România a rămas fără companie aeriană low cost. Blue Air a intrat în insolvență. Judecătorii Tribunalului București au admis cererea companiei.
Blue Air a intrat în insolvență. Judecătorii Secției a-VII-a Civilă a Tribunalului București au admis cererea Blue Air de intrare în insolvență.
Judecătorii au desemnat în funcția de administratori judiciari provizorii pe Infinexa Restructuring SRPL şi Mușat & Asociații, RestructuringInsolvency SPRL, entități care vor beneficia de o remunerație de 7.000 lei din averea debitorului, scrie boardingpass.ro.
De asemenea, Tribunalul a mai stabilit și următoarele următoarele termene limită pentru acest dosar de insolvență:
- termenul limită de depunere, de către creditori, a opozițiilor la încheierea de deschidere a procedurii – 10 zile de la primirea notificării, precum şi termenul de soluționare a opozițiilor, care nu va depăși 5 zile de la data expirării termenului de depunere a acestora;
- termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanțelor asupra averii debitorului – 05 mai 2023;
- termenul de verificare a creanțelor, de întocmire şi publicare în BPI a tabelului preliminar de creanțe – 25 mai 2023;
- termenul de definitivare a tabelului creanțelor – 19 iunie 2023; data primei ședințe a adunării generale a creditorilor – 30 mai 2023.
Compania Blue Air a fost preluată de stat, anul trecut, într-un procent de 75%, după ce a acumulat datorii de peste 230 de milioane de euro. Acționarul a gajat în anul 2020 cu 75% din acțiuni pentru un ajutor de stat de 300 de milioane de lei, potrivit Economica.net.
La început de 2023, Blue Air a început să restituie banii pasagerilor pentru cursele anulate. Pe lângă cele 336 de milioane de lei ce reprezintă obligații de plată ce au rezultat după de a primit ajutor din partea statului, compania are restanțe fiscale de zeci de milioane de lei, iar Agenția Națională de Administrare Fiscală a pus poprire pe șase avioane ale operatorului low-cost.