Turiștii de lux pe bani publici, Klaus şi Carmen Iohannis, au vizitat, la Paris, pavilionul României din cadrul Village de la Francophonie.
Președintele Klaus Iohannis și soția sa, Carmen, profesoară de limba engleză, se află la Paris, acolo unde cuplul prezidențial a participat la cea de XIX-a ediție a Summitului Francofoniei. Astăzi, au vizitat pavilionul României din cadrul Village de la Francophonie. Cazarea președintelui României a fost făcută la un hotel de lux. Costumul sobru purtat de președinte a contrastat cu ținuta lejeră a soției sale, care a ales o fustă scurtă, albă, un tricou gri deschis şi o geacă neagră.
”Foarte bine. Vă doresc mult succes, mulţi vizitatori, vizitatori interesaţi şi să-i lămuriţi despre România că este frumoasă, atractivă”, a spus şeful statului după ce a vizitat pavilionul, potrivit imaginilor publicate de Administraţia Prezidenţială.
La Summitul Francofoniei, Klaus Iohannis a prezentat prioritățile României și situația de securitate din zona francofonă, potrivit Administrației Prezidențiale de la București.
Aceasta este antepenultima deplasare externă a șefului statului, înainte de finalul mandatului său. Iohannis mai are două deplasări programate la Consiliul European, în această lună și în luna decembrie, chiar în penultima zi de mandat.
Deplasarea la summitul de la Paris vine în plină controversă publică legată de o nouă cheltuială extravagantă consemnată pe parcursul actualului mandat prezidențial, cea legată de amenajarea unui mini-teren de golf la vila de protocol de la Neptun.
Klaus Iohannis, a susținut sâmbătă, 5 octombrie 2024, la Paris, Republica Franceză, o intervenție în cadrul celei de-a XIX-a ediții a Sommet-ului Francofoniei.
”Educația în limba franceză este un instrument suplimentar extrem de important pentru succesul și mobilitatea profesională a acestora. Avem responsabilitatea de a ne asigura că tinerii noștri beneficiază de condiții optime pentru a studia, a se forma și a se realiza din punct de vedere profesional, cultural și social”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.
Klaus Iohannis a mai afirmat că România a înțeles bine avantajele rețelelor de educație și cercetare în limba franceză și, în acest sens, găzduiește Direcția Regională pentru Europa Centrală și Orientală a Agenției Universitare a Francofoniei (AUF).
”M-am bucurat să o am alături pe doamna Secretar General al OIF, în urmă cu un an, la inaugurarea Casei Francofoniei din Campusul Universității Politehnice din București. Studenți și tineri cercetători din întreaga lume francofonă, au fost deja găzduiți în această reședință. România este în proces de a decide stabilirea unei contribuții voluntare anuale de 100.000 de euro în beneficiul AUF”, a mai precizat Iohannis, reiterând interesul pentru consolidarea în continuare a învățământului și a cercetării universitare francofone.
”În calitate de Stat-far al Francofoniei în regiune, țara noastră este conștientă de responsabilitatea și misiunea sa. Angajamentele României în cadrul global al solidarității francofone aduc un sprijin activ mobilității tinerilor studenți și cercetători francofoni și educației fetelor și femeilor, provenind cu precădere din Africa. 16 promoții cu mai mult de 1200 de bursieri, provenind din 44 de state, au beneficiat de bursele doctorale și postdoctorale ”Eugen Ionescu”, finanțate de România și gestionate în comun cu AUF”, a mai transmis președintele României.
Țara noastră a găzduit Congresul European al Federației Internaționale a Profesorilor de Franceză (FIPF), reunit la București în jurul tematicii ”Împreună în franceză! Gândim, comunicăm și acționăm asupra lumii de azi și de mâine”. De asemenea, în martie anul trecut, la București a avut loc Misiunea Economică și Comercială a OIF.
Președintele Iohannis a mai anunțat că ”ne-am putea gândi la crearea unei platforme in spațiul francofon. Scopul acesteia ar fi să reunească oferte de locuri de muncă în toate țările noastre și în organizațiile regionale și internaționale, pentru vorbitori de limba franceză sau să organizăm evenimente dedicate, pentru a evidenția rezultatele tinerilor antreprenori francofoni”.
