacta eficiența vaccinului și va reduce considerabil acea eficiență.
Varianta beta, varianta sud-africană, este cea care are cea mai ridicată capacitate de a ocoli răspunsul imun.
Varianta nouă din Botswana, și vedem că s-a extins, este mai transmisibilă decât varianta Delta sau poate să genereze cazuri mai grave, încă nu știm, dar în următoarele două săptămâni probabil că vom avea acest răspuns.
Azi se întrunește comitetul de experți OMS și mă aștept ca cel puțin să fie inclusă în variantele de interes această nouă variantă, cu multiple mutații.
Este important să înțelegem dacă avem nevoie de alte măsuri epidemiologice de răspuns, față de cele pe care deja le aplicăm.
Vedem că unele state au impus limitări de călătorie în Africa de Sud, și celor care se întorc din Africa de Sud. Ce este important este să înțelegem că avem nevoie să consolidăm capacitatea de secvențiere, pentru că fără asta va fi greu să urmărim care este evoluția acestei noi variante virale.
Datele preliminare din Africa de Sud arată două lucruri. Că în timp relativ scurt numărul de variante virale identificate prin secvențiere a crescut foarte mult, mai mult decât dinamica pe care a avut-o varianta Delta, în momentul de față se estimează că ar putea fi mai contagioasă decat Delta.
Rata bazală de reproducere a cazurilor este exprimată în jur de 2, asta însemna o creștere abruptă a numărului de cazuri. În Africa de Sud sunt peste 77 de cazuri, în mod deosebit în școli și la tineri.
Trebuie să accelerăm campania de vaccinare. Mă aștept ca formele de îmbolnăvire (n.r. la persoanele vaccinate) să fie mult mai ușoare decât în cazul celor nevaccinați sau care nu au istoric de trecere prin boală.
Prin vaccinare putem limita răspândirea de noi variante mutante”, a declarat Valeriu Gheorghiță.
Și premierul Nicolae Ciucă a făcut un anunț de ultimp oră cu privire la măsurile care s-ar putea impune în România pentru prevenirea răspândirii tulpinii africane a coronavirusului.
Premierul Nicolae Ciucă a făcut un anunț de ultimp oră cu privire la măsurile care s-ar putea impune în România pentru prevenirea răspândirii tulpinii africane a coronavirusului.
”Guvernul României este la curent clipă de clipă cu evoluția pandemiei în plan național și internațional. Am luat notă de recomandările de ultimă oră ale Comisiei Europene și ale Organizației Mondiale a Sănătății. Mă voi consulta cu factorii decizionali din România și vom anunța în cel mai scurt timp posibil măsurile dispuse pentru a împiedica răspândirea variantei sud-africane a SARS-CoV-2.”, a menționat premierul Ciucă, într-o postare pe Facebook.
Noua tulpină COVID pune pe jar autorităţile în UE. Ursula von der Leyen, şefa Comisiei Europene, recomandă suspendarea călătoriilor din toate ţările afectate şi şi plasarea într-o ”carantină strictă” a cetăţenilor europeni care revin din aceste state.
”Luăm veştile despre noua variantă covid cu extrem de multe mutaţii foarte în serios. Mutaţiile pot conduce la apariţia şi răspândirea unor variante SARS-CoV-2 şi mai îngrijorătoare şi la răspândirea acestora în doar câteva luni în întreaga lume”, a avertizat şefa CE.
De asemenea, Ursula von der Leyen îndeamnă autorităţile din statele membre să acţioneze „foarte rapid, decisiv şi unit”.
Noua tulpină COVID pune pe jar autorităţile în UE. „Înţelegem în mod clar pericolul pe care-l reprezintă această nouă variantă”.
Preşedintele Comisiei Europene a anunţat că le-a propus statelor membre UE să activeze „frâna de urgenţă” împotriva călătoriilor din ţări situate în sudul Africii şi din alte state, pentru a putea fi limitată răspândirea noii variante de COVID-19.
”Toate legăturile aeriene ale acestor ţări este necesar să fie suspendate până când înţelegem în mod clar pericolul pe care-l reprezintă această nouă variantă”, a precizat Ursula von der Leyen
Şefa Comisiei Europene vrea plasarea în carantină ”strictă” a cetăţenilor care se întorc din aceste regiuni.
Mai multe state membre UE – între care Franţa, Germania, Italia şi Olanda – au luat deja astfel de măsuri.
Cazuri de contaminare cu această nouă variantă, descoperită în Africa de Sud au fost descoperite la Hong Kong, în Israel – o persoană care s-a întors din Malawi -, dar şi în Belgia – o persoană care a revenit din Egipt.
Folosirea măştilor de protecţie, igiena mâinilor şi distanţarea socială, dar şi interdicţiile de călătorie şi măsuri la frontieră ”ajută la încetinirea răspândirii virusurilor”, ”un lucru important”, pentru că ne ajută ”să câştigăm un timp preţios” în vederea vaccinării, a apreciat şefa CE.
Contractele pe care UE le-a încheiat cu producătorii de vaccin împotriva covid-19 prevăd ca vaccinurle ”să fie adaptate imediat unor noi variante, imediat ce apar”, subliniază Ursula von der Leyen, care adaugă că ”Europa şi-a luat măsuri de precauţie”.