Acasă Actualitate Protejata lui Iohannis, Ligia Deca și ”România Educată”, exmatricularea elevilor, reintrodusă în Legile Educaţiei

Protejata lui Iohannis, Ligia Deca și ”România Educată”, exmatricularea elevilor, reintrodusă în Legile Educaţiei

0
0
328

Exmatricularea elevilor, reintrodusă în Legile Educaţiei. Recentele incidente din școli au schimbat în ultimul moment proiectul de act normativ.

O serie de amendamente PSD, PNL și ale Ministerului Educației prevăd ca exmatricularea elevilor să apară în Legile Educației. Proiectul de act normativ a ajuns la discuții în Comisia de Învățământ din Camera Deputaților ca prim for sesizat. Urmează un vot, apoi o decizie finală în Senat.

Pe 9 martie, în proiectul Legilor Educației prezentat de ministrul Ligia Deca, exmatricularea elevilor din învățământul obligatoriu era interzisă. Regulamentul cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar nu mai cuprindea prevederea care permitea exmatricularea elevilor din învățământul obligatoriu.

Ultimele violențe din școli au adus însă o schimbare de viziune printre autorități și sindicate. Pe 19 aprilie, amendamente cu o serie de sancțiuni la adresa elevilor au apărut într-un document depuse la proiectele de legi ale Educației, aflat în dezbatere la Camera Deputaților.

Astfel de propuneri au fost semnate de Grupurile parlamentare PNL, PSD și de Ministerul Educației. Parlamentarii Comisiei de Învățământ discută posibilitatea ca exmatricularea elevilor să reapară în Legile Educației.

Exmatricularea beneficiarilor primari pe perioada învățământului obligatoriu poate fi realizată numai in situații grave, în urma încălcării normelor de disciplină în spațiul școlar, în vederea protejării dreptului la educație al celorlalți beneficiari primari.

Exmatricularea poate fi dispusă numai după parcurgerea unei proceduri disciplinare care garantează dreptul la apărare și contestație”, se arată în amendamentul admis.

Sindicatele din educație au propus exmatriculări, detenție școlară sau camere video în clase.

În urma incidentelor grave din școli, și sindicatele din învățământ au venit cu propuneri de sancțiuni pentru elevii cu probleme. Pe 11 aprilie, sindicaliștii au propus mai multe măsuri care să apară în Legile Educației.

Cele mai importante sunt: introducerea exmatriculării temporare, de 3-5 zile, în cazul unui elev agresor, scăderea notei la purtare, muncă în folosul comunității sau introducerea detenţiei în școli. S-a mai vorbit și de centre de reeducare și de amenzi pentru elevii care comit acte de violență.

La acea dată, ministrul Ligia Deca a spus că ar fi de acord cu suspendarea temporară a unui elev. ”Aceasta este o suspendare. Da. O astfel de măsură, dacă ea este însoţită de măsuri de consiliere şi de anumite acţiuni pe care elevul şi familia ar trebui să le facă, cred că nu ar fi o idee rea”, a declarat Ligia Deca, la Palatul Parlamentului.

Ministrul Educației, Ligia Deca, se opune homeschooling-ului. Oficialul a spus care este argumentul ei împotriva acestei forme de învățământ la domiciliu, în cadrul dezbaterilor din Parlament pe amendamentele proiectului de lege a învățământului preuniversitar.

Unul dintre articolele intens dezbătute a fost cel referitor la formele de organizare a învăţământului. Reprezentanţii PSD au propus şi varianta învăţământului la domiciliu, dar ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a respins-o.

Formele de organizare a învățământului preuniversitar sunt: învățământ cu frecvență zi, învățământ cu frecvență seral, învățământ cu frecvență redusă, învățământ la domiciliu, în cadrul Școlii din spital și în învățământul din penitenciare”, arăta amendamentul, ce a fost votat, însă, fără sintagma ”învățământ la domiciliu”.

El oricum funcționează, în acest moment, într-o formă nereglementată. Pentru că s-ar elimina o presiune făcută asupra părinților. De ce? Deoarece, nefiind reglementat acest sistem, multe școli își arogă atitudini extrem de ostile față de părinți, cum este Inspectoratul din Mureș care a trimis nu mai târziu de anul trecut, în februarie, o adresă părinților în care, efectiv făcea presiune și chiar îi amenința că, în situația în care își vor retrage copiii de la școală, pot suporta inclusiv sancțiuni penale, pentru că acest sistem nu este reglementat și nu se află inclus niciunde în legislația României. Deci, îi dădeau și o încadrare de natură penală, ceea ce nu este corect nici față de părinți, nici față de copii.

