Acasă Alegeri Candidaturile lui Ciucă, Geoană și Șoșoacă, au fost contestate fără a se face cunoscut temeiul, CCR urmează să decidă, dacă vor fi pe buletinul de vot la prezidențiale

Candidaturile lui Ciucă, Geoană și Șoșoacă, au fost contestate fără a se face cunoscut temeiul, CCR urmează să decidă, dacă vor fi pe buletinul de vot la prezidențiale

0
0
16

Candidaturile lui Ciucă, Geoană și Șoșoacă, au fost contestate fără a se face cunoscut temeiul, CCR urmează să decidă sâmbătă dacă cei trei vor fi pe buletinul de vot la prezidențiale.

Candidaturile pentru alegerile prezidențiale ale lui Nicolae Ciucă, reprezentantul PNL, ale lui Mircea Geoană, candidat independent și al Dianei Șoșoacă, reprezentanta partidului SOS România au fost contestate la Curtea Constituțională.

Curtea Constituţională a României dezbate, sâmbătă, contestaţiile privind candidaturile lui Mircea Geoană, Diana Iovanovici-Şoşoacă şi Nicolae Ciucă pentru funcţia de preşedinte al României, potrivit unui comunicat de presă.

”Azi, 4 octombrie 2024, pe rolul CCR au fost înregistrate contestații cu privire la candidaturi pentru funcția de Președinte al României, respectiv Mircea Dan Geoană, Diana Iovanovici-Șoșoacă, Nicolae-Ionel Ciucă. În vederea soluționării acestora în termen legal, a fost stabilită o ședință de judecată pentru sâmbătă, 5 octombrie 2024. Ulterior ședinței, CCR va emite un comunicat de presă”, transmite Curtea Constituțională.

Potrivit legii, Curtea Constituţională soluţionează contestaţiile în termen de cel mult două zile de la înregistrare. Dezbaterile au loc fără înştiinţarea părţilor, cu participarea reprezentantului Ministerului Public, pe baza sesizării şi a celorlalte documente aflate la dosar.

Deși motivele exacte pentru aceste contestații nu au fost încă făcute publice, procedura legală în astfel de cazuri este clar stabilită de Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României.

Conform prevederilor legale, contestațiile pot fi depuse în termen de cel mult 24 de ore de la înregistrarea candidaturii și a semnului electoral. Acestea pot fi înaintate de candidați, partide politice, organizații ale minorităților naționale, alianțe politice sau chiar de alegători. Contestațiile sunt depuse în scris la Curtea Constituțională, care trebuie să le soluționeze într-un termen de maximum două zile de la înregistrare.

Potrivit informaţiilor publicate, Curtea Constituțională urmează să judece cele două contestații sâmbătă, 4 octombrie, într-o procedură de urgență. Hotărârile pe care le va pronunța instanța sunt definitive și vor fi comunicate imediat Biroului Electoral Central (BEC), precum și publicate în Monitorul Oficial.

Până în prezent, mai multe candidaturi pentru alegerile prezidențiale au fost deja înregistrate la Biroul Electoral Central. Printre candidați se numără George-Nicolae Simion (AUR), Elena-Valerica Lasconi (USR), Călin Georgescu (independent), Nicolae-Ionel Ciucă (PNL), Kelemen Hunor (UDMR), Mircea-Dan Geoană (independent), Diana Iovanovici-Șoșoacă (SOS România), Cristian Diaconescu (independent) și Cristian Terheș (PNCR). De asemenea, BEC a respins candidatura independentă a lui Miron Cozma.

BEC a înregistrat candidatura Anei Birchall la preşedinţia României / 10 candidaţi s-au înscris până în prezent în cursa electorală pentru CotroceniBiroul Electoral Central a înregistrat, vineri, candidatura Anei Birchall la preşedinţia României. Până în prezent, 10 candidaţi s-au înscris în cursa electorală pentru Cotroceni, iar sâmbătă sunt aşteptaţi să depună semnăturile preşedintele PSD, Marcel Ciolacu şi preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban.

Biroul Electoral Central pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2024 a informat că vineri a fost înregistrată propunerea de candidatură independentă a doamnei Ana Birchall pentru funcţia de Preşedinte al României. De asemenea, odată cu depunerea propunerii de candidatură a fost înregistrat şi semnul electoral ce va fi folosit de către aceasta la alegerile pentru Preşedintele României din acest an.

”Conform art. 29 alin. (2) şi art. 30 alin. (6) din Legea nr. 370/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Biroul Electoral Central urmează să se pronunţe cu privire la înregistrarea sau respingerea înregistrării candidaturii şi a semnului electoral, în termen de cel mult 48 de ore de la depunerea acestora”, arată BEC.

Birou Electoral Central a validat, în şedinţa de joi, şase candidaturi pentru alegerile prezidenţiale din acest an: Elena Lasconi, Nicolae Ciucă, Călin Georgescu, Kelemen Hunor, Mircea Geoană, Diana Şoşoacă, şi a respins candidatura lui Miron Cozma.

Vineri şi-au mai depus candidatura Cristian Diaconescu şi Cristian Terheş. Potrivit Hotărârii Guvernului nr. 1.061/2024 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea Preşedintelui României în anul 2024, termenul-limită pentru rămânerea definitivă a candidaturilor este data de 10 octombrie 2024.

Încarcă mai mult
Load More In Alegeri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Prima victimă a tsunamiului electoral, ”Ostașul” Nicolae Ciucă nu a mai aşteptat dimineaţa şi şi-a dat demisia de la șefia PNL, se pregătește un interimar

Facebook 130 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Prima victimă a tsunamiului electo…