În Europa, chiar și după apariția a mai multor vaccinuri anti covid și care promit un procent de imunizare care mai de care mai aproape de 100%, încă există o penurie îngrijorătoare. Cu toate astea, ”autoritățile” altceva nu găsesc ceva mai bun de făcut, decât să aducă în discuție obligativitatea vaccinării, motiv în plus de polemici, panică, proteste și revolte sociale.
Se vorbeşte tot mai mult în Europa (civilizată) dar și în România, despre introducerea unui aşa-zis paşaport COVID, care să condiţioneze călătoriile, ba chiar intrarea în baruri, magazine, malluri și supermarketuri. La noi în ţară, al doilea om în stat evită să spună dacă un asemenea document este necesar sau previzibil.
Reporter: ”Voiam să vă intreb dacă excludeți introducerea obligatorie a unui pașaport COVID pentru a facilita accesul în străinătate, restaurante, baruri, etc?”
Ludovic Orban. ”Îmi puneți o întrebare la care nu pot să vă dau un răspuns. Există o țară de care știu că a introdus un astfel de instrument pentru cei care sunt vaccinați. Asupra acestui subiect trebuie să se pronunțe specialiștii care cunosc cel mai bine toate datele, toate elementele cu privire la această situație. Eu nu mă hazardez să vă dau un răspuns. Mă întrebați o chestiune la care sincer, chiar nu…”
Pe de altă parte, preşedintele Senatului exclude în acest moment introducerea paşaportului COVID şi spune că totul ţine mai degrabă de responsabilitatea fiecăruia dintre noi.
Reporter: ”În acest moment, în calitate de președinte al Senatului, dumneavoastră excludeți introducerea obligativității a unui pașaport COVID pentru a facilita accesul în străinătate, restaurante, baruri, etc?”
Deşi în Europa se vorbeşte tot mai mult despre introducerea paşaportului de vaccinare, în România al doilea om în stat evită să vorbească despre acest subiect.
Anca Dragu: ”Da, cred că da. Deși, eu personal, m-am vaccinat. Asta vreau să spun, că este vorba și despre responsabilitatea fiecăruia dintre noi. Iar aceste elemente trebuie analizate, dezbătute. Și noi trebuie să fim responsabili. Să ne vaccinăm, să purtăm mască, astfel încât să fim siguri că scăpăm de acest virus, de această pandemie. Deci problema, focus-ul, nu este pe o măsură sau alta, focus-ul este pe ce facem să scăpăm de pandemie.”
Pașaportul COVID, la un pas de a deveni realitate. Inclusiv pentru a intra într-un banal supermarket.
Paşaportul de vaccinare ar putea deveni, în scurt timp, un document real şi, mai mult, un act necesar nu doar pentru cei care călătoresc. Guvernul de la Londra ia în calcul ca paşaportul care atestă imunizarea anti-COVID să fie cerut şi la intrarea în pub- uri şi supermarketuri. O propunere controversată, care provoacă disensiuni în Uniunea Europeană. Dacă ţări precum Spania, Italia, iau tot mai mult în considerare utilizarea dovezii de vaccinare, Belgia, Franţa, Germania se opun deocamdată.
Premierul Florin Cîțu declară că o discuție privind introducerea pașapoartelor de vaccinare anti-Covid-19 este prematură.
”Nu am avut această discuție în Guvern. Am văzut discuția în spațiul public. Nu cred că este momentul. Noi suntem în plină campanie de vaccinare, deci nu cred că este momentul să discutăm despre așa ceva”, spune Florin Cîțu.
Premierul a precizat că nu se ia încă în calcul introducerea unor pașapoarte de vaccinare anti-Covid care să permită accesul mai ușor în instituții sau spații comerciale.
„Nu luăm în calcul la acest moment discuția aceasta”, a mai spus Florin Cîţu.
Paşaportul de vaccinare ar putea deveni, în scurt timp, un document real şi, mai mult, un act necesar nu doar pentru cei care călătoresc. Guvernul de la Londra ia în calcul ca paşaportul care atestă imunizarea anti-COVID să fie cerut şi la intrarea în pub-uri şi în supermarket. Israelul a anunţat deja planul de a introduce astfel de reguli chiar de luna aceasta. O propunere controversată, care provoacă disensiuni în interiorul Uniunii. Danemarca şi Suedia au deja în dezvoltare o variantă de paşaport de vaccinare
Ministrul britanic al Afacerilor Externe, Dominic Raab, a fost cel care a lansat ideea folosirii interne a paşaportului pentru vaccin.
Însă, propunerea nu pare să fie pe placul multor colegi din guvern, scriu jurnaliştii din Regat. Însuşi premierul Boris Johnson a venit cu o altă idee. Testarea rapidă ar putea fi calea către redeschiderea societăţii.
Vorbim despre testarea rapidă pentru acele probleme care s-au dovedit cel mai greu de rezolvat, precum cluburile de noapte sau teatrele, acele părţi ale economiei pe car enu le-am putut redeschide anul trecut.
Israelul face însă paşi importanţi în introducerea paşaportului de vaccinare pe plan intern.
De pe 21 februarie, doar cetăţenii care au ambele doze de vaccin făcute şi aşa-numitul paşaport verde digital vor putea merge la teatru, cinematograf, la sala de fitness sau la restaurant.
Aproximativ 43 % din israelieni au făcut deja prima doză din vaccinul anti-COVID. Israelul are, prin natura sa, experienţă în cazurile de urgenţă. Este vorba despre modul de gândire, oamenii ştiu să se descurce, să improvizeze, cum să se adapteze la situaţiile în schimbare. Cred că aceasta este calea.
Chiar dacă în cele 27 de state ale Uniunii Europene nu s-a ajuns la o concluzie, state precum Spania, Italia, iau tot mai mult în considerare utilizarea paşaportului Covid. Mai mult, Suedia şi Danemarca au anunţat deja certificate electronice care să le permită oamenilor să călătorească în străinătate şi să ia masa în restaurante. Belgia, Germania, Franţa, se opun deocamdată unui astfel de document.