Sunt nenumărați elevi care practică sportul de performanță, merg la olimpiade și nu au acces la învățământ, la orele de la clasă. De ce? Pentru că foarte multe școli nu-i primesc, nu le acceptă absențele”, a spus deputata PSD Ana Loredana Predescu.

După ce deputata Ana Loredana Predescu (PSD) a propus ca să fie introdusă în lege și sintagma ”homeschooling”, ministrul Educației a explicat de ce se opune învățământului la domiciliu.

Avem deja învățământ cu frecvență seral, cu frecvență redusă, alternative educaționale. Avem opțiuni pentru cei care, din motive medicale, nu pot participa fizic în spațiul școlar clasic.

Considerăm că, în acest moment, pentru sistemul educațional din România, este bine ca formele de organizare a învățământului preuniversitar să fie cele din articolul, cu amendamentul pe care l-am sugerat.

Nu considerăm că homeschooling-ul, în acest moment, este o opțiune fericită pentru asigurarea dreptului la educație”, a spus Ligia Deca.

Proiectele legilor Educației se află în dezbateri în Comisia de Învățământ din Camera Deputaților, unde parlamentarii vor supune la vot peste 1000 de amendamente, zilnic între 9 dimineața și 9 seara, până joi, 27 aprilie, conform calendarului anunțat.

Legile Educației au fost votate, miercuri, în ședința de Guvern. Proiectele cu noile modificări din învățământ trebuiau aprobate, încă de săptămâna trecută, de cabinetul Ciucă, dar ministrul Educației, Ligia Deca, nu a putut participa la întrunire. Acestea au stârnit controverse în rândul elevilor, părinților și profesorilor, încă de când au fost anunțate, admiterea la liceu fiind una dintre cele mai dezbătute schimbări.

Ministrul Educaţiei a făcut precizări cheie despre noile forme de Evaluare Națională și admitere la liceu și de Bacalaureat. Potrivit Ligiei Deca, examenele naționale vor fi organizate în noul format cel mai devreme în 2027. Anunțul a fost făcut după ce Executivul a aprobat proiectele cu noile modificări din învățământ. Prevederile vor intra în vigoare peste patru ani, însă termenul poate fi prelungit cu an, chiar doi.

Noile forme de Evaluare Națională și admitere la liceu și de Bacalaureat nu vor intra în vigoare începând cu anul școlar următor adoptării legii. Vor intra în vigoare, fie cel mai devreme în 2027 pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat, dacă aprobăm legea în Parlament, până la finalul acestui an școlar, fie vorbim despre 2028 sau chiar 2029. Nu este o chestiune care se întâmplă de azi pe mâine, asigurăm predictibilitate în sistem”, a spus ministrul Deca.

Printre altele, Legile Educației prevăd organizarea Evaluării Nationale pentru toți copiii de clasa a opta. De asemenea, liceele care au concurență ridicată la anumite specializari pot organiza examene proprii de admitere. Noul BAC va avea mai multe probe decât în prezent, iar elevii de la profilul tehnologic vor da examen propriu.

Întrebată de ce a fost păstrată forma de admitere la liceu şi cu Evaluare Naţională, şi cu examen separat, ministrul Educaţiei a explicat că varianta prevăzută în proiect fost preferată în urma observaţiilor primite de la actorii implicaţi în educaţie.

Această formulă pe care pachetul legislativ o include este o formulă la care am ajuns tocmai în urma feedback-ului primit de la actorii în educaţie. Dacă vă aduceţi aminte, vara trecută, în dezbatere publică, formula propusă a fost 90% din locuri scoase la concurs pentru profilurile unde exista concurenţă şi unde liceul îşi dorea. Am ajuns la o formulă cu 60%. De ce? Tocmai în ideea în care un copil care are o zi proastă şi nu performează la examenul care i-ar aduce o potrivire mai bună cu profilul mai are şansa ca pe baza notelor de la Evaluarea Naţională să aplice pentru profilul respectiv din acel liceu, să mai aibă o şansă de a fi distribuit acolo. Este o formulă care, în opinia noastră, îmbină nevoia de potrivire cu profilul, cu ceea ce îţi alegi să faci pentru următorii patru ani în liceu, cu nevoia de a asigura echitate în sistem”, a afirmat oficialul român.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate
Comments are closed.

Vezi Și

Prima victimă a tsunamiului electoral, ”Ostașul” Nicolae Ciucă nu a mai aşteptat dimineaţa şi şi-a dat demisia de la șefia PNL, se pregătește un interimar

Facebook 144 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Prima victimă a tsunamiului electo…