Acasă Actualitate Progresista Clotilde Armand, amenințări din fața ANI: ”Sunteți istorie și voi veni după fiecare dintre voi, așa cum am făcut deja cu fostul primar”

Progresista Clotilde Armand, amenințări din fața ANI: ”Sunteți istorie și voi veni după fiecare dintre voi, așa cum am făcut deja cu fostul primar”

0
0
677

Clotilde Armand, progresista neomarxistă de la Sectorul 1, a avut prima reacție după ce nu a fost primită la sediul Agenției Naționale de Integritate (ANI). Primărița Sectorului 1 nu a comentat acuzațiile care i se aduc și a dezvăluit că cel care a depus plângerea este Daniel Tudorache, fostul primarul al Sectorului 1.

Clotilde Armand avertizează: ”Sunteți istorie și voi veni după fiecare dintre voi, așa cum am făcut deja cu fostul primar”.

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a respins, din nou, marți, acuzațiile lansate de Agenția Națională de Integritate la adresa sa, afirmând că a deranjat până acum ”mulți politicieni”, care, până acum, au câștigat contracte bănoase cu primăria.

Armand a fost la sediul Agenției însoțită de avocatul său și a făcut o scurtă declarație în fața jurnaliștilor.

Primarul Sectorului 1 a spus încă o dată că a respectat legea și că era cea mai în măsură să fie managerul proiectului pentru combaterea corupției.

Sunt in situatia in care am aflat dintr-un cominucat de presa ca a fost sesizat Parchetul. Singurl lucru pe care-l stiu cert este faptul cel care a facut plangere e fostul primar Tudorache, multiplu inculpat in dosare penale. Asta spune mult.

Inteleg ca miza e faptul ca sunt aici si opresc coruptia din cadrul Primariei Sectorului 1. Nu ma voi opri aici. Romprest e doar un exemplu cu un prejudiciu evaluat la un milliard de lei. Cel mai mare prejudiciu care a fost calculat in Romania.

Dragi PNL-isti si PSD-isti, contractele voastre cu Primaria Sectorului 1 s-au terminat. Sunteti istorie si voi veni dupa fiecare dintre voi, asa cum am facut deja cu fostul primar„, a afirmat, marti, Clotilde Armand.

Clotilde Armand a avut prima reacție, după ce nu a fost primită la sediul Agenției Naționale de Integritate (ANI). Primărița Sectorului 1 nu a comentat acuzațiile care i se aduc și a dezvăluit că cel care a depus plângerea este Daniel Tudorache, fostul primarul al Sectorului 1.

La finalul declarației, ipocrita Clotilde Armand, le-a transmis ”peneliștilor și pesediștilor” că sunt ”istorie” și ca va veni ”după fiecare dintre voi”.

Eu înțeleg că am deranjat foarte mulți politicieni care zeci de ani la rând au câștigat contracte bănoase cu Primăria Sectorului 1. Am înțeles că campania a început mai devreme. Înțeleg că miza e faptul că sunt aici și opresc corupția din cadrul Primăriei Sectorului 1. Știți că Rompresul este doar un exemplu, un exemplu cu un prejudiciu evaluat la 1 miliard de lei, cel mai mare prejudiciu care a fost calculat în România.

O să vedeți că festivalul manipulărilor PSD și PNL la televiziuni de casă a început și va continua, dar refuz să cred că ANI a intrat în acest joc politic.

Și vreau să termin așa: dragi peneliști și pesediști, contractele voastre cu Primăria Sectorului 1 s-au terminat. Sunteți istorie și voi veni după fiecare dintre voi, așa cum am făcut deja cu fostul primar (Daniel Tudorache – n.red.)”, a spus Clotilde Armand.

O să vedeți că festivalul manipulărilor PSD și PNL la televiziuni de casă a început și va continua, dar refuz să cred că ANI a intrat în acest joc politic.

Și vreau să termin așa: dragi peneliști și pesediști, contractele voastre cu Primăria Sectorului 1 s-au terminat. Sunteți istorie și voi veni după fiecare dintre voi, așa cum am făcut deja cu fostul primar (Daniel Tudorache – n.red.)”, a spus Clotilde Armand.

Agenţia Naţională de Integritate a făcut marţi precizări cu privire la starea de incompatibilitate şi conflictul interese în care s-a aflat primarul Sectorului 1, explicând faptul că incidentele de integritate reţinute în cazul Clotilde Armand nu se referă la sporul de 25% de care beneficiază primarii care implementează proiecte europene.

Conform ANI, distinct de acest spor de 25%, Clotilde Armand şi-a majorat indemnizaţia lunară cu până la 30% ca urmare a numirii sale în funcţia de manager de proiect.

