Acasă Coronavirus Vaccinarea cu serul AstraZeneca, supendată în mțări europene, plus România

Vaccinarea cu serul AstraZeneca, supendată în mțări europene, plus România

0
0
1,001

Update: După ce mai acum câteva ore, Valeriu Gheorghiță se arăta optimist cu pivire la continuarea vaccinării cu serul AstraZeneca în România, acesta a revenit și a anunțat că vaccinarea cu serul AstraEneca în România se suspendă.

Vaccinarea cu serul AstraZeneca va fi supendată în România pentru cel puțin o săptămână. Premierul Florin Cîțu a făcut anunțul joi seară, după ce mai multe state au luat decizia de a opri vaccinarea cu acest ser în urma unor suspiciuni că ar duce la efecte secundare grave. Este vorba despre cheaguri de sânge fatale.

„În cursul acestei seri, a avut loc o ședință la care au participat reprezentanții CNCAV, INSP, MS, ANMDMR. Situația celor două loturi de vaccinuri a fost analizată și s-au decis, în unanimitate, următoarele aspecte:

1. Ca măsură de extremă precauție s-a hotărât carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenției Europene a Medicamentului;

2. Se continuă vaccinarea cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutică AstraZeneca din celelalte loturi existente în momentul de față în România;

3. Se înlocuiesc cele 4257 doze neutilizate existente în centrele de vaccinare, astfel încât procesul de imunizare să nu fie afectat.

Menționăm faptul că această decizie a fost luată ca o măsură de precauție extremă, fără să existe în acest moment în România niciun argument științific care să fi impus această hotărâre. Reiterăm faptul că decizia de carantinare a lotului respectv a fost luată exclusiv pe baza evenimentului raportat în Italia. Astăzi, 11.03.2021, ca urmarea a analizei preliminare a cazurilor de evenimente tromboembolice raportate în Austria cu privire la lotul ABV 5300, EMA a transmis un comunicat oficial prin care anunță faptul că la acest moment nu există indicii care să ateste o legătură de cauzalitate între vaccin și evenimentele adverse raportate”, a transmis Grupul de comunicare al CNCAV, într-un comunicat.

Premierul Florin Cîțu a declarat, joi seară, că s-a luat decizia ca cele 3.000 de doze AstraZeneca rămase să fie puse timp de o săptămână în „carantină”. Șeful Executivului a precizat că această măsură nu este o recomandare europeană.

De altfel, Agenția Europeană pentru Medicamente anunțase anterior că va revizui cazurile de cheaguri de sânge semnalate la pacienți care au fost vaccinați cu vaccinul AstraZeneca, însă subliniază că incidența acestor cazuri nu este mai mare decât în rândul populației generale.

EMA a anunțat și că a luat la cunoștință faptul că mai multe țări au suspendat inocularea cu vaccinul anti-Covid dezvoltat de AstraZeneca, dar subliniază că măsura a fost una de precauție până la finalizarea unei investigații complete.

Deocamdată nu există indicii că vaccinul a cauzat aceste condiții care nu sunt listate drept efecte secundare ale acestui vaccin”, a afirmat Agenția Europeană pentru Medicamente într-un comunicat.

Aceasta a amintit că poziția comitetului de siguranță farmacologică al agenției (PRAC) este că beneficiile vaccinului sunt mai mari decât riscurile și că acesta poate să fie administrat în continuare în timp ce investigația privind „cazurile de evenimente tromboembolice” este în curs.

PRAC revizuiește deja toate cazurile de astfel de cazuri și alte condiții legate de cheaguri de sânge raportate în urma inoculării cu vaccinul AstraZeneca, potrivit agenției, scrie HotNews.

Italia a suspendat vaccinarea cu AstraZeneca. După ce s-au raportat mai multe reacţii adverse grave în legătură cu administrarea dozelor dintr-un anumit lot al vaccinului produs de AstraZeneca, Agenţia italiană pentru Medicamente (AIFA) a decis să interzică utilizarea acestui lot pe întreg teritoriul naţional, ca măsură de precauție. Potrivit premierului Florin Cîțu, în România nu este cazul de îngrijiorare. „Cu cât vaccinăm mai bine, cu atât putem ține economia mai deschisă și putem reveni la normal„.

Coordonatorul campaniei de vaccinare din România, dr. Valeriu Gheorghiță, a declarat la Antena 3, că România analizează, la rândul său, dacă se impune oprirea vaccinării cu vaccinul produs de AstraZeneca. Acesta a subliniat că, deocamdată, suspiciunile vizează un singur lot de vaccin.

Este vorba despre un lot de vaccin de la compania AstraZeneca asupra căruia există această suspiciune că ar fi potențial legat de apariția unor cazuri de persoane vaccinate care au dezvoltat într-o perioadă de până la 10 zile de la vaccinare fenomene trombotice. Ce înseamnă asta – apariția unor cheaguri de sânge. (…) România nu a primit doze din acest lot„, a spus dr. Valeriu Gheorghiță.

