Mircea Geoană și-a depus oficial la BEC, candidatura pentru alegerile prezidențiale: ”Acest monopol al partidelor tradiţionale trebuie să înceteze”.
Candidatul independent Mircea Geoană și-a depus oficial candidatura pentru alegerile prezidențiale. Acesta a strâns peste 500.000 de semnături, însă a blamat birocrația pentru modul de depunere al candidaturilor.
Mircea Geoană a anunțat joi, printr-un videoclip live pe Facebook din fața Biroului Electoral Central, că și-a depus candidatura pentru fotoliul de la Cotroceni, mulțumind celor „aproape 500.000 de români și românce care mi-au acordat încrederea”.
Acesta a declarat că își ia angajamentul de a schimba modul de funcționare al sistemului electoral.
Al patrulea candidat care s-a înscris oficial în cursa pentru președinția României a spus că a depus, alături de candidatură, dosarul cu aproape 500.000 de semnături, declarând că „nu a fost un demers ușor pentru un candidat independent”.
”Nu este ușor pentru un candidat independent să facă acest demers. Procedura este anevoioasă, trebuie să ceri cetățenilor adresa, CNP-ul și toate informațiile pe care foarte mulți cetățeni sunt rezervați să o facă pentru că n-au încredere în statul român”, a spus Geoană.
Fostul secretar general adjunct al NATO a criticat modul în care sistemul electoral din România funcționează, ”acest monopol al partidelor tradiționale”, spunând că se va angaja să-l schimbe „ca viitor președinte al României”:
”În România lui 2024, în mod normal, nu ar fi trebuit să asistăm la sute de cutii, hârtii și birocrație și ar trebui să fim cu toții capabili să depunem semnăturile pe un simplu stick. Fac din schimbarea modului în care sistemul electoral funcționează în România, prin care cetățenii pot să-și exprime liberi opțiunea democratică, angajamentul și misiunea mea ca viitor președinte al României. Acest monopol al partidelor tradiționale trebuie să înceteze”.
El a adăugat că face totul „cu pasiune şi sinceritate”. „Nu avem maşinării de partid, nu avem bani de la buget şi am făcut acest lucru efectiv din dorinţa de a demonstra că în România se poate face un efort democratic onest, fără să ai nevoie nici de bani publici şi nici de maşinării de partid”, a completat fostul secretar general adjunct al NATO.
”Am facut acest efort cu pasiune și cu sinceritate, n-avem mașinării de partid, n-avem bani de la buget și am facut acest lucru din dorința de a demonstra că în România se poate face un efort democratic modest, fără bani publici sau mașinării de partide”, a mai declarat candidatul.
Fac din schimbarea modului în care sistemul electoral funcţionează în România, din modul în care cetăţenii pot să-şi exprime liber opţiunea democratică angajamentul şi misiunea mea ca viitor preşedinte al României. Acest monopol al partidelor tradiţionale trebuie să înceteze. Am făcut acest efort cu pasiune şi sinceritate.
Nu avem maşinării de partid, nu avem bani de la buget şi am făcut acest lucru efectiv din dorinţa de a demonstra că în România se poate face un efort democratic onest, fără să ai nevoie nici de bani publici şi nici de maşinării de partid”, a afirmat Mircea Geoană, după depunerea candidaturii.
”Să nu credeți că Mircea Geoană, ca independent, va fi lipsit de influență sau de putere. Va fi cea mai influentă și cea mai decisivă președinție din istoria recentă a României. Pentru asta am intrat în campanie, pentru a schimba lucrurile, nu mă duc la Cotroceni ca să mă plimb sau să dorm.” a mai spus Mircea Geoană.
Geoană a mai afirmat că ”nu este uşor pentru un candidat independent să facă acest demers”, pentru că ”procedura este anevoioasă”, iar alegătorii sunt ”rezervaţi, pentru că nu au încredere în statul român”.
Mircea Geoană, despre relația unui coordonator al campaniei sale cu un rus: ”Kompromat condus de la Moscova”.
Geoană s-a referit și la investigația internațională, preluată de context.ro, care a susținut că Rareș Mănescu, fost primar al sectorului 6 și coordonator al campaniei sale, are legături de afaceri cu un om de afaceri rus, propagandist al Moscovei. Jurnaliștii au scris că Mănescu a înființat o firmă cu rusul în timp ce lucra pentru Geoană, pe când acesta era adjunct la NATO.
”Cu privire la domnul Rareş Mănescu şi la aşa-zisa relaţie a domniei sale cu aşa-zisa campanie, i-am cunoscut pe doamna Ramona Mănescu şi domnul Rareş Mănescu, social, la Bruxelles. […] Domnul Mănescu a avut, într-adevăr, o relaţie episodică cu Mişcarea România Renaşte pe care a fost solicitat să o părăsească, după o anumită perioadă, în timp ce eu eram la NATO şi sub nicio formă în timpul unei aşa-zise campanii organizate la Bucureşti”, a afirmat Geoană.
”Relaţia domnului Mănescu cu aşa-zişi oameni de afaceri, reali sau imaginari, este problema dânsului şi dacă există vreun lucru necurat în relaţia domniei sale cu cineva din Rusia este obligaţia statului român şi voi veghea să fim siguri că, dacă există ceva necurat, voi fi primul care voi acţiona în această direcţie”, a continuat el.
Geoană a precizat că s-a adresat deja instituţiilor statului şi structurilor abilitate pentru a investiga ceea ce a numit ”operaţiunea de compromitere” care îl vizează şi care este, conform lui Geoană, din ”manualul de operare al FSB” și ”un linșaj mediatic”.
”Aş vrea să spun câteva vorbe despre un subiect care a izbucnit în presa noastră, un subiect care a fost generat de o aşa-zisă anchetă jurnalistică internaţională sub oblăduirea şi finanţarea oligarhului Hodorkovski şi declanşată de un aşa-zis jurnalist de investigaţii. […] Acest tip de kompromat generat şi condus de la Moscova este o operaţiune de dezinformare care face parte din arsenalul de război hibrid pe care Federaţia Rusă îl declanşează împotriva democraţiilor occidentale.” a mai spus Geoană.
”Voi face public modul în care au fost cheltuiți banii Administrației Prezidențiale”.
Întrebat despre terenul de minigolf de la Neptun al lui Klaus Iohannis, fostul adjunct al NATO a răspuns că „românii judecă performanța politică și reputația” unui șef de stat și că nu va comenta ”aceste extravaganțe”.
”Un singur lucru mă deranjează pe mine, lipsa de transparență cu privire la cheltuirea banului public. […] Eu voi cere un raport și voi face public cu privire la modul în care au fost cheltuiți banii Administrației Prezidențiale. Iar Administrația mea Prezidențială, în cazul în care voi câștiga, va fi întotdeauna transparentă, voi comunica cu presa frecvent și nu o să fie nicio cheltuială pusă la secret, doar pentru că nu îi convine unui președinte ca presa și cetățenii să afle ce face cu banul public”, a punctat Geoană.
Mircea Geoană a fost secretar general-adjunct al Alianței Nord-Atlantice timp de 5 ani, în perioada iulie 2019-septembrie 2024. El și-a anunțat candidatura la prezidențiale la o zi după ce și-a încheiat activitatea la NATO.
Mircea Geoană este al patrulea candidat care s-a înscris oficial la BEC, după Nicolae Ciucă, Elena Lasconi și George Simion.