Alertă la guvern, după măsurile dure luate în Europa la apariția noii tulpini Omicron. Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că va discuta impunerea de noi măsuri pentru a preveni răspândirea virusului mutant, rezistent la vaccin și a convocat o întâlnire cu ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, la Guvern. De asemenea, este în desfăşurare o şedinţă a CNSU, la care participă şi şefa INSP, Adriana Pistol. Potrivit unor surse, autorităţile române discută despre introducerea carantinei obligatorii pentru toate persoanele care vin din Africa de Sud.
România introduce noi restricţii după apariţia tulpinii africane Omicron. CNSU a propus interzicerea călătoriilor în şi dinspre mai multe ţări din sudul Africii. Toate persoanele care vin din aceste ţări intră în carantină pentru 14 zile cu posibilitatea ieşirii din carantină după 10 zile în baza unui test PCR, a anunţat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.
”Având în vedere aceste alerte în mod normal și România s-a adaptat măsurilor și în momentul de față a fost adoptată o hotărâre a CNSU care aliniază România la măsurile luate în mai multe state europene. Persoanele care vin din această zonă vor fi carantinate pentru 14 zile. Pot ieşi din carantină după 10 zile în baza unui test negativ”, a anunţat ministrul Sănătăţii.
Alexandru Rafila a precizat că vaccinarea este în continuare soluția oportună şi că se vor face secvenţieri pentru cazurile grave COVID-19.
”Cazurile grave care sunt internate vor fi subiectul unor secvențieri, să vedem dacă sunt corelații epidemiologice și dacă acest tulpini sunt prezente și în România.
Avem date că această tulpină se transmite mai ușor. În trei săptămâni probabil vor apărea primele studii care spun dacă vaccinarea sau trecerea prin boală sunt afectate de această variantă”, a mai spus Alexandru Rafila.
Noi restricţii după apariţia tulpinii africane de COVID. Lista ţărilor pentru care se introduce carantina obligatorie pentru 14 zile.
”Se modifică clasificarea țărilor în sensul introducerii țărilor Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud şi Zimbabwe în zona roșie începând cu data publicării acestei hotărâri, astăzi”, a anunţat secretarul de stat în MAI Raed Arafat.
”Guvernul României este la curent clipă de clipă cu evoluția pandemiei în plan național și internațional. Am luat notă de recomandările de ultimă oră ale Comisiei Europene și ale Organizației Mondiale a Sănătății. Mă voi consulta cu factorii decizionali din România și vom anunța în cel mai scurt timp posibil măsurile dispuse pentru a împiedica răspândirea variantei sud-africane a SARS-CoV-2”, a anunţat premierul Nicolae Ciucă, pe pagina de Facebook a Guvernului.
Şi ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, şi-a arătat îngrijorarea legt de apariţia acestei mutaţii COVID. Rafila a explicat că datele existente în prezent despre noua tulpină africană a coronavirusului, numită Omicron, au arătat că este mult mai transmisibilă decât tulpina Delta.
”Tulpina a fost declarată o variantă preocupantă pentru sănătatea publică, există două tipuri de clasificări când apare o variantă nouă, ‘variantă de interes’, mai puțin importantă pentru sănătatea publică și a doua, cu potențial impact pentru sănătatea publică. Nu înseamnă că neapărat se va întâmpla ceva grav la nivel mondial, aceste variante îngrijorătoare sunt cele din rândul cărora vor fi selectate cele cu potențial de a produce infecții la scară globală și a deveni dominante.
Ce înseamnă o variantă preocupantă? Există trei criterii care încadrează aceste variante în categorie, ele pot fi individuale sau cumulative. Poate fi vorba de o transmisibilitate mai mare, poate fi o patogenitate mai mare, se schimbă tabloul clinic, îmbolnăvirile grave sunt mai frecvente și, cel de-al treilea element, este legat de scăderea eficacității măsurilor de sănătate publică. De exemplu, vaccinul nu mai este suficient. Unul dintre aceste criterii sau toate fac ca acest grup de experți să încadreze varianta în categoria celor îngrijorătoare.
Până în momentul de față criteriul care a determinat includerea în această categorie se pare că este legat de transmisibilitate care este mai puțin îngrijorător decât celelalte două, dar nu știm dacă nu cumva dă forme mai ușoare de boală. Ar fi ideal. Se întâmplă uneori să ai și noroc, nu știu dacă vom avea noroc sau ghinion”, a explicat Alexandru Rafila.
Noi restricţii după apariţia tulpinii africane de COVID. Primul caz depistat în Europa.
Autorităţile din Belgia au anunţat că a depistat vineri un caz de infectare cu noua variantă a noului coronavirus B.1.1.529. Este vorba despre un bărbat care a revenit din Egipt în data de 11 noiembrie.
”Avem un caz, acum confirmat, cu această variantă. Este vorba despre cineva care a revenit din străinătate. A fost testat pozitiv la 22 noiembrie. Nevaccinat”, a anunţat într-o conferinţă de presă ministrul belgian al Sănătăţii Franck Vandenbroucke.
Noua tulpină COVID a pus pe jar autorităţile în UE. Ursula von der Leyen, şefa Comisiei Europene, recomandă suspendarea călătoriilor din toate ţările afectate şi plasarea într-o ”carantină strictă” a cetăţenilor europeni care revin din aceste state.
”Luăm veştile despre noua variantă covid cu extrem de multe mutaţii foarte în serios. Mutaţiile pot conduce la apariţia şi răspândirea unor variante SARS-CoV-2 şi mai îngrijorătoare şi la răspândirea acestora în doar câteva luni în întreaga lume”, a avertizat şefa CE.
