Acasă Actualitate Statul Eșuat, furt de date, după o breşă de securitate la Camera Deputaţilor, copia după buletinul lui Marcel Ciolacu ar fi ajuns în pachetul furat de hackeri

Statul Eșuat, furt de date, după o breşă de securitate la Camera Deputaţilor, copia după buletinul lui Marcel Ciolacu ar fi ajuns în pachetul furat de hackeri

0
0
369

UPDATE: Marcel Ciolacu a declarat că își va schimba buletinul după ce acesta i-a fost furat de hackeri, marți.

Ciolacu susține că nu a discutat cu Serviciul de Telecomunicații Speciale după incidentul de securitate.

Premierul a spus că își va schimba și permisul de conducere pentru că îi expiră curând.

Atac cibernetic la Camera Deputaților. Hackerii au spart baza de date a instituției și au obținut informații confidențiale inclusiv despre premier. 0 seconds of 3 minutes, 15 secondsVolume 90%.

Atac cibernetic fără precedent în România! Hackerii au spart serverele Camerei Deputaţilor şi au furat zeci de mii de documente și contracte, inclusiv datele premierului ţării. Cartea de identitate a lui Marcel Ciolacu, dar și cea a lui Hunor Kelemen, au apărut deja pe Dark Web. Experţi din cadrul Directoratului Național de Securitate Cibernetică, STS şi SRI au făcut o celulă de criză. Vor să afle ce informaţii s-au scurs şi cum a fost posibilă breşa de securitate.

Furt de date, după o breşă de securitate la Camera Deputaţilor: „Nu avem nicio solicitare de răscumpărare”. Mai multe date oficiale au fost furate de la Camera Deputaţilor, după o breşă de securitate. Incidentul a fost confirmat de Secretariatul General al Camerei Deputaţilor. Printre datele furate de hackeri s-ar numărat şi buletinul lui Marcel Ciolacu.

Mai multe date personale ale parlamentarilor, precum și buletinul lui Marcel Ciolacu, ar fi fost furate de hackeri după breşa de securitate de la Camera Deputaţilor.

Totodată, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) împreună cu Departamentul Cyberint din Serviciul Român de Informaţii (SRI) lucrează împreună pentru a închide breşa de securitate şi pentru a afla cine sunt hackerii care au furat datele parlamentarilor.

Incidentul a fost confirmat de Secretariatul General al Camerei Deputaţilor, care a anunţat că, până acum, nu a fost făcută nicio solicitare de răscumpărare.

„În acest moment, nu avem nicio solicitare de răscumpărare a datelor”, transmite Secretariatul General al Cemerei Deputaților. O plângere va fi depusă la DIICOT.

„A avut loc într-adevar o breșă de securitate. În acest moment, nu avem nicio solicitare de răscumpărare a datelor”, anunță Secretariatul General al Cemerei Deputaților.

Potrivit sursei citate, ca urmare a acestei situații, departamentul specializat din Camera Deputaților redactează o plângere la DIICOT.

„Este important de menționat faptul că majoritatea datelor la care se face referire sunt date prezentate pe site sau care pot fi făcute publice ca urmare a unei solicitări pe Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la date de interes public”, menționează Secretariatul General al Cemerei Deputaților.

Buletinul lui Marcel Ciolacu ar fi fost furat de hackeri după breşa de securitate de la Camera Deputaţilor.

Buletinul lui Marcel Ciolacu, precum şi alte date personale ale unor parlamentari, ar fi fost furate de hackeri după breşa de securitate de la Camera Deputaţilor.

Mai multe date personale, printre care şi buletinul lui Marcel Ciolacu, dar şi al altor parlamentari, ar fi fost furate de hackeri după breşa de securitate de la Camera Deputaţilor.

Totodată, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) împreună cu Departamentul Cyberint din Serviciul Român de Informaţii (SRI) lucrează împreună pentru a închide breşa de securitate şi pentru a afla cine sunt hackerii care au furat datele parlamentarilor.

Hackerii ar fi cerut inclusiv o răscumpărare de 0,8 bitcoin, adică 30.000 de euro.

Secretariatul General al Camerei Deputaților a anunțat că se redactează o plângere la DIICOT. Reprezentanții Camerei au precizat că nu există o cerere de răscumpărare.

Atacul a fost anunţat chiar de hackeri. Pe un site italian care pare să centralizeze toate loviturile date, piraţii informatici au dat data şi ora exactă în care serverul Camerei Deputaţilor a fost spart. Lovitura apare cu o zi înainte ca în România să dea alarma. „Am obținut mai mult de 250.000 MB documente și contracte și mai multe informații de la Camera Deputaților a României. Documente importante despre deputați (carte de identitate, salariu, cheltuieli, contracte de publicitate, birourile angajaților deputați și altele)”, s-au lăudat hackerii.

