Șefii de filiale vor fi obligați să candideze la alegerile locale. Dacă obțin un scor mai mic decât cel al filialei își au adio de la fotoliul de parlamentar.
Cei cu scor sub cel al filialei pierd susţinerea politică pentru parlamentare. Ce se întâmplă în filialele cu rezultate slabe la europarlamentare. Mai mult, ultimele zece organizații de la alegerile viitoare vor fi dizolvate.
Liderii de filiale PNL vor fi obligaţi să candideze fie la şefia Consiliului Judeţean, fie la primăria municipiului reşedinţă de judeţ, iar cei care obţin scor sub cel al filialei pierd susţinerea politică pentru eventuala candidatură la parlamentare, conform unei decizii luate de Biroul Politic al PNL. De asemenea, conducerile filialelor judeţene care se vor clasa pe ultimele 10 locuri la alegerile europarlamentare vor fi dizolvate.
Documentul adoptat de conducerea Partidului Național Liberal spune că liderii filialelor județene vor fi obligați să candideze, în funcție de situație, fie pentru postul de președinte al Consiliului Județean, fie pentru cel de primar de municipiu.
Același document arată că acei candidați care vor lua un scor sub cel al filialei își vor pierde susținerea pentru alegerile pentru Parlament.
PNL vrea să dizolve organizațiile care se clasează pe ultimele locuri la alegeri!
Sunt măsuri care au fost luate în interiorul PNL cu intenția de a-i mobiliza pe liderii filialelor să obțină un scor cât mai bun la alegerile viitoare.
Nicolae Ciucă: Executivul PNL a fost mandatat să negocieze comasarea alegerilor.
„Executivul Partidului National Liberal a fost mandatat, legat de comasarea alegerilor, să analizeze să negocieze în interiorul coaliției pe marginea acestui demers”, a anunțat miercuri președintele formațiunii, Nicolae Ciucă.
„Executivul Partidului National Liberal a fost mandatat, legat de comasarea alegerilor, să analizeze să negocieze în interiorul coaliției pe marginea acestui demers. A existat o analiză și în final fiecare și-a prezentat punctul de vedere, susținând ca o variantă posibilă și benefică comasarea alegerilor europarlamentare cu locale, dar există și celelalte variante în analiză. Noi trebuie să identificăm care este cea mai bună soluție pentru consolidarea democrației, pentru cetățenii României, pentru facilitarea procesului electoral în România”, spune Nicolae Ciucă.
El afirmă că în interiorul coaliției nu s-a discutat despre un acord politic extins.
„Chestiunea asta cu tandemul nu am discutat-o. Orice astfel de chestiune trebuie analizată, chiar dacă ar fi să avem un astfel de proiect, el trebuie în primul rând analizat și însușit de conducerea executivă, să ne întoarcem la BPN, discutăm, analizăm și după aceea validăm acest proiect. PNL are 1.232 de primari, 14.185 de consiglieri locali și județeni, 17 președinți de Consilii Județene, deci există un active de partid care, indiferent de modul în care se vor desfășura alegerile, va fi la fel de mobilizat”, adaugă Ciucă.
”Preşedintele filialei judeţene a PNL va candida la alegerile locale din 2024 la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean sau la funcţia de primar al municipiului reşedinţă de judeţ, în funcţie de situaţie”, este primul punct al deciziei Biroului Politic al PNL de la sfârşitul lunii ianuarie.
Potrivit aceleiaşi decizii, candidaţii la funcţia de preşedinte al CJ sau la funcţia de primar al mmunicipiului reşedinţă de judeţ care vor obţine un scor politic sub scorul filialei judeţene/municipale nu vor mai avea sprijinul partidului pentru o eventuală candidatură la alegerile parlamentare.
”Conducerile filialelor judeţene care se vor plasa pe ultimele 10 locuri în clasamentul rezultatelor la alegerile europarlamentare din 2024 (media dintre procent şi număr de voturi) vor fi dizolvate. În stabilirea clasamentului se va ţine cont de ponderea populaţiei maghiare”, se mai arată în hotărârea conducerii liberale, semna tă de preşedintele Nicolae Ciucă şi de secretarul general Lucian Bode.
Preşedintele PNL Nicolae Ciucă a refuzat să spună dacă demisionează în cazul în care PNL se va clasa în spatele AUR la alegerile europarlamentare din luna iunie. ”Noi ne aflăm aci să luptăm, nu să demisionăm”, a declarat Nicolae Ciucă la Prima TV. Liderul PNL susţine că obiectivul partidului este să câştige alegerile europene, chiar dacă, în acest moment, PNL este la o distanţă de 10 procente faţă de PSD, potrivit sondajelor de opinie.
Preşedintele PNL Nicolae Ciucă le-a transmis colegilor, în şedinţa partidului în care au fost luate aceste decizii, că reuşita liberalilor în alegeri depinde de organizare şi atitudine. ”Fraţilor, ori ne ridicăm şi câştigăm toţi. Ori pierdem şi pierdem toţi. Nu există altă finalitate la ce facem aici”, a spus Ciucă.