Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) consideră că interdicţiile generale de călătorie şi obligativitatea vaccinării pentru cei care trec frontierele nu au eficienţă în “suprimarea propagării internaţionale” a coronavirusului.
În contextul în care noul val pandemic de covid-19 cauzat de varianta Omicron a dus la restricţii în Europa, inclusiv pentru cei vaccinaţi, în Italia sau în Austria, Comitetul de urgenţă al OMS a emis anumite recomandări, în special în ceea ce priveşte călătoriile internaţionale. Stabilite la 13 ianuarie, recomandările au fost publicate la 19 ianuarie.
În special, OMS recomandă “ridicarea sau relaxarea interdicţiilor legate de călătorii, pentru că acestea nu oferă o valoare adăugată şi contribuie în continuare la stresul social şi economic trăit de state”. Măsurile legate de călătorii (măşti, testare, izolare/carantină, vaccinare) ar trebui să se bazeze pe evaluările riscurilor şi trebuie să se evite o povară financiară pe umerii celor care călătoresc.
Ţări ca Australia sau Noua Zeelandă sunt închise turiştilor în prezent. SUA şi Finlanda sunt inaccesibile turiştilor nevaccinaţi.
Organizaţia recomandă să nu li se ceară călătorilor care merg în alte ţări dovada vaccinării, această măsură fiind în opinia sa una excesivă, mai ales având în vedere accesul global limitat şi distribuirea inechitabilă a vaccinurilor împotriva covid-19. Statele ar trebui să aibă o abordare bazată pe riscuri, pentru facilitarea călătoriilor internaţionale, prin ridicarea sau modificarea măsurilor cum ar fi testarea şi carantina.
Comitetul OMS, prezidat de francezul Didier Houssin, a modificat şi una dintre recomandările referitoare la campania de vaccinare în lume. Experţii invită comunitatea internaţională să facă astfel încât 70 la su din populaţia tuturor ţărilor să fie vaccinată la începutul lunii iulie 2022 şi ca vaccinarea împotriva covid-19 să fie integrată în serviciile de sănătate de rutină.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă „ridicarea sau relaxarea interdicţiilor legate de călătorii, pentru că acestea nu oferă o valoare adăugată şi contribuie în continuare la stresul social şi economic trăit de state„.
Măsurile legate de călătorii (măşti, testare, izolare/carantină, vaccinare) ar trebui să se bazeze pe evaluările riscurilor şi trebuie să se evite o povară financiară pe umerii celor care călătoresc, mai spun cei de la OMS.
În plus, OMS mai spune că sunt ţări care nu au avut până acum acces la vaccin aşa cum au avut, de pildă, alte state care au avut chiar şi mai multe tipuri de ser.
Inclusiv în ţara noastră este o discuţie pe aceasta temă, dacă acest certificat să fie obligatoriu la mall sau la ieşirea din vamă.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat că limitarea valabilității certificatelor verzi la 9 luni după încheierea schemei de vaccinare e valabilă doar pentru circulația în spațiul UE, iar introducerea acestei reglementări și pentru accesul în anumite instituții sau spații economice din țară se va decide în funcție de situația epidemiologică.
”Este vorba de o decizie a Comisiei Europene adoptată pe 21 decembrie, în care se comunică statelor membre că certificatul, care are ca scop circulația în spațiul UE, e valabil după încheierea schemei de vaccinare 270 de zile, iar doza booster prelungește pe termen nedefinit valabilitatea acestui certificat. Normal că va fi aplicat și în țara noastră, că și cetățenii români circulă în spațiul european”, spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Referitor la introducerea acestei reglementări și pentru accesul în anumite instituții sau spații economice, el precizează că decizia va fi luată în funcție de contextul epidemiologic.
”E o discuție de sănătate publică pe care o discutăm, se va discuta la nivelul Guvernului și al Comitetului Național pentru Situații de Urgență, în funcție de contextul epidemiologic de moment. Dar scopul acestui certificat, așa cum a fost el gândit de către Uniunea Europeană este de circulație în spațiul comunitar. Nu este obligatoriu pentru nimeni, dar dacă vrei să circuli în spațiul Uniunii Europene, trebuie să respecți regulile din Uniunea Europeană. (…) Lucrurile depind de la țară la țară și faptul că există în momentul de față o uniformizare a modului de utilizare e un lucru bun și e normal”, conchide Rafila.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, susţine că persoanele pentru care au trecut mai mult de 9 luni de la efectuarea dozei doi ar trebui să-și facă doza booster până la 1 februarie pentru că de la această dată va expira certificatul digital pentru persoanele care nu au doza a treia (booster). Este o directivă europeană, explică Alexandru Rafila. Ministrul Sănătății a mai spus că 2022 ar fi anul în care ”vom încheia această urgență medicală”, conform ”istoriei naturale a pandemiilor”.
”S-ar putea să avem o oarecare revitalizare a campaniei de vaccinare dacă după data de 1 februarie va intra în funcțiune mecanismul european, directiva europeană: valabilitatea certificatului de vaccinare este prelungită dacă persoanele se vaccinează cu doza booster într-un interval care să nu depășească 9 luni de la încheierea vaccinării”, a sus Alexandru Rafila.
Ministrul Sănătății a mai explicat, că valabilitatea certificatelor de vaccinare va fi condiționată de acest interval de maxim 9 luni de la încheierea vaccinării.
Această reglementare privind certificatul verde se va aplica numai pentru călătoriile intra-comunitare, deciziile privind folosirea acestui certificat în alte scopuri pe plan intern (accesul în restaurante, la concerte sau la alte evenimente) revenind fiecărui stat membru. Totuşi, Comisia Europeană recomandă statelor membre să aplice în general această regulă de nouă luni a valabilităţii certificatului verde fără doza booster, ca măsură menită să ofere ”claritate” cetăţenilor.
Ministrul Sănătății este optimist în legătură cu evoluția valului 5 Omicron în România. Alexandru Rafila a anunțat și când va urma vârful infectărilor, cu un număr foarte mare de cazuri. În același timp, acesta susține că este foarte posibil ca anul 2022 să marcheze încheierea pandemie de coronavirus și transformarea COVID-19 în boală sezonieră.
”Ceea ce se întâmplă cu această tulpină, Omicron, demonstrează că așa este și mi-e greu să cred că vom mai asista la un număr mare de cazuri cu o tulpină care să fie mai patogenă decât Omicron. E posibil să apară variante mai patogene, dar cu transmisibilitate scăzută și atunci o să discutăm despre o manifestare de tip endemic, nu epidemic. Cred că anul 2022 va fi cel în care vom încheia această urgență mondială, globală, de sănătate publică”, a explicat Alexandru Rafila.