Precizările vin după ce primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, i-a luat apărarea colegei sale de la Sectorul 1, susţinând că primarii care gestionează fonduri europene primesc un spor de 25% şi a apreciat că aceştia ar putea să fie manageri de proiect, atâta timp cât se îndeplinesc nişte condiţii.

Agenţia Naţională de Integritate a făcut marţi precizări în cazul Clotilde Armand, ”având în vedere o serie de declaraţii lansate în spaţiul public, potrivit cărora activitatea de evaluare a incompatibilităţilor şi a conflictelor de interese de către inspectorii de integritate ar avea un caracter ambiguu”.

Conform ANI, inspectorii de integritate au reţinut în acest caz starea de incompatibilitate precum şi existenţa conflictului de interese în materie administrativă strict cu privire la dispoziţiile emise de către Clotilde Armand în cadrul proiectului ”Îmbunătăţirea capacităţii administrative locale privind dezvoltarea, implementarea şi promovarea măsurilor anticorupţie”.

De asemenea, ANI aduce lămuriri şi cu privire la sporul de 25% din salariu de care beneficiază primarii care derulează proiecte cu fonduri europene.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) combate argumentele primarului sectorului 1 Clotilde Armand, acuzată de conflict de interese şi de incompatibilitate după ce s-a desemnat singură manager al unui proiect pe fonduri europene.

Precizăm că aceste incidente de integritate nu au fost reţinute în privinţa dispoziţiilor emise de persoana evaluată în baza art. 16, alin. (2) din Legea cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Ca efect al acestui act normativ, indemnizaţiile lunare ale tuturor primarilor care implementează proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile se majorează cu până la 25% prin efectul legii, fără obligaţia ca aceştia să deţină calitatea de manager în cadrul acelor proiecte. Distinct de acest spor de 25%, persoana evaluată şi-a majorat indemnizaţia lunară cu până la 30% ca urmare a numirii în funcţia de manager de proiect, fapt ce a generat producerea incidentelor de integritate în materie administrativă, reţinute în baza prevederilor art. 76 alin. (1) şi ale art. 87, alin. (1), lit. k) din Legea nr. 161/2003”, afirmă ANI.

În plus, a fost luată în considerare cazuistica ANI confirmată de-a lungul timpului de organele competente.

Pe de altă parte, ANI spune că primarul Clotilde Armand a fost informată de către inspectorul de caz la data de 22 iulie 2022 cu privire la declanşarea activităţii de evaluare, fiindu-i aduse la cunoştinţă drepturile cu privire la consultarea dosarului pe tot parcursul activităţii de evaluare.

Ulterior, la data de 4 august 2022, a fost înregistrată la dosar împuternicirea avocaţială, precum şi solicitarea ca adresele de corespondenţă să se transmită la adresa cabinetului avocaţial.

În continuare, la data de 20 septembrie 2022, inspectorul de integritate a informat-o din nou pe Clotilde Armand cu privire la elementele identificate până la acel moment şi a solicitat un punct de vedere privind situaţiile de incompatibilitate şi conflict de interese administrativ. În data de 10 octombrie 2022, prin reprezentantul ales, Clotilde Armand a transmis pe adresa de e-mail a Agenţiei un punct de vedere cu privire la constatările inspectorului de integritate.

Precizăm că pe toată durata activităţii de evaluare persoana evaluată nu a solicitat accesul la dosar sau prezenţa sa la sediul ANI, toate comunicările cu aceasta fiind purtate conform cronologiei prezentate mai sus. Menţionăm că raportul de evaluare a fost transmis persoanei evaluate cu respectarea termenului prevăzut la art. 21, alin. (4) din Legea nr. 176/2010 la adresa poştală indicată de reprezentantul legal”, precizează ANI.

ANI a stabilit că primarul Sectorului 1 s-a aflat în conflict de interese şi incompatibilitate, fiind sesizat şi Parchetul General în legătură cu săvârşirea infracţiunii de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Potrivit ANI, în exercitarea atribuţiilor de primar, Clotilde Armand a semnat dispoziţiile prin care s-a numit pe sine manager al proiectului ”Îmbunătăţirea capacităţii administrative locale privind dezvoltarea, implementarea şi promovarea măsurilor anticorupţie”, finanţat din fonduri europene şi care au produs un folos material pentru sine în cuantum de 18.720 lei, încălcând astfel prevederi din Legea nr. 161/2003.

În cauza mediatizată prin comunicatul remis opiniei publice ieri, 7 noiembrie, Agenţia Naţională de Integritate a reţinut încălcarea regimului juridic al incompatibilităţilor şi al conflictelor de interese, precum şi existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea infracţiunii de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane, în cazul Primarului Sectorului 1 al Mun. Bucureşti, Armand Clotilde Marie Brigitte. În acest caz, Agenţia a reţinut starea de incompatibilitate precum şi existenţa conflictului de interese în materie administrativă strict cu privire la dispoziţiile emise de către persoana evaluată în cadrul proiectului „Îmbunătăţirea capacităţii administrative locale privind dezvoltarea, implementarea şi promovarea măsurilor anticorupţie”, a declarat ANI.

