Acasă Actualitate Roșia Montană a fost inclusă în patrimoniul UNESCO, România riscă să plătească despăgubiri de miliarde de dolari, Iohannis salută decizia

Roșia Montană a fost inclusă în patrimoniul UNESCO, România riscă să plătească despăgubiri de miliarde de dolari, Iohannis salută decizia

0
0
726

Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO a aprobat candidatura sitului Roşia Montană pe lista obiectivelor protejate de instituție.

Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO a decis marți că peisajul minier Roșia Montană a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO.

Prin decizia de astăzi, comunitatea locală primește o șansă uriașă pentru dezvoltarea și – în același timp – conservarea patrimoniului. Acum va fi mult mai ușor de accesat finanțări pentru protejarea patrimoniului și investiții în activități economice, care să pună în valoare galeriile romane și peisajul minier al localității”, au transmis reprezentanții USR PLUS după anunțarea deciziei.

Conform experților, peisajul cultural minier Roșia Montană reprezintă „cel mai semnificativ, extins și divers din lume, datând din perioada ocupației romane a Daciei (106-127 î.Hr.)”. În plus, conține „cel mai reprezentativ exemplu de minerit subteran aurifer din lume”.

Decizia a fost luată marți, când se împlinesc 65 de ani de când România se numără printre membrii Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO).

Efectele concrete depind de ce va face statul român în continuare. Adică este vorba despre investiții, de idei, de proiecte. Eu am convingerea că sunt români care sunt capabili de toate toate aceste trei condiții, astfel încât să demonstrăm că putem aprecia un sit cu valoarea istorică”, a declarat Adrian Cioroianu, fost ambasador UNESCO.

Nu toată localitatea Roșia Montană va intra în UNESCO. Este vorba despre o zonă precis delimitată, ea apare în dosarul pe care România l-a trimis la UNESCO, este vorba despre minele romane, care au fost în exploatare vreme de sute de ani, începute de 2.000 de ani, dar se pare că romanii le-au moștenit de la daci. Din acest punct de vedere, aria protejată UNESCO poate foarte bine coexista cu alte zone de dezvoltare economică pe care viitorul ni le va decide. Oricum acea exploatare cu cianuri nu mai era posibilă, potrivit normelor europene”, a mai explicat el.

Conform Ministerului Culturii, lista Patrimoniului mondial a fost deschisă pentru România cu înscrierea Deltei Dunării (1991) ca sit natural și a fost continuată apoi cu înscrierea de situri culturale:

– Sate cu biserici fortificate din Transilvania (1993),
– Biserici din Moldova (1993, 2010),
– Mânăstirea Hurezi (1993),
– Cetățile Dacice din Munții Orăștiei (1999),
– Centrul Istoric Sighișoara (1999),
– Biserici de lemn din Maramureș (1999).

Un alt sit natural înscris este reprezentat de Păduri seculare și virgine de fag din Carpați și alte regiuni ale Europei.

România riscă să plătească despăgubiri de miliarde de dolari companiei Gabriel Resources. În acest moment, pe rolul Centrului Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington există un proces de arbitraj în care compania minieră cere statului român despăgubiri de peste 4 miliarde de dolari pentru blocarea investiției, care ar fi trebuit să fie la momentul respectiv „cea mai mare exploatare a aurului din Europa”. O soluție în litigiul de la Washington este așteptată în 2022.

Primarul localității Roșia Montană, Eugen Furdui, a spus, că decizia nu avantajează nici comunitatea locală, nici România. Acesta susține că cel mai mare zăcământ de aur și argint a Europei este blocat pe termen mediu. ”O mare parte din comunitate nu și-a dorit acest lucru”, a mai adăugat primarul.

USR PLUS susţine că includerea sitului Roşia Montană în Patrimoniul Mondial UNESCO, decizie luată marţi, reprezintă ”o şansă uriaşă” pentru comunitatea locală, pentru dezvoltarea şi conservarea patrimoniului. ”Zi istorică pentru istoria românilor! Roşia Montană a fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO. Este victoria tuturor celor care, prin implicarea lor civică, au salvat una din cele mai de preţ comori ale istoriei vechi a românilor. Prin decizia de astăzi, comunitatea locală primeşte o şansă uriaşă pentru dezvoltarea şi – în acelaşi timp – conservarea patrimoniului. Acum va fi mult mai uşor de accesat finanţări pentru protejarea patrimoniului şi investiţii în activităţi economice, care să pună în valoare galeriile romane şi peisajul minier al localităţii‘, precizează USR PLUS, într-o postare pe pagina de Facebook a formaţiunii.

USR PLUS arată că, potrivit experţilor, care fac recomandările pentru înscrierea monumentelor pe lista Patrimoniului Mondial, Peisajul Cultural Minier Roşia Montană reprezintă ‘cel mai semnificativ, extins şi divers din lume, datând din perioada ocupaţiei romane a Daciei (106 – 127 î.Hr.)’. În plus, conţine ‘cel mai reprezentativ exemplu de minerit subteran aurifer din lume’. ‘Acum, toate aceste lucruri sunt recunoscute şi protejate la nivel mondial’, subliniază formaţiunea politică. Comitetul Patrimoniului Cultural UNESCO a decis, marţi, înscrierea sitului Roşia Montană în Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanităţii.

În urmă cu scurt timp, și premierul Florin Cîțu a transmis un mesaj scurt, pe Facebook.

Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO a decis astăzi că peisajul cultural minier Roşia Montană a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO!”, a scris Florin Cîțu.

Președintele Klaus Iohannis a oferit prima reacție, după ce Roșia Montană a fost înscrisă în Patrimoniul UNESCO.

Salut includerea peisajului cultural minier de la Roșia Montană în patrimoniul umanității! Prin eforturi conjugate ale autorităților și specialiștilor, Roșia Montană trebuie să devină un model de punere în valoare a patrimoniului prin dezvoltarea durabilă a zonei.”, a scris Klaus Iohannis, pe pagina sa de Facebook.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate
Comments are closed.

Vezi Și

Prima victimă a tsunamiului electoral, ”Ostașul” Nicolae Ciucă nu a mai aşteptat dimineaţa şi şi-a dat demisia de la șefia PNL, se pregătește un interimar

Facebook 144 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Prima victimă a tsunamiului electo…