Studiu făcut în Italia, dovada că noul Coronavirus se transmite prin particulele aflate în suspensie în aer:
Studiul a fost realizat de societatea italiană de medicină de mediu, de cercetători de la Universitatea din Bari, din Bologna și Trieste și de la Universitatea Federico ÎI din Napoli, și relevă un posibil indicator precoce pentru o viitoare epidemie COVID-19. Societatea italiană de Medicină pentru mediu anunță că noul coronavirus SARS-Cov-2 a fost găsit în particule.
„Ar putea crește persistența virusului în atmosferă„
„SARS-Cov-2 s-a găsit în particule fine și acest lucru ar putea crește persistența virusului în atmosferă. Acest prim test deschide posibilitatea testării prezenței virusului pe particule atmosferice din oraşele noastre, în lunile următoare, ca indicator pentru a putea detecta în timp reapariţia coronaviruslui şi a adopta măsuri preventive„, a declarat profesorul Alessandro Miani, preşedintele SIMA.
„Primele dovezi referitoare la prezenţa coronavirusului pe particule, ce provin din analize efectuate pe 34 de probe PN10, în aerul ambiant al siturilor industriale din provincia Bergamo, au fost colectate cu două probe de aer diferite, pentru o perioadă continuă de trei săptămâni, începând din 21 februarie până pe 13 martie„, a explicat Leonardo Setti, coordonatorul grupului de cercetare științifică.
„Am demonstrat prezența ARN viral al SARS-Cov 2 în particule atmosferice„
„Probele au fost analizate de Universitatea din Trieste, în colaborare cu laboratoarele Spitalului Giuliano Izontina care au verificat prezenţa virusului în cel puţin opt din cele 22 de zile examinate. Rezultatele pozitive au fost confirmate pe 12 probe diferite pentru toţi cei trei markeri moleculari: gena E, gena N și gena RDRP. Aceasta din urmă fiind specifică pentru prezenţa virusului SARS- Cov 2″, se arată în studiul prezentat.
„Putem confirma că am demonstrat în mod rezonabil prezența ARN viral al SARS-Cov 2 în particule atmosferice prin detectarea prezenței genelor specifice utilizate ca markeri moleculari ai virusului în două analize genetice paralele„, a declarat Leonardo Setti.
”Picăturile de salivă potențial infectate pot atinge distanțe de până la 7 sau chiar 10 metri”
Cercetările au arătat că picăturile de salivă potențial infectate pot atinge distanțe de până la 7 sau chiar 10 m, de aceea este necesară folosirea măștilor de față ca măsură de protecție în toate mediile. Prezența virusului în praful atmosferic reprezintă o informație valoroasă având în vedere că activitățile sociale urmează să fie redeschise, ceea ce confirmă încă o dată necesitatea folosirii măștilor de către întreaga populație.
Atunci când Profesorul Adrian Streinu Cercerl, recomanda spălarea străzilor ”chiar și cu apă chioară”, guvernul României venea și spunea că ”această operațiune e ineficientă și nu ajută la combaterea Covid-19”!
„Mă uitam când am venit spre institut… Pe ici, pe colo, avem câte o stradă spălată, dar între blocuri nu se spală. Ar trebui spălat de dimineaţă până seara, cu apă chioară. Dacă nu avem clor, cu apă chioară pentru că acele particule sunt degajate, sunt duse la canal şi nu pot să infecteze un om care este deasupra canalului. Atât de simplu este. Nu trebuie să ne gândim la lucruri complicate„, a spus Streinu
Guvernul Romaniei vine cu aceasta informare dupa ce in multe orase au inceput sa se faca dezinfectari de acest gen, armata fiind trimisa in Suceava sa faca ceva similar, dar se pare ca nu e foarte clar daca totul ajuta in vreun fel, sau nu.
“Pentru a analiza eficiența dezinfectării mediilor externe (suprafața drumurilor, ziduri de protecție, pavaje etc.), trebuie luați în considerare factori precum mijloacele de transmitere a Coronavirus, dovada prezenței virusului pe suprafețe, precum și posibilul impact asupra mediului și riscul asupra sănătății în cazul folosirii unor produse nepotrivite, cu potențial toxic.
Pentru spălarea pavajelor urbane, recomandările sunt să se utilizeze procedurile obișnuite, pe bază de săpunuri convenționale / detergenți convenționali, evitând, însă, producerea de praf și aerosoli. Dezinfectarea acestora este o măsură a cărei utilitate nu a fost stabilită, întrucât nu există dovezi că suprafețele de mers sunt implicate în transmiterea virusului.
Informațiile legate de utilizarea hipocloritului și abilitatea lui de a distruge virusul pe suprafețe externe (cum ar fi drumurile) și în aer sunt contradictorii.”