Acasă Actualitate Un cutremur cu magnitudinea 4,6, s-a produs azi în Bulgaria, INFP, legătura dintre cutremurul puternic din Arad şi seismele din Turcia

Un cutremur cu magnitudinea 4,6, s-a produs azi în Bulgaria, INFP, legătura dintre cutremurul puternic din Arad şi seismele din Turcia

0
0
404

Un cutremur cu magnitudinea de moment de 4.6, s-a produs la o adâcime de 10 kilometri, miercuri după-amiază, în apropiere de Plovdiv, în Bulgaria, fiind resimţit timp de 15 secunde în capitala Sofia.

Cutremurul a fost apreciat ca fiind ”puternic”, având o intensitate estimată la VI de centrul seismologic american USGS.

Potrivit datelor preliminare ale Centrului Seismologic Mediteranean EMSC, cutremurul a fost estimat iniţial la o magnitudine iniţială de 4,9, dar ulterior a fost revizuit la 4,6.

Seismul a fost înregistrat la ora 15:26 p.m.

Epicentrul a fost localizat la 17 kilometri sud-est de Plovdiv. Epicentrul se află la nord de Asenovgrad, a precizat pentru postul naţional de radio Petar Kirilov, seismologul de serviciu la Academia Bulgară de Ştiinţe.

Oamenii din satul Krumovo, care se află în imediata vecinătate a epicentrului, au fost foarte speriaţi, a anunţat primarul Rumiana Samokovareva. Potrivit acesteia, au căzut coşuri de fum şi cărămizi de pe clădiri şi de la centrul comunitar.

Cutremurul a fost resimţit timp de aproximativ 15 secunde în Sofia.

Legătura dintre cutremurul puternic din Arad şi seismele din Turcia. Concluzia specialiştilor INFP. Sunt distrugeri de amploare în vestul ţării, după cutremurul puternic care a avut loc marţi seară în Arad, iar specialiştii au găsit o legătură între acesta şi alte seisme.

Mai multe case au fost avariate de cutremurul care a avut 13 replici până acum.

Directorul Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP) spune că seismul a avut o intensitate de 7 în epicentru şi putea să destabilizeze și alte falii din ţară. Cutremurul a fost resimţit în toată zona de vest a României, dar şi în Ungaria şi Serbia.

Experţii INFP a anunţat, miercuri, că există legătură între acest cutremur puternic de aseară din Arad cu seismele din Turcia.

A durat ceva timp până când mişcarea plăcilor tectonice a provocat cutremurul de marţi seara din zona judeţului Arad, a fost concluzia specialiştilor de la noi.

Marţi seară, 18 oameni au sunat la 112 ca să anunţe că locuinţele lor au fost avariate. În Arad, mai multe bucaţi din clădiri s-au desprins şi au căzut pe străzi.

Cutremurul din Arad a avut 13 replici, cea mai mare având magnitudinea de 3,2 pe scara Richter. Ultima replică a avut loc miercuri și a avut magnitudinea de 2,2, potrivit directorului Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP), Constantin Ionescu.

Au fost 13 replici. Cea mai mare replică a avut magnitudinea de 3,2 grade, iar ultima replică a fost azi de dimineață (miercuri – n.r.), având magnitudinea de 2,2 grade.

Am primit răspunsuri și informații de la cetățeni, în funcție de răspunsurile pe care le-am primit de la cetățeni vom face o analiză privind pagubele și asocierile cu partea instrumentală pe care o avem și o deținem în acest moment„, a spus directorul INFP.

Potrivit acestuia, regiunea seismică este o regiune cunoscută și în istorie şi se știe că au mai fost cutremure cu magnitudine de 5, ceea ce arată că seismul de marți nu este un început pentru activitatea din zona respectivă.

Un cutremur cu magnitudinea 5,2 s-a produs marți seara în județul Arad, în jurul orei 20:26.

Seismul a avut loc la o adâncime de 15 km. Seismologii români au informații că acest cutremur s-a simțit și în Ungaria, Croația sau Serbia.

Directorul INCDFP, Constantin Ionescu, a afirmat că seismul cu magnitudinea 5,2 grade pe scara Richter, care s-a produs marți seara în Arad, a avut magnitudinea 7 pe scara Mercali în epicentru. Cutremurul a fost resimțit și în alte județe.

Cutremurul a avut intensitatea în epicentru de 7 pe scara Mercali, el s-a simțit în zona Aradului cu o intensitate de 6, ceea ce poate să producă pagube sau anumite crăpături în pereți sau căderea coșurilor de fum, dar nu pagube însemnate. Poate să avarieze clădiri care nu au fost întreținute sau sunt în stare de degradare”, a spus Constantin Ionescu la Digi24.

Directorul INCDFP a mai precizat că un astfel de cutremur ar putea activa și alte falii din zona Banatului și ne putem aștepta la alte cutremure.

Acest cutremur poate să destabilizeze și alte falii din zona Banatului pentru că toată zona cuprinsă din zona Crișanei până în Serbia este fărâmițată de falii mici și falii care pot să producă cutremure de magnitudini 5 sau mai mici, sau mai mult de 6 cum a fost cutremurul din ’92. (…) Cutremurul de acum este la nord față de cel din 22.05, de 4,4. Este posibil să se producă replici. Replicile sigur se produc, acum nu știm exact de ce intensitate vor fi, dar acest tip de cutremure și, mai ales cutremurele de această magnitudine produc replici”, a mai spus directorul INFP.

Cutremurul de marți seara din Banat a fost urmat de o serie de replici cu magnitudinea de peste 3.

Cutremurul a fost urmat de niște secvențe, în număr de 4. Adâncimea acestor cutremure e superficială, până în 10km, spre deosebire de secvență din Târgu Jiu care este între 12 și 20 de km”, a explicat seismologul INFP Mihai Diaconescu.

Primarul municipiului Arad, ”liberalul” Călin Bibarț, a ieșit imediat pe stradă, după seismul de 5,3 grade care a lovit orașul pe care îl administrează.

Am dat o tură repede prin oraș. Nu avem victime, oameni răniți, pagube majore. Avem situații, cum e aceasta de aici unde ne aflăm, unde au căzut evident clădirile vechi și neîngrijite. Acum își arată fața mai puțin plăcută. Bine că nu au căzut pe trecători. Sunt doar pagube la acoperiș. Vom continua și cu amenzile și cu supraimpozitarea, pentru cei care nu înțeleg că nu au doar drepturi, ci și obligații”, a spus mediocrul, Călin Bibarț.

Suntem cu arma la picior, dacă trebuie să intervenim”, a mai adăugat edilul.

Seismul din Arad de 5,3 a avut și o replică, de 3,2 grade pe scara Richter.

Până la acest moment, au fost primite 6 apeluri la 112 (4 în judeţul Arad, 1 în judetul Sălaj şi 1 în judeţul Maramureş) care semnalau desprinderea unor elemente de construcţie de pe imobile ori deplasarea mobilierului în locuinţă. În alte judeţe unde seismul a fost resimţit, respectiv Timiş, Bihor, Hunedoara şi Caraş-Severin, nu s-au primit sesizări din partea cetăţenilor”, a transmis IGSU.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate
Comments are closed.

Vezi Și

Prima victimă a tsunamiului electoral, ”Ostașul” Nicolae Ciucă nu a mai aşteptat dimineaţa şi şi-a dat demisia de la șefia PNL, se pregătește un interimar

Facebook 130 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Prima victimă a tsunamiului electo…