Preşedintele AEP, Toni Greblă, alegeri 9 iunie 2024: ”Cetăţenii cu afecţiuni vizibile, vor putea fi însoţiţi în cabina de vot de persoane la alegerea lor”.
Preşedintele AEP, Toni Greblă, a afirmat, marţi, că la alegerile din 9 iunie cetăţenii care nu pot să-şi exercite dreptul de vot din cauza unei afecţiuni vizibile vor putea fi însoţiţi în cabina de vot de o persoană la alegerea lor, menţionând că este interzis ca aceştia să fie însoţiţi de membrii biroului secţiei de votare sau de candidaţi.
”În interiorul cabinei de vot, cetăţenii pot să rămână timp suficient pentru a vedea bine buletinul de vot, pentru a pune ştampila unde doresc. În cazul cetăţenilor români care nu pot să voteze din cauza unei afecţiuni care este vizibilă, preşedintele secţiei de votare poate să le permită să intre în cabina de vot însoţiţi de o persoană la alegerea lor.
Este interzis să fie însoţite de membrii din biroul secţiilor de votare sau de vreunul din candidaţi”, a afirmat Greblă, la o conferinţă de presă.
Potrivit lui Greblă, cetăţenii trebuie să reţină că, dacă întrunesc condiţiile pentru a vota, trebuie să pună câte o ştampilă pe fiecare dintre cinci buletine de vot pe care le vor primi.
Greblă a precizat că buletinele de vot care vor fi introduse greşit într-o singură urnă sau în altele decât cele destinate vor fi considerate valabile şi nu vor fi anulate.
”Cetăţenii care greşesc la introducerea în urnele inscripţionate şi pun buletinele de vot într-o singură urnă sau încurcă, de exemplu, urna destinată preşedintelui Consiliului Judeţean cu cea pentru Consiliul Judeţean, acele buletine de vot vor fi considerate valabile. Ele vor fi separate şi puse pe capitole când vor fi deschise urnele şi se vor număra voturile.
Simpla greşeală a punerii buletinul de vot în altă urnă decât cea special inscripţionată nu conduce la anularea votului”, a mai explicat preşedintele AEP.
Şeful AEP a precizat şi locul în care pot să-şi exercite cetăţenii dreptul de vot.
”Pentru alegerile locale, cetăţenii României pot să voteze doar la secţia de votare unde sunt arondaţi conform domiciliului. Pot să voteze de asemenea la reşedinţă cetăţenii români care au stabilită reşedinţa cu cel puţin 60 de zile înaintea scrutinului.
Cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară sau străinătate pot să voteze la oricare din secţiile de votare din ţară sau străinătate numai la alegerile europarlamentare, pentru că acolo este o singură circumscripţie electorală, ori că votează în ţară, ori în străinătate, tot aceeaşi listă de 33 de europarlamentari se votează şi din această cauză nu contează unde îţi exerciţi dreptul de vot.
La alegerile locale este cu totul altceva: aleg primarul localităţii, Dacă aleg primarul localităţii înseamnă că am domiciliul acolo, că mă interesează de acel oraş şi nu pot să mă duc la capătul celălalt al ţării să-mi exercit dreptul de vot”, a explicat Greblă.
El a menţionat că acestea sunt reguli care funcţionează de 30 de ani în România şi peste tot în lume.