Hackerii anunţă că au obţinut peste 250.000 de megabiţi (MB) de documente şi contracte, printre care cărţi de identitate, informaţii despre salarii, cheltuieli sau contracte de publicitate. „Încă nu se ştie total conţinutul datelor care au fost furate de la Camera Deputaţilor. Urmează ca în urma anchetei care a fost, care este în momentul de faţă să se stabilească foarte clar”, a declarat Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării. Sursele Observator spun că hackerii care au spart baza de date a Camerei Deputaţilor au cerut 40.000 de euro, echibalentul în Bitcoin, pentru a şterge datele respective. Directoratul Național de Securitate Cibernetică şi Cyber Inteligence din cadrul Serviciului Român de Informaţii se ocupă acum de ancheta desfăşurată în acest caz.

Ca să demonstreze că ei sunt în spatele atacului, infractorii digitali au publicat deja în Dark Web, Internetul Ascuns, buletinul premierului ţării şi pe cel al lui Kelemen Hunor. Dark Web este privit ca partea cea mai rea a Internetului, de unde se pot cumpăra de la date personale, la arme şi droguri. Este folosit inclusiv pentru trafic de organe şi pornografie infantilă. Serverele din interiorul Camerei Deputaţilor, care conţin baza de date a întregii instituţii, au fost sparte de la distanţă. Datele care, în mod normal, pot fi accesate printr-un user name – vizibil pe ecran – şi o parolă criptată puteau fi obţinute fie printr-un virus trimis anterior printr-un email sau mesaj, fie hackerii au folosit programe care rulează sute de mii de parole până o găsesc pe cea bună.

„Orice sistem informatic prezintă vulnerabilităţi. Toate vulnerabilităţile acestea trebuie identificate într-un mod proactiv înainte ca ele să fie exploatate”, a declarat Mădălin Dumitru, specialist în securitate cibernetică. „Responsabilitatea este atât a STS, cât şi responsabilitatea directă a Camerei Deputaţilor. În momentul de faţă, avem pe rol mai multe modif legislative la legea securităţii cibernetice pentru a înăspri cât se poate de mult această legislaţie”, a declarat Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării.

Printr-un comunicat STS transmite că nu asigură administrarea sau securitatea cibernetică a sistemului informatic de la Camera Deputaţilor. De asta s-ar ocupa departamentul de IT al Camerei. Pentru numărul trei în stat însă securitatea informaţiilor pare să fie ultima problemă. „Ca urmare a informațiilor vehiculate în spațiul public privind incidentul informatic de la Camera Deputaților, pentru corecta informare a opiniei publice, Biroul de presă al STS precizează că STS nu asigură administrarea sau securitatea cibernetică a sistemului informatic respectiv”, se arată în comunicatul STS.

Camera Deputaților a depus plângere la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism. DIICOT a început deja o anchetă pentru acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrității datelor informatice, perturbarea funcționării sistemelor informatice și șantaj. În România, zilnic, instituţiile publice sunt vizate de aproximativ 250 de atacuri, dar de amploare mult mai mică. Gruparea care a dat atacul la Camera Deputaţilor pare una nouă. Anul trecut a revendicat 36 de spargeri, iar luna aceasta 4.

Ministrul Digitalizării, date de ultimă oră despre atacul hackerilor de la Camera Deputaților: ”Au fost extrase date de aproximativ 250GB”.

Breșă de securitate la Camera Deputaților, de unde hackerii au furat datele personale ale premierului Marcel Ciolacu şi ale mai multor miniștri. Hackerii au cerut 40.000 de euro răscumpărare pentru informaţiile furate.

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a avut o primă reacție în acest caz:

”Avem confirmarea că a existat un atac cibernetic, un incident cibernetic al cărei victime a fost Camera Deputaților.

Au fost extrase date de aproximativ 250GB, o parte documente personale, o parte date referitoare la dispozitive electronice ale parlamentarilor.

În momentul de față, instituțiile statului își fac treaba și sunt la sediul Camerei Deputaților și urmează să emită un raport tehnic în baza căruia este evident că președintele Camerei Deputaților se va îndrepta împotriva răufăcătorilor”, a declarat ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan.

Ministrul Digitalizării a subliniat faptul că responsabilitatea site-ului de pe care au fost furate datele de către hackeri este a Camerei Deputaților și a STS.

”Ce e foarte important să știe toată lumea este că în momentul de față avem pe rol mai multe modificări legislative la legea securității cibernetice pentru a înăspri cât se poate de mult această legislație, pentru a proteja cât mai mult oamenii.

Și un alt element foarte important, odată cu realizarea infrastructurii de cloud guvernamental, vom avea una dintre cele mai bune infrastructuri de securitate cibernetică din lume, până la finalul anului 2024.

România are instituții foarte bine pregătite în materie de securitate cibernetică. Noi suntem într-un stadiu în care, față de anul 2023-2022, în fiecare an avem o creștere cu 10-12% a atacurilor cibernetice la adresa companiilor și instituțiilor publice din România”, a mai precizat ministrul Digitalizării.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Prima victimă a tsunamiului electoral, ”Ostașul” Nicolae Ciucă nu a mai aşteptat dimineaţa şi şi-a dat demisia de la șefia PNL, se pregătește un interimar

Facebook 130 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Prima victimă a tsunamiului electo…