Sfidare, magraonul imobiliar Klaus și răvășitoarea Carmen în fustă mini, sejur de lux pe final de mandat și pe bani publici, la cel mai scump hotel din Paris.
Turiștii de lux din bani publici, Klaus și Carmen Iohannis, s-au cazat la Paris într-un apartament care costă cât o garsonieră.
Cuplul prezidențial Carmen și Klaus Iohannis, la Paris. ”Prima doamnă”, așa cum ne-a obișnuit în ultimii 10 ani, într-o ținută ”sexoasă”, pentru întâlnirea cu cei 50 de șefi de state și guvern.
”Președintele” Klaus Iohananis, însoțit de răvășitoarea ce îi stă pe post de consoartă, au plecat la Summitul Francofoniei. Jurnaliștii prezenți la Sediul Guvernului Republicii Moldova au menționat că acesta s-a cazat la Paris unde cea mai ieftină cameră este 2500 de euro și poate ajunge pentru apartamentul prezidențial, până la 22.500 euro (preț de garsonieră).
Întrebat ce părere are despre această situație, premierul Marcel Ciolacu a răspuns că el nu a stat niciodată într-o cameră atât de scumpă și a subliniat că fiecare este responsabil pentru propriile alegeri.
Președintele Klaus Iohannis și soția sa, Carmen, profesoară de limba engleză, se află la Paris, unde ”șeful statului” participă la cea de XIX-a ediție a Summitului Francofoniei, cuplul prezidențial sfidător în holul hotelului Le Bristol.
Costumul sobru purtat de președinte contrata cu ținta lejeră a soției sale, care a ales pentru dimineața zilei de vineri o fustă scurtă, albă, și un tricou gri deschis, cu mâneci scurte.
Tăcut, precum i-a obișnuit pe români în cele mai multe apariții publice ale sale, Iohannis a trecut precum un panzer german, la braț cu ”răvășitoarea ce o arde adolescentin și sexos în capitala Franței, Paris.
La Summitul Francofoniei, Klaus Iohannis va prezenta prioritățile României și situația de securitate din zona francofonă, potrivit Administrației Prezidențiale de la București.
Aceasta este antepenultima deplasare externă a șefului statului, înainte de finalul mandatului său. Iohannis mai are două deplasări programate la Consiliul European, în această lună și în luna decembrie, chiar în penultima zi de mandat.
Deplasarea la summitul de la Paris vine în plină controversă publică legată de o nouă cheltuială extravagantă consemnată pe parcursul actualului mandat prezidențial, cea legată de amenajarea unui mini-teren de golf la vila de protocol de la Neptun.
Le Bristol, hotelul unde s-au cazat Elena Udrea și Alina Bica, atunci când au fost surprinse la cumpărături în Paris.
Le Bristol este hotelul la care s-au cazat, în deceniul trecut, fostul ministrul al Turismului, Elena Udrea, și fosta șefă a DIICOT, Alina Bica.
Un site generat pe platforma wordpress.com, care ulterior a fost șters, a publicat în octombrie 2014 mai multe fotografii cu Udrea și Bica, menționând că imaginile au fost surprinse în luna februarie a acelui an, în capitala Franței.
„Fetele s-au distrat foarte bine și au spart câteva zeci de mii de euro. O apropiere între un om politic controversat, Elena Udrea, și o procuroare-șefă pusă politic, care ar trebui sa lupte împotriva corupției politice și a crimei organizate”, spunea textul care însoțea imaginile.
Presa vremii a scris că Bica și-a dobândit postul la conducerea DIICOT grație prieteniei cu Udrea.
Ulterior, cele două au fost condamnate în România: Udrea a primit fost șase ani de închisoare cu executare în dosarul „Gala Bute”, iar Bica a luat patru ani cu executare pentru „favorizarea făptuitorului”, în dosarul în care a fost cercetat şi fostul ministru Adriean Videanu.
Udrea a părăsit România înainte de condamnarea definitivă iar Bica a fost dată în urmărire generală după pronunțarea sentinței. Cele două au fost arestate preventiv în Costa Rica, în 2018, unde în prealabil ceruseră statut de refugiat politic.
