PSD și PNL ar putea să meargă cu candidați separați la primăria Capitalei. Lider PNL: Dacă Firea este candidat comun, 57% din electoratul liberal îl votează pe Nicusor Dan.
Analiza liderilor din Coaliție arată că niciun candidat al alianței PSD-PNL nu poate să-l bată pe Nicușor Dan. ”57% din electoratul liberal ar vota cu Nicușor Dan în cazul în care Firea va fi candidat comun și 40% din electoratul PNL ar vota tot cu acesta dacă va candida Sebastian Burduja”, susțin sursele citate.
Potrivit calculelor din Coaliție în condițiile unor candidaturi separate, Primăria Capitalei se câștigă sub 30% dacă se menține situația din prezent. ”Nicușor e undeva la 30%, și poate lua 95% din electoratul Dreptei Unite și 40% din electoratul PNL”, susțin surse din Coaliție.
„Lista comună PSD-PNL are 51%, oamenii votează lista comună, hate-ul la George Simion a crescut până la 74% în București. Avem o mare problemă cu candidatul comun pentru Capitală. Burduja, candidat unic urcă până la cel mult 20-22%. Firea e în scădere, are spre 30% candidat comun. Dacă e Firea candidat, cresc șansele lui Nicușor, deoarece exista un nivel de hate ridicat”, mai spun sursele din Coaliție.
Situația se complică în contextul în care Cristian Popescu Piedone a anunțat public că va candida la primăria Capitalei indiferent ce decide Coaliția. Piedone poate rupe din voturile PSD, mai exact din voturile Gabrielei Firea.
Totodată, PNL exclude susținerea lui Piedone la primăria Capitalei pentru că vor protesta organizațiile din Ardeal și Banat. „Electoratul din Ardeal e incompatibil cu Piedone. Nu se poate Piedone”, susține un lider PNL.
Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu a declarat că, există posibilitatea ca cele două partide să aibe candidați separați la Primăria București iar pentru PSD, Gabriela Firea este prima opțiune pentru candidatura la Primăria București.
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a anunţat că a primit sprijinul organizaţiilor femeilor social-democrate din Bucureşti pentru candidatura la funcţia de primar general al Capitalei, susţinând că bucureştenii ştiu ca orice candidat din partea PNL este „parte a politicii administrative dezastruoase” din acest oraş.
”Sunt onorată să am sprijinul doamnelor social-democrate din Bucureşti pentru candidatura la misiunea complexă de a fi primarul general al Capitalei! Am primit cu mare responsabilitate mandatul pe care toate organizaţiile femeilor social-democrate din Bucureşti mi l-au dat! În şedinţe interne, fiecare dintre cele şase organizaţii OFSD de sector şi organizaţia OFSD Bucureşti au votat, în unanimitate, susţinerea candidaturii mele. Mă înclin în faţa doamnelor care sunt social-democrate de foarte mulţi ani, unele fiind membre ale Partidului Social Democrat de peste 30 de ani. Aşadar, femei cu multă experienţă politică şi adevărate activiste de partid”, a precizat Firea, duminică, pe Facebook.
Firea a menţionat că are, de asemenea, susţinerea organizaţiilor PSD din toate sectoarele Capitalei.
”Le mulţumesc, membrilor consiliilor politice şi preşedinţilor celor şase sectoare pentru încredere. Rămân determinată să muncesc, din nou, pentru dezvoltarea oraşului, pentru oamenii care sunt abandonaţi de aproape patru ani, pentru toate proiectele care au fost aruncate într-un sertar doar pentru că ele au fost lucrate de echipa social-democrată”, a adăugat Gabriela Firea.
Ea a menţionat că realizările şi ale echipei consilierilor generali social-democraţi din timpul mandatului său de primar general sunt „reale”, în ciuda „campaniilor defăimătoare” la care ar fi supusă şi „oricâte nedreptăţi” i s-ar face, realizările.
”Sunt convinsă că bucureştenii ştiu să facă diferenţa: investiţiile masive în cele 19 spitale şi construirea a două spitale noi, Gomoiu şi Foişor. Acum, investiţiile bat pasul pe loc şi se cheltuie doar 20% din banii alocaţi. Am înnoit parcul auto aşa cum nu a mai făcut-o niciun primar: 400 de autobuze euro 6, 130 de autobuze hibrid, investiţii în autobuzele vechi şi am atras 370 milioane de euro pentru 100 de tramvaie, 100 de autobuze electrice şi 100 de troleibuze. Dezvoltarea infrastructurii rutiere: Fabrica de Glucoză, Podul Ciurel, podul Nicolae Grigorescu, pasajul Piaţa Sudului, pasajul Doamna Ghica, cartierul Henri Coandă, Prelungirea Ghencea, piste pentru biciclişti şi multe altele”, a mai scris Firea la Facebook.
