Acasă Alegeri Cel mai nou scenariu plauzibil, dubla comasare a alegerilor discutat în coaliţia PSD PNL, numărul scrutinelor ar putea fi înjumătăţit

Cel mai nou scenariu plauzibil, dubla comasare a alegerilor discutat în coaliţia PSD PNL, numărul scrutinelor ar putea fi înjumătăţit

0
0
253

Decizie de ultimă oră. Anul acesta ar putea avea loc două comasări ale alegerilor. Potrivit surselor, liderii PNL-PSD au bătut deja palma ca alegerile europarlamentare și cele locale să aibă loc pe 9 iunie. În plus, alegerile parlamentare s-ar putea ține în același timop cu turul doi al alegerilor prezidențiale.

Nou scenariu pentru comasarea alegerilor, discutat în coaliţie. Numărul scrutinelor ar putea fi înjumătăţit.

O nouă şedinţă a coaliţiei de guvernare va avea loc joi, iar surse politice susţin că principala temă de dezbatere ar urma să fie ultimul scenariu propus pentru comasarea alegerilor, cerută insistent de PNL.

Liderii PSD și ai PNL ar fi ajuns la un acord cu privire la o dublă comasare a alegerilor. S-a aflat marți după-amiază, 6 februarie! Astfel, mai-marii celor două partide ce formează actuala coaliție de guvernare s-ar fi înțeles asupra unei comasări a alegerilor.

Și anume: ar fi vorba despre o primă comasare – a alegerilor locale cu cele europarlamentare, pe 9 iunie, iar apoi despre o a doua comasare – a turului 2 al alegerilor prezidențiale, cu alegerile parlamentare, pe 8 decembrie.

În şedinţa de coaliţie de joi ar urma să se discute scenariul comasării alegerilor locale cu cele europarlamentare, pe 9 iunie, dar și a celor parlamentare cu turul 2 al alegerilor prezidențiale, pe 8 decembrie.

Nicolae Ciucă ar fi precizat că nu PNL a cerut comasarea, asta apropo de discuțiile din spațiul public în care se spune că liberalii și-ar dori foarte mult comasarea.

Altă tema pusă pe masa discuțiilor va fi cea legată de ridicarea pragului de percepere a impozitului pe venit, de 10%, de la 2.000 de lei la 3.000 de lei în cazul pensiilor.

Sursele politice au precizat că nu se va lua joi o decizie în acest sens pentru că încă trebuie făcute calcule.

De asemenea se va discuta și despre impozitul de 10% pe concediile madicale, care ar putea fi doar pentru anumite categorii de bolnavi.

În ultimul sondaj INSCOP, Aproape jumătate dintre români (49,4%) cred că alegerile din 2024 ar trebui organizate separat, în timp ce 46,6% se pronunţă în favoarea comasării unora dintre scrutine.

Comasarea primului tur al prezidenţialelor cu parlamentarele are cei mai mulţi susţinători, 82,9 %. Procentul celor care consideră că primul tur al alegerilor prezidenţiale ar trebui să se desfăşoare simultan cu alegerile locale este de 78 %. Peste 42 % dintre cei chestionaţi cred că alegerile prezidenţiale sunt cele mai importante din acest an, iar 20,4% cred că alegerile locale sunt cele mai importante. Alegerile europarlamentare sunt considerate ca fiind cele mai importante de 4,7% dintre respondenţi. Aproape 12% dintre ei afirmă că toate scrutinele sunt la fel de importante.

Întrebaţi care sunt, pentru ei, cele mai importante alegeri care se vor organiza în 2024, 42.3% dintre respondenţi indică alegerile prezidenţiale, 20.4% alegerile locale, 18.1% alegerile parlamentare, iar 4.7% alegerile pentru Parlamentul European. 11.9% spun că toate sunt la fel de importante, 1.8% că niciuna nu este importantă, iar 0.8% nu ştiu sau nu răspund.

