Păi și dacă atât de sumbru arată ”estimarea guvernului”, atunci cum se va organiza referendumul ”Fără penali în funcții publice”, referendum la inițiva USR, în luna august? Noi suntem sănătoți la cap în această țară plină de contradicții și de inadecvări?
1200 – 1600 de cazuri noi de infectie cu SARS Cov 2 raportate zilnic la jumatatea lunii august. La asta vom ajunge daca evolutia cazurilor de coronavirus ramane in trendul crescut actual. Asta au scris expertii romani in nota care fundamenteaza prelungirea starii de alerta, la capitolul prognoze de evolutie. Din acest document mai afli si ca in clipa de fata nu exista niciun motiv „stiintific si rezonabil pentru care virusul sa dispara sau sa isi reduca semnificativ rata de contagiozitate de pana acum, avand in vedere gradul aproape inexistent de imunitate a populatiei la aceasta infectie.”
Cei care au redactat nota au trecut in revista evolutia cazurilor de Covid de la inceputul epidemiei si pana in clipa de fata si au ajuns la concluzia ca actuala situatie din Romania nu poate fi gestionata decat prin starea de alerta. Au explicat ca trendul puternic ascendent s-a inregistrat in urma masurilor de relaxare, dar mai ales in urma suspendarii legislatiei care reglementeaza izolarea si carantina.
Impactul nefavorabil asupra starii de sanatate a populatiei, afectarea capacitatii de functionare a sistemului sanitar, dar si limitarea circulatiei cetatenilor romani in 20 de state ale Europei, cu interdictie in 3 state – Lituania, Finlanda si Malta, sunt consecintele numarului zilnic de cazuri noi confirmate, scriu autorii notei de fundamentare.
Odata cu aceasta motivare a prelungirii starii de alerta, mai trebuie sa afli ceva, chiar de la Premierul Ludovic Orban: cresterea numarului de cazuri nu este responsabilitatea Guvernului. Profesorul Astarastoae atrage in schimb atentia asupra faptului ca numarul mare de cazuri trebuie judecat in raport cu numarul mare de teste, si ca testarea inca se face in Romania tintit, ci nu este o testare in masa.
„Faptul ca a crescut numarul de cazuri, nu este in responsabilitatea Guvernului. Nu noi suntem de vina ca se creaza astfel de situatii in care Guvernul, autoritatile, sa fie lipsite de mijloace normale. Cresterea numarului de cazuri se datoreaza in mare parte faptului ca nu au fost respectate cu rigurozitate toate regulile pe care le-am stabilit„, a declarat Ludovic Orban, premierul Romaniei.
„Aceasta testare nu se face in populatia generala, se face tintit, deci in spitale, in camine de batrani, copii etc si este asa cum vrei sa pescuiesti, cand arunci undita intr-un rau sau intr-un lac sau in mare, e mai mica probabilitatea de a prinde. Dar daca te duci la crescatorie si este bazinul plin si arunci undita, dintr-o data prinzi mai multi pesti„, spune Prof. Univ Dr. Vasile Astarastoae.