Acasă Actualitate România a fost invitată miercuri la summitul de la Paris, președintele Ilie Bolojan se va deplasa în Franța care va organiza o nouă reuniune ”de urgență”

România a fost invitată miercuri la summitul de la Paris, președintele Ilie Bolojan se va deplasa în Franța care va organiza o nouă reuniune ”de urgență”

0
0
10

România a fost invitată miercuri la summitul de la Paris. Ilie Bolojan se va deplasa în Franța care va organiza o nouă reuniune pe tema războiului din Ucraina.

Preşedintele interimar Ilie Bolojan merge miercuri, la Paris, la o nouă întâlnire pe tema războiului din Ucraina, România fiind invitată de partea franceză, potrivit unor surse oficiale. MAE a confirmat într-o precizare către presă că urmează noi reuniuni la care România va participa, informează news.ro.

Franţa convoacă pentru miercuri o a doua reuniune pe tema Ucrainei cu aliaţi europeni care nu au fost prezenţi luni, inclusiv România, plus Canada

România este invitată la summitul de miercuri de la Paris. Informaţia a fost confirmată de ministrul de Externe polonez. Președintele interimar Ilie Bolojan ar urma să se deplaseze în Franța.

Franța a cerut un al doilea summit pentru a discuta despre Ucraina și securitatea Europei, au spus surse diplomatice pentru agenția de știri Reuters. Decizia vine după ce liderii europeni s-au întâlnit la Paris, luni, pentru discuții în încercarea de a stabili o poziție unită privind negocierile de pace.

Franţa intenţionează să găzduiască miercuri o a doua reuniune pentru a discuta despre Ucraina şi securitatea europeană, dar de data aceasta a invitat ţări europene care nu au fost prezente la începutul acestei săptămâni, între care şi România, precum şi cu aliatul din NATO Canada, au declarat marţi surse diplomatice.

Potrivit celor trei surse citate de Reuters, summitul raportat va include aliați NATO care nu au fost invitați luni. Printre cei chemați să participe se numără liderii din Norvegia, Canada, statele baltice, Cehia, Grecia, Finlanda, România, Suedia și Belgia.

Unele ţări ar putea participa prin videoconferinţă, au declarat doi dintre diplomaţi. Palatul Elysee nu a răspuns imediat la solicitarea de comentarii din partea Reuters.

Decizia privind summitul vine în ziua în care Ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, a fost convocat de urgenţă de premierul Marcel Ciolacu pentru a explica de România nu a fost invitată la negocierile de la Paris dintre liderii europeni.

„Reuniunea de la Paris din data de 17 februarie a fost inițiată de Președintele Franței Emmanuel Macron, într-un format cunoscut ca Weimar Plus. Acesta a inclus pe Președintele Consiliului European, Președinta Comisiei Europene, Secretarul General al NATO și un număr de șefi de stat și de guvern ai țărilor din Europa care sunt sprijinitori majori ai Ucrainei.

România, în calitatea sa dublă – vecinul european cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina și țară care a oferit constant și de la început un sprijin multidimensional, umanitar, economic și militar țării vecine, are un interes direct în continuarea susținerii colective europene și euro-atlantice pentru Ucraina, că răspuns la războiul brutal și ilegal de agesiune din partea Federației Ruse. Acest lucru a fost transmis clar participanților, în primul rând Președintelui Franței, Emmanuel Macron, prin demersuri diplomatice.

Totodată, România a fost reprezentată la reuniune prin intermediul Poloniei, care asigura președinția rotativă a Uniunii Europene. Formate regionale cum sunt și cele propuse și animate de România, de exemplu B9 sau Inițiativa celor 3 Mări, sunt o practică comună. România a fost informată asupra conținutului discuției. Urmează noi reuniuni la care România va participa”, transmis Ministerul Afacerilor Externe.

Unele ţări ar putea participa prin videoconferinţă, au declarat doi dintre diplomaţi. Palatul Elysee nu a răspuns imediat la solicitarea de comentarii din partea Reuters.

Preşedintele interimar Ilie Bolojan merge miercuri, la Paris, la o nouă întâlnire pe tema războiului din Ucraina, România fiind invitată de partea franceză, potrivit unor surse oficiale. MAE a confirmat într-o precizare către presă că urmează noi reuniuni la care România va participa.