Ea a mai susţinut că în timpul mandatului său au fost finalizată consolidarea a 10 clădiri cu risc seismic, în cazul a 10 de astfel de clădiri consolidarea este în stadiu avansat şi au fost 15 faţade reparate.
De asemenea, Firea arată şi că „tema datoriilor de miliarde” pe care le-ar fi lăsat este „falsă”.
”Şi eu am găsit facturi neplătite şi nu m-am plâns o secundă, am plătit şi am dezvoltat Capitala, cu jumătate din banii pe care i-a primit actuala administraţie. Sondajele arată toate aceste fapte! Aşa cum tot în sondaje bucureştenii spun în proporţie de 70% că sunt nemulţumiţi de actualul primar general. Sunt dezamăgiţi inclusiv cei care l-au votat”, a mai scris Firea.
Firea a adăugat că „orice candidat din partea PNL Bucureşti este parte a politicii administrative dezastruoase”.
”Sunt convinsă că bucureştenii ştiu că orice candidat din partea PNL Bucureşti este parte a politicii administrative dezastruoase din Bucureşti. Oamenii nu pot fi minţiţi: USR Bucureşti împreună cu PNL Bucureşti l-au făcut primar general pe Nicuşor Dan şi i-au asigurat majoritatea aproape 4 ani. Şi acum, liberalii au directori şi oameni în primărie. Echipa social-democrată este pregătită să lupte pentru bucureşteni, pentru Bucureşti! Am demonstrat că putem şi avem această mare responsabilitate faţă de cetăţeni”, a afirmat Gabriela Firea.
În 28 februarie, Gabriela Firea a anunţat că Biroul permanent al PSD Bucureşti a decis, prin vot în unanimitate, să susţină candidatura sa pentru Primăria Capitalei.
PSD şi PNL nu au luat o decizie privind candidatul pentru Primăria Bucureşti, hotărârea urmând să fie luată pe baza unor sondaje.
Gabriela Firea: „Merg prin cartiere şi oamenii îmi cer să candidez la Primăria Capitalei. Am luat decizia de a nu-i dezamăgi”.
Prim-vicepreședintele PSD, Gabriela Firea, spune că a luat deja decizia în controversa legată de desemnarea candidatului PSD la Primăria Capitalei dar că va aștepta „disciplinat” comunicarea oficială a formațiunii sale în legătură cu acest subiect.
Firea, fost primar general, critică strategia PSD și PNL privind desemnarea unui candidat comun și acuză faptul că, în București, PNL „este egal cu USR egal cu Nicușor Dan”.
Ea a explicat, că alegerile locale ar fi trebuit scoase din negocierile purtate la nivel de coaliție și că formațiunile partenere, PSD și PNL, ar fi trebuit să își creeze strategii separate la scrutinul pentru primari și consilieri.
„În primul rând, vreau să le mulțumesc președinților de organizații (PSD) de sectoare și, de asemenea, organizațiilor interne – pensionari, tineri și femei – care acum două săptămâni, în forurile noastre statutare, au votat în unanimitate pentru ca eu să reprezint Partidul Social Democrat în aceste alegeri. La asta s-a adăugat și o veste care m-a bucurat, și anume ideea de rezoluții la toate cele șase sectoare din partea doamnelor social-democrate. Ce vreau să spun în legătură cu sondajele despre care dvs. ați amintit: cel mai bun sondaj este cel pe care îl obținem de la cetățeni. Faptul că în toate aceste luni, în absolut toate cercetările sociologice, indiferent de cine au fost realizate, aproape 70% dintre bucureșteni spun că sunt nemulțumiți de activitatea actualului primar.
De asemenea, aproape 70% dintre bucureșteni spun că mandatul meu a fost unul mai performant decât al actualului primar, pentru că s-au realizat proiecte de mare infrastructură, s-au realizat investiții în spitale, în școli. În București era curat, se putea respira.
Acum, după ce ni s-au promis foarte multe lucruri – apă caldă, lupta cu poluarea, transportul public în comun dezvoltat – nu s-a făcut nimic. Să știți că datorii am plătit și eu, ca primar general, au plătit și anteriorii primari. Orice primar din țară și nu doar din țara noastră, din Europa, din lume, are datoria să respecte legislația în vigoare în materie fiscală și să achite creditele anterioare.
Gabriela Firea: Din păcate, în unele birouri se negociază altceva decât ce își doresc bucureștenii.
Un primar trebuie să aibă proiecte, proiecte pentru oameni. Un primar are datoria față de cei care l-au ales, să ducă spre dezvoltare acel oraș.
