Acasă Actualitate Vine ”nucleara” financiară pentru Rusia, UE și SUA anunță, că mai multe bănci rusești vor fi tăiate de la SWIFT

Vine ”nucleara” financiară pentru Rusia, UE și SUA anunță, că mai multe bănci rusești vor fi tăiate de la SWIFT

0
0
454

Mai multe bănci rusești vor fi excluse din sistemul de plăți SWIFT. Decizia a fost luată de liderii UE și SUA. Măsurile vor fi puse în aplicare în zilele următoare.

Acest lucru va împiedica băncile să facă operațiuni în străinătate și vor bloca exporturile și importurile rusești, a spus șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Rusia se bazează pe sistemul SWIFT pentru exporturile de petrol și gaze.

De asemenea, SUA și UE, alături de Franța, Germania, Italia, Marea Britanie și Canada, vor impune restricții ”care să împiedice Banca Centrală Rusă să-și folosească rezervele internaționale pentru a diminua impactul sancțiunilor”, se arată într-o declarație comună.

De asemenea, vor fi luate lua măsuri pentru a limita ”pașapoartele de aur”, care ar permite ”rușilor bogați conectați la guvernul rus” să devină cetățeni ai țărilor semnatare și să aibă astfel acces la sistemele financiare.

Țările semnatare au anunțat și înființarea unui ”grup operativ transatlantic” care să se asigure că sancțiunile rămân eficiente. Acest grup va identifica și îngheța activele persoanelor și companiilor sancționate.

Țările semnatare ”condamnă războiul lui Putin și atacurile asupra națiunii suverane și a poporului Ucrainei”.

Suntem alături de guvernul ucrainean și de poporul ucrainean în eforturile lor eroice de a rezista invaziei Rusiei. Războiul Rusiei reprezintă un atac asupra regulilor și normelor internaționale fundamentale care au prevalat de la cel de-al Doilea Război Mondial, pe care ne angajăm să le apărăm. Vom cere socoteală Rusiei și ne vom asigura că acest război este un eșec strategic pentru Putin”, se mai arată în declarația comună.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat sambata ca UE, alaturi de Statele Unite si de alti parteneri occidentali, intentioneaza sa impuna noi sanctiuni Rusiei pentru invazia sa in Ucraina, inclusiv taierea unui numar de banci rusesti din sistemul de plati interbancare SWIFT.

In cadrul unei conferinte de presa, ea a declarat ca armata rusa comite ”acțiuni barbare” in Ucraina, la doar cateva zeci de kilometri de granita estica a UE.

Ea a declarat ca aliații occidentali s-au angajat sa impuna ”costuri masive” Rusiei si sa își ”înăsprească semnificativ” sancțiunile.

De asemenea, o parte din activele Bancii Centrale Ruse vor fi inghetate.

SWIFT, prescurtarea pentru Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Societatea pentru Telecomunicatii Financiare Inter-bancare mondiale), este o retea globala securizata de transmitere a mesajelor, folosita de banci pentru a face trasferuri dincolo de granite. Reteaua faciliteaza circulatia banilor intre organizatiile financiare, sprijinind schimburile comerciale.

Sistemul este folosit de peste 11.000 de institutii financiare, in peste 200 de state si teritorii pentru a transmite in mod securizat ordine de plata. Aproape 40 de milioane de mesaje cu instructiuni pentru transferarea a zeci de miliarde de dolari au fost trimise zilnic pe aceasta platforma in 2020, facand ca sistemul sa fie, de departe, cel mai important din lume in acest domeniu.

Din moment ce mesajele transmise prin acest sistem sunt sigure, bancile pot onora platile in timp record. Sunt asigurate astfel tranzactii zilnice cu valori importante.

Societatea cu sediul in Belgia, fondata in 1973, este supravegheata de bancile centrale din Europa, Statele Unite, Canada si Japonia.

Excluderea Rusiei din reteaua de telecomunicatii bancare ar provoca grave intreruperi in economie si ar restrictiona puternic accesul tarii pe pietele financiare internationale, precizeaza Deutsche Welle.

Masura ar ingreuna tranzactiile de capital pentru firmele si persoanele private, afectand semnificativ comercializarea petrolului si gazului, care se bazeaza pe SWIFT pentru transferurile de fonduri. Ar restrictiona, de asemenea, capacitatea Rusiei de a investi sau a de a se imprumuta la distanta.

Excluderea bancilor iraniene de la aceasta retea, in anul 2012, s-a soldat cu reducerea dramatica a exporturilor de petrol.

Institutiile financiare din Rusia ar putea folosi alte canale, precum telefoane, servicii de mesagerie sau clasicul serviciu de e-mail ca alternative si modalitati de plata cu statele care nu au impus sanctiuni. Dar alternativele nu sunt la fel de eficiente si sigure precum SWIFT si ar putea atrage costuri majorate si scaderi semnificative in volumul tranzactiilor.

Rusia a dezvoltat o retea proprie de comunicatii interbancare numita SPFS. Sistemul, care sprijina aproximativ o cincime din totalul transferurilor de fonduri interne, nu ar putea face fata volumului si nu s-ar putea compara din punctul de vedere al eficientei cu SWIFT.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a anunțat noi sancțiuni pentru Rusia. Sunt sancțiuni care îl vor nimici pe Vladimir Putin.

Președintele Comisiei Europene anunță că „un număr de banci ruse vor fi excluse din SWIFT” și că o parte din activele Băncii Centrale Ruse vor fi înghețate, astfel încât mașinăria războiului declanșat de Vladimir Putin să fie oprit.

Suntem hotărâți să impunem sancțiuni dure și masive Rusiei! Trebuie să răspundem și mai ferm, trebuie să înăsprim sancțiunile, să facem astfel încât Vladimir Putin să nu mai poată finanța mașina de război rusă. Ne asigurăm că un anumit număr de bănci vor fi decuplate de la SWIFT”, a zis Ursula von der Leyen.

Vom face astfel încât Vladimir Putin să nu-și mai poată folosi rezervele. Vom îngheța activele Rusiei din bănci, vom îngheța tranzacțiile!”, a mai spus Ursula von der Leyen.

Vom interzice oligarhilor ruși să-și mai folosească activele financiare pe piețele noastre. Aceste măsuri îl pune pe Vladimir Putin în imposibilitatea de a-și finanța războiul. De asemenea, economia rusă va fi erodată sever”, a mai spus Ursula von der Leyen.

Vladimir Putin a ales calea distrugerii Ucrainei, dar ceea ce face el este să distrugă viitorul propriei lui țări!”, a subliniat Ursula von der Leyen.

Aceste măsuri au fost luate de Statele Unite, Franța, Germania, Marea Britanie, Canada, Italia și Comisia Europeană.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate
Comments are closed.

Vezi Și

Prima victimă a tsunamiului electoral, ”Ostașul” Nicolae Ciucă nu a mai aşteptat dimineaţa şi şi-a dat demisia de la șefia PNL, se pregătește un interimar

Facebook 182 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Prima victimă a tsunamiului electo…