Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat luni, într-o conferință de presă, că numărul cazurilor de infectare cu SARS COV-2 este în creștere, iar autoritățile recomandă purtarea măștii de protecție în spații închise, în mijloace de transport în comun, evitarea aglomerației, igiena mâinilor, aerisirea spațiilor închise. Rafila a subliniat că este recomandată în continuare vaccinarea, mai ales în cazul persoanelor vulnerabile. În săptămâna 27 iunie – 3 iulie 2022 au fost înregistrate 7.726 cazuri noi de persoane infectate cu SARS CoV-2.
În săptămâna 27 iunie – 3 iulie 2022 au fost confirmate peste 7.700 de cazuri de COVID-19, dintre care peste 1,300 au fost persoane reinfectate cu virusul SARS-CoV-2. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a declarat luni că au fost structurate două scenarii COVID pentru România. Dacă primul scenariu arată că vârful noului val va avea loc în perioada 7 – 10 august, al doilea scenariu este ”mai puțin optimist” – conform declarației ministrului Sănătății – și presupune o creștere a numărului de cazuri de până la 70.000 de îmbolnăviri pe săptămână, prin urmare 10.000 de infectări pe zi. Alexandru Rafila a declarat că ”rămâne de văzut dacă se va confirma”.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a transmis, în cadrul unei conferințe de presă organizată luni, că numărul cazurilor COVID-19 este în creștere, dar că nu există motive de îngrijorare momentan pentru că numărul de decese este scăzut, la fel și cel al pacienților internați la Terapie Intensivă. Acesta este motivul penru care ministerul nu reia raportarea zilnică a bilanțului covid 19.
Potrivit datelor prezentate luni de ministrul Sănătăţii, 7726 de cazuri noi de COVID-19 au fost diagnosticate în ultima săptămână, 922 de persoane fiind internate la nivel naţional, dintre care 52 de persoane sunt internate la ATI, 25 dintre acestea fiind nevaccinate.
Dintre persoanele infectate în ultima săptămână, 1307 sunt cazuri de reinfectare
”Numărul de decese, din fericire, rămâne mic, 16 decese pe parcursul unei săptămâni”, a declarat ministrul. Conform datelor prezentate, decesele sunt în cazul a 11 bărbaţi şi cinci femei. În ultima săptămână s-au efectuat peste 70.000 de teste pentru depistarea infecţiei COVID-19, dintre care 18.076 teste RT-TCR şi 56.678 teste rapide.
Ministrul Sănătății a vorbit despre două scenarii posibile în următoarea perioadă, din prisma evoluției numărului de cazuri: în cel mai optimist, vârful noului ”mini-val sau val” va fi atins în prima săptămână a lunii august, iar într-o variantă mai pesimistă vârful va fi atins la finalul lunii august-începutul lunii septembrie, cu 10.000 de cazuri zilnic.
„Ce trebuie să facă o persoană care are simptome COVID? Să se testeze la medicul de familie. Repunem în funcţiune şi acele centre de testare care vor fi accesibile persoanelor, mai ales în week-end, unde se pot duce să preleveze o probă, dacă au simptomatologie, după care fie rămân în observaţie la medicul de familie, care poate să le prescrie şi un tratament, fie merg la un centru de evaluare. Sau, în cazul unei evoluţii mai grave, se duc la spital„, a spus ministrul.
Rafila a menţionat că se menţin recomandările referitoare la utilizarea măştii în spaţiile închise, igiena mâinilor şi aerisirea spaţiilor publice. Totodată, a subliniat că aceste măsuri nu sunt impuse, ci reprezintă recomandări.
„Nimeni nu impune nimic. Sunt doar recomandări, ca să putem să avem o vară cât mai liniştită, să ne putem face concediile, să nu fim în niciun fel în situaţia de a nu putea să mergem în concediu, pentru că ne îmbolnăvim noi sau membrii familiilor. Utilizarea măştii în spaţii închise sau mijloacele de transport în comun şi evitarea aglomeraţiei sunt măsuri deja cunoscute, la fel ca şi igiena mâinilor. Autorităţile locale ar trebui să aibă în vedere igienizarea periodică a mijloacelor de transport în comun. (…) Să asigurăm aerisirea spaţiilor publice. Este una dintre metodele cele mai eficiente de reducere a transmiterii. Nu costă nimic, trebuie doar iniţiativă şi rigoare„, a mai spus el.