Subliniez încă o dată: cred că este o distanță foarte mare între ceea ce își doresc acum bucureștenii și ceea ce, din păcate, în unele birouri se negociază. Iar această legătură directă făcută între Primăria Capitalei și candidatura la prezidențiale, cine va prelua guvernarea, ca premier și vicepremier, și care vor fi conducerile Camerelor Parlamentului cred că este o legătură nefirească. Una care, în primul rând îi dezamăgește pe bucureșteni.
Vorbim aici de alegeri locale și dvs. știți foarte bine în alegerile locale cetățenii, în primul rând, aleg omul. Firește, echipa este foarte importantă și împreună cu echipa de consilieri generali social-democrați am realizat lucruri bune în București în mandatul pe care l-am avut.
Dar în primul rând, cetățenii la alegerile locale se uită la om, analizează omul potențialul său dorința sa de muncă, de implicare pentru a face ceva în acel oraș.
Gabriela Firea: Merg zilnic prin cartierele din București și oamenii îmi spun să candidez.
Prin urmare, această legare, pe care eu consider forțată între alegerile prezidențiale, parlamentare și alegerile locale din București, cred nu este apreciată de cetățeni. Iar eu merg zilnic în București, în toate cartierele. Vreau să vă spun că am realizat și cercetări sociologice cu mai multe case de sondare, dar merg foarte mult în București, în cartiere și oamenii îmi spun să candidez.
Acum aș fi în situația în care să spun: sau în banca mea și nu mă interesează ce spun bucureștenii sau în, primul rând, îi ascult pe bucureștenii care, în număr covârșitor, îmi spun să candidez.
Aștept acest anunț (al desemnării candidatului oficial susținut de PSD și PNL pentru Primăria Generală, n.r.) ca un coleg disciplinat, care respectă statutul partidului și își respectă colegii. Vă rog să mă sunați atunci și vă voi spune punctul meu de vedere la acel moment, pentru că este foarte important și felul cum se va face acel anunț și care vor fi argumentele.
Vă spun de pe acum faptul că în București, în acest moment, este o așteptare foarte mare ca eu să candidez. Normal ar fi fost ca eu să candidez, ca și data trecută, din partea Partidului Social Democrat, să nu fiu parte a unei negocieri în coaliție. În coaliție, să se negocieze pentru prezidențiale, parlamentare și lista comună la europarlamentare, dar nu alegeri locale, care au o componentă foarte mare din punct de vedere uman.
Gabriela Firea: Bucureștenii știu că PNL în București este egal cu USR egal Nicușor Dan.
Cetățenii vor să-și aleagă gospodarul orașului și sunt oameni în afara spațiului politic, oameni care nu sunt înregimentați politic, oameni care nu fac politică de obicei, dar care, în preajma alegerilor locale, sunt foarte interesați care sunt candidații și vor să dea un vot, un vot util. Cum putem noi să mergem în cartiere, pe străzile din București să le spunem: ‘știți, votați candidatul PNL’.
Bucureștenii știu că PNL în București este egal cu USR pentru că, în momentul la care vorbim, viceprimarul Capitalei este din partea PNL, dl. (Stelian) Bujduveanu. Zeci de directori în subordinea Consiliului General sunt ai PNL, zeci de angajați. Poate ajungem chiar la 100, 100 și ceva ai PNL-ului, care nu sunt retrași și care, pur și simplu, au validat mandatul dezastruos lui Nicușor Dan.
Sincer, vă spun, va fi imposibil să mergem să le spunem bucureștenilor ‘știți, USR și PNL v-au dezamăgit patru ani cu actualul primar, dar noi vă rugăm să votați un candidat PNL!’
Nu se va putea face acest lucru. Normal ar fi să avem candidaturi separate. Candidat PSD în persoana mea, pentru că ceilalți care au fost arătați acum pe ecran au spus foarte clar, inclusiv dl. primar de la Sectorul 4, că nu candidează. Și atunci, de ce teoretizăm pe viața bucureștenilor, pe amarul bucureștenilor?
Am luat decizia lua decizia, să nu-i dezamăgesc pe cetățeni, așa cum am luat decizia de fiecare dată și m-am pus pe mine pe ultimul loc și am pus oamenii întotdeauna pe primul loc. Și nu este un slogan, este modul meu de a gândi și a acționa. Dar, bineînțeles, voi aștepta în cadrul statutar și colegial decizia PSD, pentru că eu mă raportez la Partidul Social Democrat.
