Acasă Alegeri La ora închiderii urnelor, pragul pentru referendumul pro-UE din Republica Moldova a fost atins, prezență record la urne de peste 51,4%, la București programul a fost prelungit

La ora închiderii urnelor, pragul pentru referendumul pro-UE din Republica Moldova a fost atins, prezență record la urne de peste 51,4%, la București programul a fost prelungit

0
0
17

La ora închiderii urnelor, pragul pentru referendumul pro-UE din Republica Moldova a fost atins, prezență record la urne de peste 51,4%, la București programul a fost prelungit.

Procesul de vot din Republica Moldova pentru alegerile prezidenţiale şi referendumul constituţional cu privire la aderarea la UE s-a finalizat. Secţiile de votare s-au închis la ora 21:00.

Până la închiderea secţiilor de votare din Republica Moldova, peste 1 546 000 de persoane au votat, înregistrându-se o prezenţă la vot de 51,40%. 54,59% dintre alegători sunt femei, iar 45,41% – bărbaţi, potrivit News Maker.

Cea mai mare prezenţă la vot pe teritoriul Republicii Moldova s-a înregistrat în Chişinău, Donduşeni şi Ocni. De cealaltă parte, cei mai puţin oameni au votat în Nisporeni, Hânceşti, Basarabeasca şi Cantemir.

Pragul pentru referendumul pro-UE din Republica Moldova a fost atins, cu două ore înainte de închiderea urnelor

Pragul pentru referendumul pro-UE din Republica Moldova a fost atins. Astfel, duminică, la ora 19, votaseră deja 42,44% din numărul total al alegătorilor. Pragul pentru validarea referendumului constituțional este de o treime (33,3%) din numărul total al alegătorilor din Republica Moldova. Urnele de vot se închid duminică la ora 21:00, ora Chișinăului.

Odată cu trecerea referendumului, preambulul Constituției va fi completat cu două alineate noi în care va fi scris că identitatea poporului Republicii Moldova este europeană, iar integrarea în Uniunea Europeană este obiectivul strategic al țării, conform TV8.md. Totodată, Constituția va fi completată și cu un nou titlu, numit integrarea în Uniunea Europeană.

De asemenea, la ora 19:00, la alegerile prezidențiale și referendumul din Republica Moldova votaseră deja peste 48,55% din numărul alegătorilor, ceea ce înseamnă o prezență mai mare decât cea înregistrată în primul tur al alegerilor prezidențiale din 2020, când procentul a fost de 48,54%.

”Vă mulțumesc mult, tuturor celor care ați votat deja, le mulțumesc oamenilor de acasă, sate și orașe, le mulțumesc tinerilor care s-au mobilizat și oamenilor în vârstă care au reușit să ajungă la secțiile de vot”, a declarat Maia Sandu, într-o postare publicată duminică pe contul său de Facebook. „Le mulțumesc mult concetățenilor noștri din diaspora care au stat și mai stau la coadă pentru a vota, care, prin votul lor, au grijă de Moldova”.

Maia Sandu s-a referit și la cei care încă nu votaseră până la ora 19:00: „Nu stați deoparte. Veniți alături de toată țara, veniți alături de toată comunitatea noastră mare și frumoasă. Ieșiți la vot! Votați pentru voi! Votați pentru famiile voastre, votați pentru țara voastră”, a spus președinta Republicii Moldova.

Până la ora 16.00, peste 1 mil 143 mii de alegători își exercitaseră dreptul la vot în cadrul alegerilor prezidențiale și referendumul republican constituțional, ceea ce reprezenta 39,4% din numărul alegătorilor incluși în listele electorale.

Pentru comparație, pe 1 noiembrie 2020, în cadrul turului I al alegerilor prezidențiale, către ora 16.00, au votat peste 927 000 de alegători sau circa 33% din numărul total al celor incluși în listele electorale. Informațiile au fost prezentate de președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman, în timpul unui briefing de presă, informează Moldpres.

Totodată, la ora 15:00, din cei 1 007 119 alegători care s-au prezentat la secțiile de votare, 907 594 de votanți participaseră la referendumul republican constituțional.