Rafila a vorbit și despre scenariul de la nivelul Europei, unde prezumția este că vârful acestui val va fi la sfârșitul lunii iulie: ”Noi avem un decalaj de două săptămâni față de Europa așa că un scenariu posibil va fi 14-18 august”. Ministrul Sănătății a mai transmis că se așteaptă la o creștere a numărului de cazuri în perioada următoare, fără a avea însă ”posibilitatea unei predicții extrem de riguroase”.
Rafila a mai spus că, având în vedere că au trecut cel puțin 5 luni de la valul COVID-19 din ianuarie-februarie și majoritatea celor vaccinați cu 3 doze au cel puțin 6 luni de la ultima doză, există o ”eludare a răspunsului imun”.
Deşi vaccinările împotriva noului coronavirus au redus semnificativ numărul spitalizărilor şi pe cel al deceselor, cazurile de COVID-19 sunt din nou în creştere la nivel global. Peste 4,1 milioane de cazuri au fost raportate global săptămâna trecută, în creştere cu 18%, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). ”Pandemia se transformă, dar nu s-a încheiat”, a declarat recent directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Temerea lui este că anumite state au devenit permisive cu procedura de depistare a cazurilor şi a transmiterii virale, cu toate că grupurile cele mai vulnerabile, în special vârstnicii şi angajaţii sanitari, au rămas nevaccinaţi. Peste 5,2 miliarde de persoane au fost vaccinat anti-COVID-19 la nivel global, au precizat oficialii OMS, dar, în ţările sărace, rata de imunizare este de doar circa 13%.
OMS avertizează: ”Pandemia se transformă, dar nu s-a încheiat”.
Deşi vaccinările împotriva noului coronavirus au redus semnificativ numărul spitalizărilor şi pe cel al deceselor, cazurile de COVID-19 sunt din nou în creştere la nivel global.
Peste 4,1 milioane de cazuri au fost raportate global săptămâna trecută, în creştere cu 18%, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
”Pandemia se transformă, dar nu s-a încheiat”, a declarat miercuri directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, cu prilejul unei conferinţe de presă.
Temerea lui este că anumite state au devenit permisive cu procedura de depistare a cazurilor şi a transmiterii virale, cu toate că grupurile cele mai vulnerabile, în special vârstnicii şi angajaţii sanitari, au rămas nevaccinaţi.
Peste 5,2 miliarde de persoane au fost vaccinat anti-COVID-19 la nivel global, au precizat oficialii OMS, dar, în ţările sărace, rata de imunizare este de doar circa 13%.
”Dacă ţările bogate vaccinează copiii încă de la vârsta de şase luni şi plănuiesc să organizeze viitoare campanii de vaccinare, este de neînţeles sugestia potrivit căreia state cu venituri mici nu ar trebui să-şi vaccineze populaţiile şi să ofere doze de rapel celor mai vulnerabili”, a declarat miercuri directorul OMS.
Principalele declarații:
Dacă vom avea o creștere importantă vom reveni la raportarea zilnică. De obicei atunci când am avut succes în măsurile luate, a fost condiționat de comunicare, de înțelegerea situației, ne dorim același parteneriat cu cetățenii din valul 5, care nu a pus probleme sistemului de sănătate.
În ultima săptămână s-au înregistrat aproape 8000 de cazuri, 1307 cazuri sunt pacienți reinfectați (ultimele 90 de zile). În unitățile sanitare sunt 992 persoane din toată țara. Numărul de decese din fericire rămâne mic, 16 într-o săptămână. S-au efectuat peste 70.000 de teste.
Evoluția cazurilor din ATI nu pune probleme, în general au scăzut cazurile. În schimb, au crescut numărul de cazuri.
Numărul de cazuri de internați în secții a crescut mult, mult mai lent. A crescut și rata de pozitivare, tot așa, într-o proporție mai mică. Rata de pozitivitate a crescut cu 7,7% din totalul de cazuri înregistrate și cu 50% față de săptămâna trecută când era în jur de 5%. În cele mai serioase momente am avut o rată de pozitivitate de 25%, ca să faceți o comparație.
Tulpina Omicron este în continuare dominantă. Nu există dovezi privind o severitate mai mare la BA5, o transmisibilitate mai mare, da, inclusiv la persoanele care au fost infectate cu Omicron, adică o altă subvariantă.
Având în vedere că au trecut cel puțin 5 luni de la valul din ianuarie-februarie și majoritatea celor vaccinați cu 3 doze au cel puțin 6 luni de la ultima doză, există o eludare a răspunsului imun. Estimăm o creștere în perioada următoare, fără să avem posibilitatea unei predicții extrem de riguroase.