Coaliția astăzi este, mâine poate nu mai este. Astăzi funcționează, mâine poate se întâmplă ceva. Îl respect foarte mult pe dl. președinte (PNL, Nicolae) Ciucă, a nu se înțelege altceva. Am lucrat extraordinar, eu, ca ministru al Familiei când domnia sa era premier al României. Este un om deosebit, un patriot, un om extrem de energic și implicat pentru a rezolva problemele românilor. Dar PNL București este cu totul altceva. Iar președintele PNL București, dl. (Sebastian) Burduja, nu are cum să vină să promită în București ceva bucureștenilor decât mințindu-i. Pentru că, încă o dată, PNL în București egal USR în București egal Nicușor Dan”, a spus Gabriela Firea.
Burduja: ”Mă voi bate cu Nicușor Dan, cu Firea și cu Piedone. Asta înseamnă o competiție pe bune.”
Preşedintele PNL Bucureşti, Sebastian Burduja, a declarat că, dacă va fi ales să candideze pentru Primăria Capitalei, se va lupta atât cu atât cu Nicușor Dan, cu Gabriela Firea, dar și cu Piedone. „Am spus de la preluarea filialei București a PNL că sunt dispus să-mi asum această bătălie pentru Primăria Generală, fără a conta pe sprijinul altor partide,” a precizat Burduja.
”Din punctul meu de vedere nu se schimbă mare lucru, pentru că eu am spus de la preluarea filialei București a PNL că sunt dispus să-mi asum această bătălie pentru Primăria Generală, fără a conta pe sprijinul altor partide. Cred că, finalmente, aceste alegeri sunt despre proiectul pentru București, despre planul pentru București cu care fiecare candidat vine în fața electoratului, despre ce a făcut fiecare în funcțiile publice. Pentru Nicușor Dan, înțeleg că mai nou este sociolog, am ascultat o lungă expunere care pare a fi mai degrabă pe tărâmul dlui Ionaș, despre polarizare, despre tot felul de calcule politice. Nu cred că despre asta trebuie să fie vorba în alegerile pentru Bucureștiul viitorului și pentru viitorul Bucureștiului, ci despre viziunea pe care o are fiecare candidat, proiectele și planul pentru un altfel de București. Că ce au făcut cei care au fost primari în acest oraș, am văzut cu toții, de asta suntem azi unde suntem.”
Sebastian Burduja, președintele PNL București, a cerut scuze bucureștenilor pentru că liberalii au susținut-o pe Clotilde Armand (USR) să câștige Primăria Sectorului 1, la precedentele alegeri locale.
”Noi am ieșit, la câteva luni după alegeri, pentru că am încercat să avem un dialog cu primarul Sectorului 1 și ne-am dat seama că odată ajunsă pe scaunul de primar a uitat complet de orice fel de parteneriat pe care l-am avut în campanie.
Și ne-am asumat asumat greșeala asta, mi-am cerut iertare de o mie de ori public. Îmi cer iertare și în seara asta bucureștenilor că am crezut că poate fi altfel, că e o speranță, a fost doar o nouă dezamăgire și Clotilde Armand, și dl Nicușor Dan.
E adevărat, trebuia încheiată acea epocă a administrațiilor găunoase din 2020. Din păcate, cei care au luat locul nu au fost soluția corectă”, a declarat liderul PNL București.
”Pentru noi, liberalii, și pentru mine Nicușor Dan e cea mai mare dezamăgire, pentru că noi am fost cei care am mers în stradă cu dânsul și le-am spus bucureștenilor că va fi altceva, după cum a promis.
După 4 ani, din păcate, orașul arată chiar mai rău decât arăta la finalul Administrației Firea, ceea ce eu nu credeam că e posibil, dar iată că s-a întâmplat. A avut trei ani și ceva absolut toate ingredientele să reușească, a avut inclusiv sprijinul PNL în CGMB, deci nu are absolut nicio scuză pentru care n-a reușit să facă aproape nimic în oraș”, a mai susținut Sebastian Burduja.
“Când mi-am asumat președinția filialei București, mi-am asumat și această bătălie. Aș fi un ipocrit să stau pe margine să mă uit cum orașul în care m-am născut, pe care-l iubesc, în care trăiesc se face pur și simplu praf și doar din vină administrației Primăriei Generale, administrației Nicușor Dan. De ce spun asta? Când ne uităm la economia orașului, bucureștenii trebuie să conștientizeze că per capital, deci tot ce producem, bunuri, servicii în București, raportat la puterea de cumpărare a bucureștenilor, noi suntem peste Roma, Berlin, Amsterdam, Viena și multe alte capitale europene. Știu că nu vă vine să credeți. Sunt datele Eurostat. (…) dar suntem pe ultimul loc la performanța administrației publice”, a mai spus Sebastian Burduja.