Preşedintele interimar, Ilie Bolojan, urmează să participe la o nouă rundă de discuţii a liderilor europeni, pe tema situaţiei războiului din Ucraina.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat că Reuniunea de la Paris din data de 17 februarie a fost iniţiată de Preşedintele Franţei Emmanuel Macron, într-un format cunoscut ca Weimar Plus, care i-a inclus pe Preşedintele Consiliului European, Preşedinta Comisiei Europene, Secretarul General al NATO şi un număr de şefi de stat şi de guvern ai ţărilor din Europa care sunt sprijinitori majori ai Ucrainei.

”România, în calitatea sa dublă – vecinul european cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina şi ţară care a oferit constant şi de la început un sprijin multidimensional, umanitar, economic şi militar ţării vecine, are un interes direct în continuarea susţinerii colective europene şi euro-atlantice pentru Ucraina, că răspuns la războiul brutal şi ilegal de agesiune din partea Federaţiei Ruse. Acest lucru a fost transmis clar participanţilor, în primul rând Preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, prin demersuri diplomatice”, arată MAE.

Totodată, România a fost reprezentată la reuniune prin intermediul Poloniei, care asigura preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Formate regionale cum sunt şi cele propuse şi animate de România, de exemplu B9 sau Iniţiativa celor 3 Mări, sunt o practică comună.

”România a fost informată asupra conţinutului discuţiei. Urmează noi reuniuni la care România va participa”, subliniază MAE.

Franţa intenţionează să găzduiască miercuri o a doua reuniune pentru a discuta despre Ucraina şi securitatea europeană, dar de data aceasta a invitat ţări europene care nu au fost prezente la începutul acestei săptămâni, între care şi România, precum şi cu aliatul din NATO Canada, au declarat marţi surse diplomatice.

Ministrul român de Externe, Emil Hurezeanu, afirma, în legătură cu reuniunea de la Paris, că este un „summit restrâns”, un „grup de lucru la nivelul şefilor de stat” la care participă ţările din formatul „Weimar+” şi alte ţări selectate pe criterii de operativitate şi compatibilitate. Potrivit şefului diplomaţiei române, există posibilitatea ca „nu peste mult timp„ tot preşedintele Emmanuel Macron să organizeze „un al doilea grup de lucru, o a doua întâlnire, la care de această dată să participe şi România”, transmite News.ro.

„Nu este vorba despre un summit (n. red. la Paris), ci de un grup de lucru restrâns, la nivelul şefilor de stat. Să admitem că este un summit restrâns. E vorba de formatul „Weimar+”, căruia, dincolo de triunghiul destul de vechi Franţa, Germania, Polonia, i s-au adăugat şi alte ţări între timp. Acest grup, acest format, nu este la prima reuniune. Criteriile care au dus la această selecţie, să zicem, sunt cele de operativitate şi compatibilitate”, a declarat, luni, Emil Hurezeanu.

Potrivit ministrului român al Afacerilor Externe, aceste ţări nu vor discuta luni probleme legate de continuarea războiului în Ucraina sau de felul în care se pune problema începerii procesului de pace.

„Nu ne este pusă răbdarea mult la încercare, pentru că la sfârşitul acestor prevederi de astăzi, din această după-amiază, care încep peste o oră la Paris, preşedintele Franţei va comunica cu conducerea statului român. Există, de asemenea, posibilitatea ca nu peste mult timp tot preşedintele Macron să organizeze un al doilea grup de lucru, o a doua întâlnire, la care de această dată să participe şi România”, a declarat Hurezeanu.

Ministrul de Externe a subliniat că luni, la reuniunea de la Paris, nu sunt nici ţările baltice, nici ţările din sud-estul Europei – Bulgaria, Grecia, Croaţia.

”Există un mandat tacit, încercat, însă verificat, de reprezentare. Polonia este ţara flancului estic, care – n-ar fi prima oară – reprezintă şi interesele noastre, care suntem al doilea mare pilon după Polonia şi interesele ţării baltice, pe acest flanc estic de securitate europeană şi atlantică”, a mai spus Emil Hurezeanu.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Agresivitate ”diplomatică”, Consilierul lui Trump, Mike Waltz, îi transmite lui Zelenski să ”reducă tonul” și ”să semneze acordul” cu SUA pentru metalele rare

Facebook 16 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Agresivitate ”diplomatică”, Consili…