Acasă Coronavirus ”Specialiștii” avertizează: Subvarianta XBB.1.5 Covid, numită şi Kraken, se răspândeşte mai rapid faţă de tulpinile Omicron actuale

”Specialiștii” avertizează: Subvarianta XBB.1.5 Covid, numită şi Kraken, se răspândeşte mai rapid faţă de tulpinile Omicron actuale

0
0
242

Subvarianta XBB.1.5 de coronavirus, numită şi Kraken, se răspândeşte mai rapid faţă de tulpinile Omicron dominante în prezent, potrivit Agenţiei UE de control al bolilor, scrie Politico.

Există posibilitatea ca această variantă să aibă un efect din ce în ce mai mare asupra numărului de cazuri de COVID-19 în UE, dar nu în luna următoare, deoarece varianta este prezentă în UE la niveluri foarte scăzute„, scrie Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) în evaluarea recentă a XBB.1.5.

Miercuri, responsabilul OMS, Maria Van Kerkhove, a declarat că Agenţia de sănătate a UE este preocupată de cât de repede înlocuieşte subvarianta Kraken alte variante aflate în circulaţie. În SUA, a trecut de la 4% din cazurile secvenţiate la 40% în câteva săptămâni, potrivit coordonatorului pentru COVID-19 al Casei Albe.

Cu toate acestea, nu se ştie încă dacă provoacă o infecţie mai severă.

ECDC scrie că ritmul ridicat de răspândire este cauzat probabil de capacitatea XBB.1.5 de a evita protecţia sistemului imunitar de infecţii sau vaccinări anterioare. Are, de asemenea, o mutaţie a proteinei sale – partea virusului care se leagă de celulele gazdă – care ar putea oferi un anumit avantaj.

Deocamdată, subvarianta este doar un semnal de alarmă în Europa în ceea ce priveşte numărul de cazuri, a spus ECDC, deşi a fost detectată în Danemarca, Franţa, Austria, Ţările de Jos, Germania, Italia, Spania, Suedia, Islanda, Belgia, Republica Cehă, Portugalia şi Irlanda.

Datele din SUA sugerează că XBB.1.5 se răspândeşte agresiv, cazurile dublându-se la fiecare nouă zile.

Pericolul este ca o explozie de cazuri să coincidă cu un sezon de gripă deja dificil, care pun în dificultate spitalele. În Belgia, autorităţile de sănătate publică au declarat o epidemie de gripă din cauza creşterii numărului de cazuri, vârful fiind aşteptat în trei sau patru săptămâni.

Kraken, cea mai nouă și mai contagioasă subvariantă a Omicron, a ajuns în România. Primele două cazuri au fost depistate de medicii din București. Anunțul nu este surprinzător, pentru că profesorul Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, declara că este o chestiune de timp până când subvarianta, responsabilă de producerea un număr mare de îmbolnăviri în Asia şi SUA, va ajunge și la noi.

Cele 2 cazuri de contaminare cu Kraken au fost confirmare, luni dimineață, de către medicii de la Institutul „Matei Balş”, potrivit unui post TV.

Varianta nouă produce aşadar un număr mare de îmbolnăviri, dar nu dă neapărat forme grave de boală, mai spun aceştia. Presiunea pe sistemul de sănătate poate fi însă mult mai mare, tocmai pentru că unităţile sanitare sunt deja aglomerate cu cazuri de viroze, gripă dar şi COVID, potrivit news.ro.

“Deocamdată, informaţiile disponibile vin din SUA, există o perspectivă teoretică ce probabil va deveni şi practică, de răspândire a acestei subvariante în Europa şi bineînţeles că la un moment dat şi la noi.

Vestea care este cumva mai bună este că, cu toate aceste infecţii, până la momentul de faţă nu s-a observat o modificare semnificativă a numărului de spitalizări şi nici a formelor grave înregistrate, se va vedea cum va evolua în continuare.

Cert este că infectează un număr mare de persoane şi asta în mod deosebit datorită unei mutaţii apărute la un aminoacid care îi permite să pătrundă mai uşor în celule”, a explicat Prof. Dr. Emilian Popovici.

Medicul spune că cei cu vârsta de peste 65 de ani ar trebui să aibă grijă mai mare în această perioadă de largă circulaţie a virusurilor respiratorii. deoarece o dublă infecţie, atât cu virusul gripal cât şi cu virusul SARS-CoV-2, poate duce mai uşor la complicaţii severe, mai ales dacă există şi alte boli asociate.

O măsură importantă în acest context şi cu această perspectivă a dublei infecţii este ca persoanele care se infectează cu virusul COVID 19 sau cu virusul gripal să fie atente în primele două săptămâni în mod deosebit după vindecare, să fie atente să evite aglomerările umane, să poarte mască, să-şi ia nişte măsuri de precauţie pentru că în această perioadă de două săptămâni, în mod deosebit după o infecţie, este posibilă mai uşor o nouă infecţie.(…) Ca mijloace specifice de protecție rămân cele două vaccinări, cea gripală care previne gripa şi vaccinarea SARS-CoV-2 cu acest booster adaptat care previne într-o măsură destul de importantă formele grave de boală”, a declarat vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.

Încarcă mai mult
Load More In Coronavirus
Comments are closed.

Vezi Și

Motivul pentru care AstraZeneca a fost nevoită să retragă de pe piață, la nivel mondial, propriul vaccin anti-Covid care a făcut atât de mult rău

Facebook X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Motivul pentru care AstraZeneca a fost…