Florin Cîțu:”Lotul cu probleme nu există în România”

Din informațiile pe care le avem în acest moment, lotul respectiv, în care au apărut acele probleme, nu există în România. Vom vedea ce decizie vom lua, dar repet, campania de vaccinare merge mai departe. Am anunțat deja că în luna martie vom primi 170.000 de doze suplimentar de la Pfizer. Campania de vaccinare a fost și este o campanie de succes în România și nu o facem pentru un titlu de glorie. Cu cât vaccinăm mai bine, cu atât putem ține economia mai deschisă și putem reveni la normal„, a declarat Florin Cîțu.

După ce s-au raportat mai multe reacții adverse grave în legătură cu administrarea dozelor dintr-un anumit lot al vaccinului AstraZeneca, Agenţia italiană pentru Medicamente (AIFA) a decis să interzică utilizarea acestui lot pe întreg teritoriul naţional, ca măsură de precauție.

Totuși, până în prezent nu a fost stabilită nicio legătură cauzală între administrarea vaccinului şi aceste efecte adverse, anunță sursa citată.

Eşantioane din acest lot vor fi analizate de Institutul Naţional de Sănătate din Italia, iar AIFA va comunica ”orice informaţii noi care devin disponibile” în legătură cu cercetarea desfăşurată.

Vaccinul anti-COVID AstraZeneca, suspendat în Danemarca şi Austria. Şi Danemarca a suspendat vaccinarea cu serul AstraZeneca, oficialii danezi anunțând că au primit rapoarte cu privire la cheaguri de sânge fatale. Aceștia precizează însă că nu ştiu deocamdată dacă există o legătură cu vaccinarea.

Ministrul sănătăţii din Danemarca, Magnus Heunicke, a scris pe Twitter: ”Autorităţile sanitare au suspendat, din cauza măsurilor de precauţie, vaccinarea cu AstraZeneca în urma unui semnal al unui posibil efect secundar grav sub formă de cheaguri de sânge fatale. În prezent nu este posibil să se concluzioneze dacă există o conexiune. Acţionăm devreme, trebuie investigat temeinic„.

Și Austria a suspendat administrarea serului produs de AstraZeneca. Săptămâna trecută, Austria a suspendat vaccinarea cu un lot de vaccinuri AstraZeneca după decesul unei persoane şi îmbolnăvirea alteia. Austria anunţa că suspendă preventiv imunizarea în urma incidentelor.

Oficiul Federal pentru Siguranţă în Sănătate (BASG) a primit două rapoarte în legătură cu vaccinările făcute cu aceeaşi tranşă de vaccin AstraZeneca în districtul Zwettl”, declarau autorităţile sanitare din Austria.

În aceste clipe, România decide ce face cu vaccinarea AstraZeneca. Sunt nouă țări europene care au decis să suspende vaccinarea cu serul AstraZeneca și asta pentru că au apărut temeri legate apariția unor efecte adverse grave, cum ar fi formarea de cheaguri de sânge la persoanele vaccinate.

Autoritățile austriece, de exemplu, investighează în prezent dacă există vreo legătură între decesele unor persoane și vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca. În aceste momente, România este în legătură cu Agenția Europeană a Medicamentului și compania AstraZeneca pentru a se decide dacă la nivelul Uniunii Europene este necesară suspendarea vaccinării cu acest ser.

Coordonatorul campaniei de vaccinare din România, dr. Valeriu Gheorghiță, a declarat la Antena 3, că România analizează, la rândul său, dacă se impune oprirea vaccinării cu vaccinul produs de AstraZeneca. Acesta a subliniat că, deocamdată, suspiciunile vizează un singur lot de vaccin.

Este vorba despre un lot de vaccin de la compania AstraZeneca asupra căruia există această suspiciune că ar fi potențial legat de apariția unor cazuri de persoane vaccinate care au dezvoltat într-o perioadă de până la 10 zile de la vaccinare fenomene trombotice. Ce înseamnă asta – apariția unor cheaguri de sânge.

Agenția Europeană a Medicamentului a analizat aceste cazuri și a stabilit la acest moment că nu ar fi un indiciu în ceea ce privește relația de cauzalitate: Până pe data de 9 martie, la nivel european, la nivelul Agenției Europene a Medicamentului au fost raportate 22 de astfel de cazuri din aproximativ 3.000.000 de persoane vaccinate cu vaccinul de la compania AstraZeneca, iar lotul asupra căruia s-a ridicat această suspiciune și care este în evaluare în momentul de față presupune aproximativ 1,6 milioane de doze care au fost distribuite în circa 17 țări europene.

România nu a primit doze din acest lot. La acest moment am observat și noi că aproximativ 9 țări europene au decis să suspende vaccinare cu vaccinul de la AstraZeneca. Încă nu știm dacă este vorba de o decizie care vizează toate loturile de vaccin sau doar vaccinurile din acest lot.

Eu am luat legătura cu reprezentanții companiei AstraZeneca din România și chiar la această oră este o întâlnire la nivel european pe această temă și imediat ce această întâlnire va fi finalizată voi avea și eu toate datele la dispoziție și vom putea analiza dacă se poate impune în România acest lucru, însă trebuie să înțelegem că până în acest moment există o suspiciune asupra unui lot„, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Încarcă mai mult
Load More In Coronavirus

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Motivul pentru care AstraZeneca a fost nevoită să retragă de pe piață, la nivel mondial, propriul vaccin anti-Covid care a făcut atât de mult rău

Facebook X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Motivul pentru care AstraZeneca a fost…