Cu un mandat de președinte pe final și fără nicio perspectivă politică satisfăcătoare, se pare că președintele Klaus Iohannis merge pe principiul ”Parisul este întotdeauna o bună idee”. Vineri și sâmbătă va participa la întâlnirea țărilor francofone, cea de-a XIX-a ediție organizată până acum, care va avea loc în capitala Franței și în orașul Villers-Cotterêts. ”Șeful Statului” Român, împreună cu ”prima doamnă”, Carmen Iohannis, au fost întâmpinați de ziariștii de la Antena 3 CNN, în holul Hotelului Bristol, unde sunt cazați.
Nici nu s-a stins bine scandalul celor ”trei găuri de golf făcute de cârtițe” pe terenul vilei prezidențiale de protocol de la Neptun, că președintele Iohannis reapare în atenția publicului cu o nouă vizită peste hotare. Ziariștii de la Antena 3 CNN au încercat să-i abordeze, însă președintele tuturor românilor și prima doamnă abia au răspuns la salut și la nicio altă întrebare.
Dacă președintele Klaus Iohannis i-a obișnuit pe români cu tăcerea, și prima doamnă i-a obișnuit cu alegerea neinspirată a ținutelor în cadrul întâlnirilor oficiale. Aflată în „capitala modei”, cu părul prins neglijent, nemachiată, cu un tricou și-o fustă scurtă, în colțuri, Carmen Iohannis părea mai degrabă îmbrăcată pentru o plimbare prin Paris decât pentru întâlnirea cu cei aproape 50 de șefi de stat și de guvern care vor lua parte la eveniment.
În cadrul Summit-ului, sunt 88 de state şi guverne din care 54 sunt membri cu drepturi depline, 27 sunt observatori iar 7 au statut de asociaţi. Se estimează la peste 320 de milioane numărul celor care vorbesc limba franceza în toată lumea.
Aceasta este penultima deplasare externă, în calitate de șef al Statului Român, înainte de finalul ultimului său mandat la Cotroceni. Iohannis mai are programate două deplasări la Consiliul European, în octombrie și decembrie; aceasta din urmă este chiar în penultima sa zi de președinte al statului.
Cât a cheltuit Klaus Iohannis pe deplasările în străinătate, în cele două mandate. Suma uriașă dată în 2023.
Cel de-al doilea mandat al președintelui Klaus Iohannis se apropie de final. Din 2015 și până în august 2024, șeful statului a avut o mulțime de deplasări externe, care au costat în total peste 25 de milioane de euro.
Jurnaliştii de la profit.ro au calculat că bugetul Administraţiei Prezidenţiale a crescut de aproape 4 ori de la începutul primului mandat până în ultimul an din al doilea.
În 2015 Iohannis beneficia la Administraţie de un buget de 37, 5 milioane care a crescut în 2024 la 135 de milioane de lei.
Câţi bani din bugetul întreg au mers pe deplasări
În primul an din primul mandat, suma totală cheltuită pe deplasări a fost de 8,5 milioane de lei, următorii trei ani – în jur de 6 milioane de lei pe an şi în 2019, ultimul an din primul mandat, bugetul chetuit pe călătoriile oficiale a urcat la 10 milioane de lei.
Iohannis câştigă în al doilea tur cu Viorica Dăncilă în 2019 şi pandemia îi strică planurile preşedintelui de a mai ieşi din ţară. Ca atare, timp de doi ani, în al doilea mandat, acesta cheltuie doar 3 milioane de lei.
Revine în forţă în 2022 cu un buget de deplasări de 17 milioane de lei, apoi marele boom – 2023 cu o sumă totală dată pe deplasările externe de 41,1 milioane de lei.
Anul acesta, până în august președintele a cheltuit 20 de milioane de lei pe călătoriile oficiale în afara ţării.
Ce stă în spatele creşterii spectaculoase a bugetelor din ultimii ani? Călătoriile cu avioanele de lux private. De exemplu, Iohannis a folosit astfel de aeronave pe tot parcursul celor două turnee din 2023 în America de Sud şi Africa.
Cât exact au costat zborurile şi cazările, nu ştim, pentru că aceste informaţii au fost secretizate.