După explozia cazurilor Covid-19 în Europa și mai apoi în România, au explodat și prețurile la măști, specula a funcționat din plin la începutul lunii Martie, iar mai apoi, măștile au ajuns să nu se mai găsească aproape deloc, nici în farmacii și nici în online!
Acum, stocurile au început să fie reînnoite, astfel încât putem să găsim din nou pe piața românească, de la cele banale cu 3 straturi de hârtie, până la cele cu factor de protecție FFP2, FFP3 sau KN95 (modelul Koreean).
Masca Simplă
Măștile simple sunt utilizate în anumite sectoare în scopuri de igienă, cum ar fi în industria alimentară sau a restaurantelor și nu sunt concepute pentru a proteja tractul respirator al purtătorului. Asta înseamnă că nu există nicio garanție de protecție împotriva infecțiilor.
Masca Chirurgicală
Măștile chirurgicale, pe de altă parte, sunt dispozitive de protecție concepute tocmai pentru a reduce riscul de infecție în rândul cadrelor medicale. Există diferite tipuri, cu un grad de protecție din ce în ce mai mare în funcție de numărul de straturi de filtrare. Sunt utile deoarece protejează împotriva stropilor și secrețiilor grosiere, dar nu exista dovezi că ar proteja împotriva aerosolului infectat sau al unei persoane infectate.
Masca cu Filtru
Ultimul tip este cel al măștilor echipate cu filtre, numite respiratoare cu filtre faciale și este singura categorie capabilă să ofere protecție chiar și împotriva virușilor. Eficiența filtrării este indicată cu abrevierile FF de la P1 la P3. FFP2 și FFP3, care au o eficiență de filtrare de 92% și respectiv 98%, sunt cele mai potrivite pentru protecția împotriva virusului.
Măștile pot fi medicale (testate și aprobate de autorități) sau realizate industrial sau individual din diverse materiale, adesea bumbac 100%. Măștile medicale se împart în două categorii principale: chirurgicale și de protecție respiratorie (supuse unor testări ale eficienței filtrării). În America, o mască N95 filtrează 95% dintre particulele submicronice de clorură de sodiu. În Europa, măștile FFP2 filtrează cel puțin 94% dintre particule și permit scăpări de maxim 8% către exterior, iar cele FFP3 filtrează pest 95% dintre particule.
Măștile chirurgicale au scopul de a-i proteja pe ceilalți de particulele respiratorii ale purtătorului. Nu este etanșată pe față și există scurgeri pe la marginile măștii atunci când purtătorul inspiră. Nu pot fi reutilizate și trebuie schimbate atunci când se umezesc.
Măștile de protecție respiratorie au scopul de a-l proteja pe purtător de cei la care este expus, inclusiv prin aerosoli. Trebuie să fie verificată etanșeitatea, iar atunci când sunt purtate corect au scăpări minime. Ideal, ar trebui aruncate după fiecare interacțiune cu un pacient sau după proceduri care generează aerosoli, precum și dacă devine umedă, nu mai este etanșă sau este contaminată cu fluide de la pacienți. În situații în care nu sunt resurse suficiente, acestea pot fi reutilizate după resterilizare prin aburi sau iradiere gamma.
Cum purtăm masca?
Măștile trebuie purtate întotdeauna corect, altfel nu vor deveni doar inutile, ci și contraproductive. Masca nu se poartă nici pe barbă, nici sub nas, ci conform cu specificațiile, nasul, gura și barba trebuiesc cuprinse, nu rezolvăm nimic dacă acoperim doar gura, căile aeriene sunt cuprinse, atât gura cât și nasul. Ne acoperim și gura și nasul, chiar și atunci când ne vine greu să respirăm, astfel ne protejăm atât pe noi cât și pe cei din jurul nostru! Nu purtăm masca ca accesoriu vestimentar ci strict pentru protecție.
Câteva reguli de utilizare:
- Spală-te pe mâini cu apă și săpun sau freacă-le cu o soluție alcoolică înainte de a pune masca;
- Evită să atingi masca în timp ce o porți;
- Acoperă-ți nasul și gura, asigurându-te că nu există spații între față și mască;
- Când se udă, înlocuiește filtrul cu unul nou și nu-l reutiliza;
- Îndepărtează masca luând-o de pe elastic și nu atinge partea din față;
- Arunc-o într-o pungă și spală mâinile din nou.
Cum igienizăm și reutilizăm masca de protecție?
Pentru dezinfectarea, igienizarea și sterilizarea măștilor de protecție, cercetătorii recomandă 30 de minute de expunere la lumină UV, aburi fierbinți timp de 10 minute sau 30 de minute în cuptor special conceput la 70°C. ATENTIE! NU folosiți metode de dezinfectare pe bază de alcool și clor. Acestea vor elimina încărcarea statică din microfibrele măștilor faciale N95, reducând eficiența filtrării. În plus, clorul păstrează gazul și după decontaminare, iar acești vapori pot fi dăunători.
KN95, N95 sau FFP2?
Pe baza comparației de calitate, este rezonabil să spunem că măștile KN95, AS / NZ P2, clasa I Coreea și DS FFR-urile Japoneze sunt echivalentul respiratorilor americani NIOSH N95 și FFP2 europeni, pentru filtrarea particulelor pe bază de ulei, cum ar fi cele rezultate de la focuri sălbatice, poluarea aerului PM 2.5, erupții vulcanice sau bioaerosoli (de exemplu, viruși). Cu toate acestea, înainte de a selecta o mască, rugăm utilizatorii să consulte reglementările și cerințele de protecție respiratorie locală sau să verifice cu sănătatea publică locală sau alte
autorități pentru îndrumare.