De asemenea, Ursula von der Leyen îndeamnă autorităţile din statele membre să acţioneze „foarte rapid, decisiv şi unit”.
Și Lucian Bode, a anunțat că autoritățile române vor include pe lista roșie statele vizate de noua tulpină COVID, din sudul Africii în cazul în cae OMS va recomanda acest lucru.
Lucian Bode, măsuri după apariția variantei Omicron. Această măsură presupune carantină obligatorie, indiferent dacă persoanele care vin din aceste țări sunt vaccinate sau nu.
Lucian Bode, măsuri după apariția variantei Omicron: Dacă OMS ne spune, instituim carantină obligatorie chiar și pentru vaccinații care vin din Africa de Sud.
”Așa cum foarte corect ați remarcat privim cu îngrijorare la ceea ce spune OMS, cu riscurile care s-ar putea să vină dintr-o anumită zonă a lumii, din Africa mai exact. Vom vedea raportul OMS și noi astăzi adoptăm o hotărâre a CNSU prin care vom stabili lista țărilor cu zonele verzi, zonele galbene și zonele roșii și, cu siguranță, dacă OMS ne spune că există aceste riscuri, eu cred că România va introduce în zona roșie automat aceste țări”, a declarat vineri Lucian Bode.
Întrebat dacă vor fi vizate de carantină inclusiv persoanele vaccinate care se întorc din state afectate de noua tulpină a coronavirusului, Bode a răspuns: ”Vom impune carantinarea celor care vin din aceste zone, chiar dacă sunt persoane vaccinate, dacă vorbim despre această tulpină periculoasă”.
Potrivit reglementărilor în vigoare, persoanele vaccinate sunt exceptate de la carantină la sosirea în România chiar dacă vin din țări din zona roșie.
În hotărârea CNSU adoptată vineri și care intră în vigoare miercuri, Botswana, țara de origine a noii tulpini, este în zona verde, pentru care nu se aplică niciun fel de restricții pentru persoanele care sosesc în România, iar Africa de Sud este în zona roșie, însă persoanele vaccinate nu intră în carantină.
O nouă variantă a virusului SARS-CoV-2, cu un număr ridicat de mutaţii care ar putea afecta eficacitatea vaccinurilor existente pe piaţă împotriva COVID-19, a fost detectată în Africa de Sud, au anunţat joi oameni de ştiinţă.
În ultimele ore, tot mai multe țări au impus măsuri strice de călătorie, din cauza acestei variante super-mutante. Printre ele se numără Israel, Franța, Italia, Marea Britanie, Germania, Cehia, dar și țări precum Singapore sau Japonia.
Principalele declarații ale lui Alexandru Rafila:
”Atât OMS, cât și ECDC au lansat o alertă în sudul Africii, în șapte țări au fost izolate tulpini de îngrijorare al virusului Corona, care se pare că are mutații majore și, din punctul de vedere al consecințelor, pune probleme, pentru că există o transmisibilitate redusă și urmează să vedem dacă în viitor eficacitatea vaccinării se păstrează față de acest virus și dacă evoluția bolii se păstrează față de varianta standard sau Delta.
Având în vedere aceste alerte de la OMS și ECDC în mod normal și România s-a adaptat măsurilor recomandate și în momentul de față a fost adoptată o hotărâre a CNSU care aliniază România la măsurile care au fost deja luate în mai multe state europene, care limitează sau chiar interzic călătoriile în/dinspre această zonă afectată. Românii care vin din această zonă vor fi carantinați pentru 14 zile, iar în prezența unui test negativ pot ieși din carantină după 10 zile.
Măsurile de vaccinare sunt recomandate cu tărie de toate organismele internaționale și în continuare vaccinarea este soluția care se consideră oportună și populația ar trebui să țină cont de acest lucru pentru că aceată nouă tulpină nu știm încă cum va evolua.
Iar alte măsuri de sănătate publică recomandate, precum utilizarea măștilor și distanțarea rămân în vigoare.
Vom încerca să găsim o soluție legislativă care să stabilească un cadru foarte clar pentru toată lumea iar introducerea acestui certificat verde (COVID) să poată să fie făcută atunci când există o creștere susținută, într-un anumit interval de timp, de exemplu trei săptămâni, iar renunțarea la utilizarea acestui certificat complet să fie făcută atunci când există o scădere mai multe săptămâni consecutiv și se atinge un anumit nivel al incidenței cumulate.
Nu putem exclude în niciun fel și nicio țară nu exclude apariția de cazuri ale tulpinii Omicron.
INSP și laboratoarele au inițiat secvențieri. Cazurile grave care sunt internate vor fi subiectul unor secvențieri, să vedem dacă sunt corelații epidemiologice și dacă sunt prezente și în România.
Avem date că această tulpină se transmite mai ușor.
În trei săptămâni probabil vor apărea primele studii care vorr demonstra dacă vaccinarea sau trecerea prin boală sunt afectate de această nouă variantă.”
Principalele declarații ale lui Raed Arafat:
”Având în vedere avertizările de la OMS și Comisiei Europene s-a făcut modificarea astăzi în următorul sens: Se modifică clasificarea țărilor în sensul introducerii țărilor Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud şi Zimbabwe în zona roșie începând cu data publicării acestei hotărâri, adică astăzi. Se va publica în Monitorul Oficial în această după-amiază.
Se instituie măsura carantinei pentru 14 zile pentru toate persoanele care vin în România din aceste țări.
Pentru toate persoanele care vin din aceste zone se instituite obligativitatea testării RT PCR la sosirea în România precum și în a opta zi de la sosire, iar în cazul unui test negativ, aceștia pot ieși din carantină în ziua a zecea.”