”Referitor la rata de participare la referendum, datele se colectează din teritoriu. Numărarea se face manual, prin calcularea semnăturilor din listele electorale și transmit prin telefon și email”, a spus Angelica Caraman, citată de Moldpres.

Maia Sandu a menţionat duminică, după ce a votat, că „are încredere în înţelepciunea moldovenilor” şi că votul oamenilor pot să păstreze pacea şi stabilitatea în R. Moldova. Mai mult, aceasta a îndemnat oamenii nu doar să meargă la vot, ci să ia două buletine, deoarece „votul nostru de la referendum ne va dicta soarta pentru multe decenii înainte”.

În Republica Moldova, concomitent cu alegerile prezidenţiale de dumincă se desfăşoară şi un referendum la care cetăţenii au de răspuns la întrebarea: ”Susţineţi modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

Peste 1,55 milioane de cetățeni cu drept de vot din Republica Moldova au votat duminică în primul tur al alegerilor prezidențiale și referendumul pentru aderarea la UE a țării, o prezență record de peste 51,48%. Comparativ, la alegerile prezidențiale din 2020, prezența la vot a fost, în primul tur, de 48,54%.

Pentru alegerile din acest an au fost deschise 1.988 de secții de votare în țară, inclusiv 30 în Zona de Securitate pentru moldovenii stabiliți în stânga Nistrului. Peste hotare au fost deschise 234 de secții de votare, iar unii moldoveni încă votează la această oră. Și la București, programul a fost prelungit.

Comparativ, la alegerile din noiembrie 2020, prezența în primul tur a fost de 48,54% în primul tur și de 52,78% în turul doi, confom alegeri.md.

Cetățenii Republicii Moldova au votat duminică în primul tur al alegerilor prezidențiale și în cadrul referendumului privind aderarea la UE. Datele oficiale arată că a fost o prezență record la vot și că referendumul de schimbare a Constituiei este valid, fiind atins pragul necesar. În ceea ce privește scrutinul prezidențial, Maia Sandu este considerată marea favorită să câștige primul tur. Alegerile au avut loc într-un moment crucial pentru viitorul țării, în contextul războiului din Ucraina și pe fondul unei campanii desfășurate din Rusia pentru a influența rezultatul.

Mai multe încălcări în procesul electoral au fost depistate la secţiile de votare din afara Republicii Moldova, inclusiv în România. La secţiile de votare din Rusia, au fost oferite drept recompense alegătorilor jachete cu inscripţia „Rusia-Moldova” şi invitaţii la o cafenea, relatează agora.md.

Alegeri prezidențiale și referendum în R. Moldova. Duminică, la cele două secţii de votare din Rusia, Promo-LEX a depistat tentative şi situaţii de recompense materiale sau financiare oferite alegătorilor în perimetrul de 100 de metri al secţiei de votare pentru a determina votul alegătorilor. Mai exact, un grup de tineri a oferit alegătorilor jachete cu inscripţia „Rusia-Moldova” şi invitaţii la cafenea.

Cazuri de nereguli la secţiile de votare au fost înregistrate inclusiv în state membre ale Uniunii Europene, relatează news.ro. La unele secţii din România, Turcia, Ţările de Jos, Elveţia, Italia, Belgia şi Germania au fost înregistrate cazuri de fotografiere a buletinelor de vot, afişare a buletinului cu votul exprimat şi alte încălcări ale secretului votului.

La mai multe secţii din Italia, Germania, Spania, Marea Britanie şi Franţa, buletinele de vot nerepartizate nu au fost păstrate într-un seif din interiorul secţiei de votare.

În Italia şi Franţa, Promo-LEX a raportat câte un caz când urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale. În Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, a fost înregistrat un caz de acces restricţionat pentru observatori sau obstrucţionarea procesului de observare liberă.

Încarcă mai mult
Load More In Alegeri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Rezultate parțial oficiale alegerile prezidenţiale 2024 turul 1, Marcel Ciolacu înt-un potențial tur doi cu ”meteoritul negru”, suveranistul Călin Georgescu

Facebook 46 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Rezultate parțial oficiale alegeril…