ANI a precizat că aceste incidente de integritate nu au fost reţinute în privinţa dispoziţiilor emise de persoana evaluată în baza art. 16, alin. (2) din Legea cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Ca efect al acestui act normativ, indemnizaţiile lunare ale tuturor primarilor care implementează proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile se majorează cu până la 25% prin efectul legii, fără obligatia ca aceştia să deţină calitatea de manager în cadrul acelor proiecte. Această prevedere legală a fost invocată de Clotilde Armand după anunţul ANI privind sesizarea Parchetului în acest caz.

Distinct de acest spor de 25%, persoana evaluată şi-a majorat indemnizaţia lunară cu până la 30% ca urmare a numirii în funcţia de manager de proiect, fapt ce a generat producerea incidentelor de integritate în materie administrativă, reţinute în baza prevederilor art. 76 alin. (1) şi ale art. 87, alin. (1), lit. k) din Legea nr. 161/2003 şi luând în considerare cazuistica Agenţiei confirmată de-a lungul timpului de organele competente, astfel:

– Conflictul de interese: potrivit art. 76 alin. (1), „primarii şi viceprimarii, primarul general şi viceprimarii municipiului Bucureşti sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I.”

– Incompatibilitatea: potrivit art. 87, alin. (1), lit. k) „Funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcţii sau calităţi: k) orice alte funcţii publice sau activităţi remunerate, în ţară sau în străinătate, cu excepţia funcţiei de cadru didactic sau a funcţiilor în cadrul unor asociaţii, fundaţii sau alte organizaţii neguvernamentale”

De asemenea, referitor la acuzaţiile lui Clotilde Armand potrivit cărora i s-a refuzat accesul la dosar, ANI menţionează că pe toata durata desfăşurării activităţii de evaluare, precum şi la finalizarea acesteia, orice persoana evaluată beneficiază de toate garanţiile legale privind consultarea actelor şi a informaţiilor care fac obiectul dosarului.

Astfel, potrivit Legii nr. 176/2010, persoana este invitată „să prezinte inspectorului de integritate date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris” (…)

Persoana care face obiectul evaluării are dreptul de a fi asistată sau reprezentată de avocat şi are dreptul de a prezenta orice date ori informaţii pe care le consideră necesare”. Dacă în urma activităţii de evaluare ”inspectorul de integritate identifică elemente în sensul existenţei unui conflict de interese sau a unei incompatibilităţi, informează despre aceasta persoana în cauză şi are obligaţia de a o invita pentru a prezenta un punct de vedere”, a precizat ANI.

În cazul lui Armand, ANI afirmă că a fost informată de către inspectorul de caz la data de 22 iulie 2022 cu privire la declanşarea activităţii de evaluare, fiindu-i aduse la cunoştinţă drepturile cu privire la consultarea dosarului pe tot parcursul activităţii de evaluare. Ulterior, la data de 04 august 2022 a fost înregistrată la dosar împuternicirea avocaţială precum şi solicitarea ca adresele de corespondenţă să se transmită la adresa cabinetului avocaţial.

În continuare, la data de 20 septembrie 2022, inspectorul de integritate a informat din nou persoana evaluată cu privire la elementele identificate până la acel moment şi a solicitat un punct de vedere privind situaţiile de incompatibilitate şi conflict de interese administrativ. În data de 10 octombrie 2022, prin reprezentantul ales, persoana evaluată a transmis pe adresa de e-mail a Agenţiei un punct de vedere cu privire la constatările inspectorului de integritate”, a declarat ANI, subliniind că ”pe toata durata activităţii de evaluare, persoana evaluată nu a solicitat accesul la dosar sau prezenţa sa la sediul ANI, toate comunicările cu aceasta fiind purtate conform cronologiei prezentate”.

De asemenea, conform ANI, raportul de evaluare a fost transmis cu respectarea termenelor şi la adresa poştală indicată de reprezentantul legal.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a acuzat-o pe Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 al Capitalei, de conflict de interese administrativ şi incompatibilitate şi a anunţat că a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea infracţiunii de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane, întrucât, în exercitarea atribuţiilor de primar, respectiv în perioada februarie–august 2022, a semnat un număr de cinci dispoziţii care au condus la crearea unor venituri suplimentare pentru sine.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate
Comments are closed.

Vezi Și

Prima victimă a tsunamiului electoral, ”Ostașul” Nicolae Ciucă nu a mai aşteptat dimineaţa şi şi-a dat demisia de la șefia PNL, se pregătește un interimar

Facebook 144 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Prima victimă a tsunamiului electo…