Gabriela Firea, despre comasarea alegerilor din 2024: „Cred că este un avantaj, pentru că le putem arăta oamenilor ce s-a realizat concret”

Întrebată dacă această comasare a alegerilor locale cu alegerile europarlamentare este cu adevărat fezabilă şi nu va avea efecte negative, mai ales în modul în care românii ar putea percepe acest demers, Gabriela Firea a spus: „Decizia va fi cu siguranță anunțată de președinții celor două partide care formează alianța de la guvernare. Din ceea ce știu eu ca discuții ce au avut loc în aceste zile, știrea este posibil să devină chiar o realitate, o certitudine. Repet, nu vreau să mă ante-pronunț. Cu siguranță va fi și o comunicare oficială. Sesiunea parlamentară a început joia trecută, pe 1 februarie.

Ar urma să primim proiecte e care să le și dezbatem, să le și adoptăm în sensul modificării legislației electorale. Doar din acel moment vom putea să vorbim cu adevărat despre comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare.

Din punctul meu de vedere, ar fi un avantaj, pentru că am putea să mergem să le vorbim cetățenilor încă o dată despre importanța aderării României la Uniunea Europeană, semnificația, simbolistica, dar și în plan pragmatic, ce s-a făcut în acești ani cu fondurile nerambursabile obținute prin prisma parteneriatului european. Un miliard de euro fonduri europene doar în București.

Eu cred că este un avantaj, pentru că putem să arătăm concret luând de exemplul Capitalei, pentru că aici cunosc mai bine proiectele. Repet, un miliard euro, fonduri obținute în mandatul pe care l-am avut de primar general, fonduri care s-au dus în îmbunătățirea transportului public în rețeaua de termoficare.

Deci, practic, proiecte concrete. De asemenea, au fost multe proiecte și în țară și în Capitală pentru aparatură, în spitale, pentru infrastructură. Așadar, putem să arătăm concret și să trecem de la teorie la practică, iar cetățenii să vadă exact ce s-a întâmplat cu acele fonduri europene, în ce fel au crescut calitatea vieții lor și cum ar fi fost fără acele fonduri.

Din punctul meu de vedere, este un avantaj și dacă voi fi în situația să merg în această calitate pe străzi, nu doar de senator, ci și de candidat, acest lucru îl voi arăta și îl voi explica cu proiectele exemplificate care au fost realizate pe fonduri europene”, a spus Gabriela Firea.

Întrebată apoi ce partid ar fi avantajat în cazul unei comasări a alegerilor, Gabriela Firea a spus.

„Partidul Social Democrat nu a solicitat comasarea alegerilor, să vină practic mai devreme cele locale, pentru că data este stabilită la nivel european. A fost doleanța partenerilor noștri de guvernare, au avut argumente probabil serioase. Repet, pentru noi este și un avantaj, acela de a explica cetățenilor utilitatea fondurilor europene, nu doar la nivel de simbol, ca aderarea noastră la Uniunea Europeană, dar asta, repet, cu siguranță va face obiectul unei comunicări oficiale din partea președinților celor două partide care sunt la guvernare”, a mai spus Gabriela Firea.

Olguța Vasilescu spune că e ”o idee bună” comasarea alegerilor: ”A chema cetățenii la vot de patru ori într-un an e foarte complicat”

Primărița Craiovei, Olguța Vasilescu, spune că e de acord cu comasarea alegerilor europarlamentare cu localele și a unui tur al prezidențialelor cu alegerile parlamentare. Invitată la Jurnalul de Seară de la Digi24, Vasilescu a mai spus și că îi este „egal” dacă „alegerile sunt mâine sau peste un an”, dar că ”a chema cetățenii la vot de patru ori într-un an e foarte complicat”. Primărița Craiovei mai spune și că este de părere că revenirea la calendarul alegerilor locale în iunie „i-ar ajuta pe cei de la PNL”.

Încarcă mai mult
Load More In Alegeri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Sondaj Inscop, scenarii pentru turul 2 la prezidențiale, Mircea Geoană recuperează, singurul cu șanse mari să îl învingă pe Marcel Ciolacu

Facebook X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Sondaj Inscop, scenarii pentru turul 2…