Avem două scenarii:
1. Vârful acestui mini-val sau val o să fie în jur de 7-10 august.
2. Vârful acestui val va fi spre sfârșitul lunii august-începutul lunii septembrie cu 10 mii de cazuri pe zi.
Rămâne de văzut dacă aceste cazuri se vor confirma. Prezumția este că vârful acestui val în Europa va fi la sfârșitul lunii iulie. Noi avem un decalaj față de Europa așa că un scenariu posibil va fi 14-18 august. Principala caracteristică a fost modificarea transmisibilității cu scăderea patologității.
Nimeni nu impune nimic, sunt doar recomandări: Utilizarea măștii în spații închise și transport în comun, igiena mâinilor, autorităților ar trebui să igienizeze mijloacele de transport în comun periodic, aerisirea spațiilor, nu costă nimic, trebuie doar inițiativă și rigoare.
Am contactat DSP-urile privind pregătirea unei eventuale creșteri a numărului de cazuri.
Am făcut un inventar al tuturor centrelor ambulatorii din țară și București, au cantități suficiente de antivirale, au anticorpi monoclonali. În a doua jumătate a lunii august sperăm să trecem de vârful acestui mini-val sau val.
Vaccinarea este în continuare recomandată mai ales persoanelor vulnerabile. Așteptăm cu interes să vedem dacă cei doi producători de vaccin vor reuși să valideze noul vaccin pentru coronavirus, să vedem o formă adaptată a vaccinului.
Conform unor surse guvernamentale, România ajunge în această săptămână să depășească 10.000 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2. Astfel, de la nivelul Guvernului, s-ar putea recomanda purtarea măștii în mijloacele de transport în comun și în spațiile închise. Nu va fi o impunere, o obligație, ci o recomandare.
Vaccinuri cu ”update” pentru Omicron. Vaccinurile împotriva coronavirusului modificate pentru a include varianta Omicron pot îmbunătăţi nivelul de protecţie atunci când sunt utilizate ca doză de rapel (booster), au declarat vineri Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) şi alte autorităţi de reglementare în domeniul sanitar la nivel mondial.
În urma unei şedinţe de joi, EMA a anunţat că autorităţile de reglementare au convenit asupra principiilor esenţiale pentru actualizarea vaccinurilor anti-COVID-19 astfel încât acestea să răspundă la variantele emergente.
În timp ce vaccinurile existente împotriva coronavirusului continuă să ofere o bună protecţie la riscul de spitalizare şi deces, eficacitatea vaccinului a fost afectată de evoluţia virusului, a precizat grupul.
Prin urmare, vaccinul specific împotriva Omicron sau bivalent – adică un vaccin care include atât tulpina nouă, cât şi pe cea originală de coronavirus – ar putea „creşte şi extinde” protecţia, se arată într-un comunicat al EMA.
Comunicatul se referă în mod specific la vaccinurile ARNm. Atât Pfizer Inc cât şi Moderna Inc au testat versiuni „reutilate” ale vaccinurilor lor pentru a include varianta Omicron.
Vaccinuri care includ alte variante, de exemplu varianta Beta, ar putea fi luate în considerare pentru utilizare ca doze de rapel dacă datele din studiile clinice demonstrează un nivel adecvat de neutralizare împotriva Omicron şi a altor variante îngrijorătoare, se arată în comunicat.
Anunţul vine la scurt timp după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat că rapelul specific împotriva Omicron ar putea restabili protecţia împotriva tulpinilor emergente ale coronavirusului.
Însă, autoritatea de reglementare din Statele Unite, Agenţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA), a declarat joi că va viza în mod special includerea variantelor mai noi, BA.4 şi BA.5 de Omicron, care determină în prezent o creştere a numărului de cazuri de infectare la nivel global, în orice vaccin nou pentru utilizare pe plan intern.
Marţi, liderul unui comitet consultativ al OMS care a discutat despre vaccinurile modificate a declarat că grupul a preferat dozele de rapel bazate pe BA.1, argumentând că această variantă este mai distinctă şi ar putea genera un răspuns mai larg comparativ cu cele mai recente sub-variante care circulă.
Peter Marks, un înalt oficial în cadrul FDA din SUA, a declarat într-un interviu că autorităţile de reglementare din alte ţări se gândesc serios să utilizeze noi doze de rapel bazate pe varianta BA.1 a Omicron care a provocat creşterea masivă a cazurilor iarna trecută, pentru că acele vaccinuri pot fi disponibile mai devreme decât cele bazate pe BA.4/5 pe care Statele Unite intenţionează să le utilizeze.
EMA a precizat că va oferi mai multe detalii zilele următoare.