Rusia a intensificat atacurile în Ucraina, la Ismail, bucăți de dronă de proveniență rusească au căzut și pe teritoriul României, stat NATO lângă Tulcea, la Plauru.
Tensiune uriașă la granița României. MApN anunță că bucăți de dronă de proveniență rusească au fost identificate la Tulcea. Rusia a intensificat atacurile în Ucraina.
Resturi de dronă de provenienţă rusească au fost găsite în apropierea localităţii Plauru, după atacurile din noaptea de marţi spre miercuri asupra infrastructurii civile şi portuare din Ucraina, în apropierea graniţei cu România, transmite Ministerul Apărării Naţionale (MApN).
Tensiune uriașă la granița României cu Ucraina. Forțele ruse au reluat seria de atacuri cu drone asupra unor obiective civile și infrastructură portuară din Ucraina, în noaptea de 24 spre 25 iulie, în proximitatea frontierei cu România. Resturi de dronă au fost identificate în Tulcea.
”Ca urmare a acestei situații, Ministerul Apărării Naționale a intensificat măsurile de monitorizare și supraveghere a spațiului aerian național cu forțele și mijloacele aflate în Serviciul de Luptă Poliție Aeriană. Începând cu ora 1.32, două aeronave F-18 ale Forțelor Aeriene Finlandeze au decolat din Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu pentru monitorizarea situației aeriene. Aeronavele au revenit în bază în jurul orei 3.25.
De asemenea, Centrul Național Militar de Comandă (nucleu) a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență privind instituirea măsurilor de alertare a populației din județul Tulcea. Ca urmare, a fost transmis, în jurul orei 1.20, un mesaj RO-Alert, iar la ora 2.13 a fost declarată încetarea măsurilor de alertare în toate zonele vizate”, a transmis MApN.
Armata a transmis că echipe ale Ministerului Apărării Naționale execută, la acest moment, cercetări în teren, pentru căutarea unor eventuale obiecte căzute pe teritoriul național, ca urmare a atacurilor executate asupra infrastructurii portuare ucrainene în ultimele două nopți.
De asemenea, Armata confirmă că bucăți de drone de provenință rusească au fost identificate în proximitatea localității Plauru din județul Tulcea.
”Menționăm că, în ceea ce privește investigațiile începute ieri, 24 iulie, de către specialiști din cadrul MApN, SRI și MAI, până la acest moment, la prima dintre cele trei locații identificate ca posibile zone de incidență, din proximitatea localității Plauru, jud. Tulcea, au fost identificate resturi de la o dronă de proveniență rusească de tip Geran1/2. Cercetările vor continua și astăzi, pentru acoperirea întregii zone. Facem precizarea că toate locațiile identificate drept posibile zone de incidență se află în afara ariilor locuite, nefiind afectate elemente de infrastructură”, a mai transmis MApN.
Ministerul Apărării Naționale a transmis și un mesaj ferm de condamnare a atacurilor executate de Rusia împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă ucrainene, ”care sunt nejustificate și în gravă contradicție cu normele de drept internațional”.
Anunțul MApN vine după ce forţele ucrainene au anunţat joi că au distrus 25 din cele 38 de drone ruseşti de atac lansate peste noapte, precizând că alte trei drone „au fost pierdute” după ce au trecut frontiera de stat cu România.
”Noaptea trecută, inamicul a folosit 38 de drone de atac Shahed-131/136, atacând infrastructura ucraineană în mai multe zone, inclusiv sudul regiunii Odesa şi centrul Ucrainei”, a declarat Mîkola Oleşciuk, comandantul forţelor aeriene din Ucraina. Şeful forţelor aeriene a precizat că alte trei drone „au fost pierdute după ce au trecut frontiera de stat cu România”, dar nu a dat mai multe detalii.
Teritoriul românesc se află la doar câteva sute de metri de portul ucrainean de pe Dunăre Izmail, din regiunea Odesa, care a fost atacat de drone pentru a doua noapte la rând. Autorităţile române au emis în cursul nopţii un mesaj de avertizare Ro-Alert, valabil pentru nordul judeţului Tulcea, în care au prevenit populaţia în legătură cu posibilitatea căderii unor fragmente de dronă.
Însărcinatul cu afaceri ad-interim al Ambasadei Rusiei la Bucureşti a fost convocat, joi, la Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Decizia are loc în contextul descoperirii unor fragmente de dronă de provenienţă rusă în localitatea Plauru.
”Reprezentantul MAE a transmis protestul ferm al autorităţilor române şi a condamnat atacurile repetate ale forţelor ruse asupra infrastructurii civile ucrainene, solicitând încetarea imediată a acestora. A reamintit că ţintirea obiectivelor civile reprezintă crime de război. A subliniat caracterul iresponsabil al loviturilor militare, inclusiv în imediata proximitate a frontierei României, care pun în pericol securitatea naţională. Pe un plan mai larg, a evidenţiat responsabilitatea exclusivă care revine Federaţiei Ruse, ca urmare a agresiunii împotriva Ucrainei, pentru deteriorarea gravă a mediului de securitate la Marea Neagră”, arată ministerul român.
Resturi de dronă de provenienţă rusească au fost găsite în apropierea localităţii Plauru, după atacurile din noaptea de marţi spre miercuri asupra infrastructurii civile şi portuare din Ucraina, în apropierea graniţei cu România, a transmis, joi, Ministerul Apărării Naţionale (MApN).
Investigaţiile realizate de specialişti din cadrul MApN, SRI şi MAI au început miercuri.
”Până la acest moment, la prima dintre cele trei locaţii identificate ca posibile zone de incidenţă, din proximitatea localităţii Plauru, jud. Tulcea, au fost identificate resturi de la o dronă de provenienţă rusească de tip Geran1/2. Cercetările vor continua şi astăzi, pentru acoperirea întregii zone. Facem precizarea că toate locaţiile identificate drept posibile zone de incidenţă se află în afara ariilor locuite, nefiind afectate elemente de infrastructură”, a afirmat MApN.
Alianţa Nord-Atlantică a anunţat joi că nu are niciun indiciu că resturile de drone de provenienţă rusească găsite în România sunt dovada unui atac intenţionat asupra teritoriului NATO, dar a atenţionat cu privire la acţiuni ”iresponsabile şi potenţial periculoase”.
”Deşi NATO nu are nicio informaţie care să indice vreun atac intenţionat al Rusiei împotriva teritoriului aliat, aceste acte sunt iresponsabile şi potenţial periculoase”, a declarat un purtător de cuvânt al Alianţei într-un comunicat.
Potrivit textului, în ultimele zile NATO şi-a intensificat măsurile de supraveghere şi monitorizare în regiunea Mării Negre, inclusiv prin patrulare aeriană.
Ministerul Apărării Naţionale român (MApN) a informat joi că resturi de dronă de provenienţă rusească au fost găsite în apropierea localităţii Plauru, după atacurile din noaptea de marţi spre miercuri asupra infrastructurii civile şi portuare din Ucraina, în apropierea graniţei cu România.
Investigaţiile realizate de specialişti din cadrul MApN, SRI şi MAI au început miercuri.
”Până la acest moment, la prima dintre cele trei locaţii identificate ca posibile zone de incidenţă, din proximitatea localităţii Plauru, jud. Tulcea, au fost identificate resturi de la o dronă de provenienţă rusească de tip Gheran1/2. Cercetările vor continua şi astăzi, pentru acoperirea întregii zone. Facem precizarea că toate locaţiile identificate drept posibile zone de incidenţă se află în afara ariilor locuite, nefiind afectate elemente de infrastructură”, a afirmat MApN.