De cinci zile încoace, de când a izbucnit conflictul militar dintre Rusia și Ucraina, toată atenția a fost ațintită asupra acestui eveniment, iar oamenii au uitat ”războiul” cu pandemia de coronavirus. Raed Arafat a fost întrebat recent dacă invazia Rusiei în Ucraina a reușit să ”înfrângă” răspândirea virusului SARS-CoV-2.
Dacă până acum toți ochii erau ațintiți asupra virusului SARS-Cov-2, iată că acum se vorbește doar despre războiul dintre Rusia și Ucraina, iar oamenii par să fi uitat că ne aflăm în plină pandemie. Raed Arafat a fost întrebat dacă nu cumva conflictul militar a reușit să oprească pandemia, iar șeful DSU a dat răspunsul.
Acesta spune că norocul nostru este că valul cinci era deja pe final, iar varianta Omicron nu este la fel de agresivă precum tulpina precedentă. El îi îndeamnă, în continuare, pe oameni să respecte toate măsurile de protecție împotriva coronavirusului.
”Încă sunteţi cu masca aici. Fiţi sigură că nu. Încă sunteţi cu masca aici. Norocul nostru este că erau cifrele în scădere, dar tot sunt câteva mii de cazuri pe zi, tot trebuie să ne protejăm.
Măsurile trebuie respectate în continuare”, a explicat Raed Arafat.
Dacă mai interesa pe cineva, numărul persoanelor care s-au infectat cu coronavirus în ultima perioadă, este într-o continuă scădere. Astfel, guvernul României va lua primele măsuri de ”relaxare”.
Fără mască de protecție în aer liber, decizia vine și după ce gradul de ocupare al secţiilor ATI din spitalele româneşti este pe un trend descendent. Miercuri ar fi ziua în care Executivul ar ieși cu primele măsuri de relaxare după valul 5 al pandemiei.
Printre principalele măsuri care vor fi luate în următoarele zile se numără:
– renunţare la mască în aer liber;
– fără restricţii de program la restaurante;
– fără certificat verde la magazine, mall-uri etc.;
– creşterea capacităţii de la 30% la 50%;
Nicolae Ciucă anunţa încă de săptămâna trecută că tendinţa descrescătoare va duce cât de curând la relaxări.
”Având în vedere evoluţia situaţiei pandemice, am discutat şi am spus public că urmează să desfăşurăm o analiză după data de 15 februarie la nivelul Ministerului Sănătăţii şi a celorlalte instituţii implicate în gestionarea crizei pandemice. Au avut loc aceste evaluări, este foarte clar că în momentul de faţă în ceea ce priveşte valul 5 am intrat pe o linie descendentă şi am discutat cu domnul ministru Rafila, urmând ca în perioada imediat următoare, ţinând cont de faptul că la începutul lunii martie urmează să îşi înceteze efectele hotărârea de guvern, să avem o analiză cât se poate de concretă şi să venim cu măsuri care să se preteze la nivelul situaţiei concrete”, a spus prim-ministrul înaintea şedintei de Guvern de miercuri.
Grupul de Comunicare Strategică transmite că până luni la ora 10.00, într-un interval de 24 de ore, au fost înregistrate sub 5.000 de cazuri de COVID-19 Au fost raportate 61 de decese, dintre care 4 anterioare intervalului de referinţă. Gradul de pozitivare este de 17.85%.
”Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 28 februarie 2022, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 4.757 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 61 decese, dintre care 4 anterioare intervalului de referinţă. Vom detalia datele în buletinul informativ de la ora 13.00.”, a anunţat Grupul de Comunicare Strategică (GCS).
Până astăzi, 63.414 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat. În intervalul 27.02.2022 (10:00) – 28.02.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 61 de decese (36 bărbați și 25 femei), dintre care 4 anterioare intervalului de referință, ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Bihor, Botoșani, Brăila, Buzău, Caraș-Severin, Cluj, Dâmbovița, Gorj, Harghita, Ialomița, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timiș și Vrancea. Dintre cele 61 de decese, 1 a fost înregistrat la categoria de de vârstă 30-39 de ani, 2 la categoria de vârstă 40-49 de ani, 6 la categoria de vârstă 50-59 de ani, 11 la categoria de vârstă 60-69 de ani, 19 la categoria de vârstă 70-79 de ani și 22 la categoria de vârstă peste 80 de ani.