Acasă Actualitate Profesorii, trădați de liderii de sindicat la întâlnirea cu meditatorul Iohannis, ”Acordul” huiduit: ”Nu plecăm, nu cedăm”

Profesorii, trădați de liderii de sindicat la întâlnirea cu meditatorul Iohannis, ”Acordul” huiduit: ”Nu plecăm, nu cedăm”

0
0
1,008

Profesorii au fost trădați de liderii de sindicat, Hăncescu, Hadăr și Nistor, la întâlnirea cu meditatorul Klaus Iohannis, ”Acordul” huiduit: ”Nu plecăm, nu cedăm”.

Liderii sindicatelor din Educaţie, după discuţiile cu preşedintele Iohannis: A promis că se va implica, se oferă să gireze un acord între guvernanţi şi sindicalişti. Oamenii sunt cei care decid. Mâine va fi grevă.

Discuţiile dintre meditatorul Klaus Iohannis şi reprezentanţii angajaţilor din sistemul de învăţământ s-au încheiat, marţi după-amiază, liderii de sindicat anunţând că preşedintele Klaus Iohannis le-a promis protestatarilor că se oferă să gireze şi să garanteze un acord între guvernanţi şi sindicalişti, acord privind revendicările acestora. ”Oamenii sunt cei care decis astăzi şi mâine îi consultăm şi ei vor lua o decizie”, a anunţat liderul FSLI, Simion Hancescu. Miercuri, greva va continua. Unii dintre participanţii la protestul din Bucureşti au huiduit după ce liderii sindicali le-au prezentat rezultatele discuţiilor, strigând ”Nu plecăm”.

Sindicaliștii au dezvăluit că, ”președintele” Iohannis a promis că se va implica pentru a realiza un acord privind aplicarea grilei de salarizare în forma convenită cu Ministerul Educației. Asta înseamnă că salariul unui profesor debutant va fi cel mediu brut pe economie.

Când președintele se implică în rezolvarea problemelor noastre, este un semn pozitiv, ne vom consulta cu colegii și vom da un răspuns pe parcursul acestei seri. Nu este un pas înapoi, important este ca revendicările colegilor mei să fie rezolvate”, a declarat Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație Spiru Haret.

Greva va continua și miercuri, au mai spus liderii de sindicat, după întâlnirea de la Palatul Cotroceni. Pe parcursul serii, în urma discuțiilor cu membrii de sindicat, liderii vor anunța dacă școlile se vor redeschide săptămâna viitoare, după minivacanța de 1 iunie și Rusalii.

Le mulțumesc pentru susținerea acordată, tot ceea ce facem noi este și pentru ei”, a adăugat Marius Nistor, mesajul fiind adresat părinților și elevilor care au susținut protestul profesorilor

I-am prezentat domnului preşedinte care sunt revendicările noastre. (…) Domnia sa a spus că emiterea unui act normativ, ordonanţă sau altceva, nu se poate, dar că se angajează, în cazul în care se va accepta un acord, îl va gira, va gira şi domnia sa acel acord”, a declarat Simion Hăncescu, la finalul negocierilor.

Întrebat cine ar trebuie să încheie, din partea autorităţilor, un astfel de acord, liderul FSE ”Spiru Haret”, Marius Nistor, a răspuns că un astfel de document ar trebui încheiat în primul rând de către liderii coaliţiei majoritare, întrucât ”este vorba de un acord politic”.

Un acord politic pe care şeful statului s-a oferit să îl gireze şi să garanteze punerea lui în aplicare. În acordul respectiv ar trebui prinsă grila de salarizare, grila pe care am negociat-o cu Ministerul Educaţiei, grilă care trebuie să plece de la acel reper foarte important: salariul debutantului cu studii superioare de lungă durată să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie”, a declarat Marius Nistor.

El a precizat că important este ceea ce cred profesorii.

Premierul îşi doreşte acest lucru, dar mai departe este vorba de ceea ce cred colegii noştri. Ei trebuie să creadă că o hotărâre a oamenilor politici va fi dusă la îndeplinire. Cred că cea mai importantă victorie pentru colegii noştri este faptul că pentru prima dată partidele politice care se află la putere au înţeles care este nemulţumirea existentă în sistemul educaţional, că oamenii nu mai pot fi ignoraţi, că trebuie să ţii cont de solicitările lor şi în momentul în care şi preşedintele statului se implică în rezolvarea problemelor noastre, poate fi un semnal pozitiv. Categoric ne vom consulta colegii în cursul acestei seri şi vom da un răspuns clar. (…) Colegii noştri vor considera dacă aceste promisiuni şi angajamentele preşedintelui pot să conducă la detensionarea acestui conflict. Cred că există această posibilitate în momentul de faţă, dar decizia va fi strict a colegilor noştri. Este un moment important pentru clasa politică de recredibilizare, prin asumarea unor responsabilităţi pe care le au vizavi de resursa umană din sistemul de învăţământ”, a adăugat Marius Nistor.

El a subliniat că ”nu e vorba să facă cineva vreun pas înapoi”, iar ceea ce e important e ca solicitările protestatarilor să fie puse, toate, în aplicare.

Întrebat dacă miercuri va continua greva, Simion Hăncescu a răspuns: ”Mâine va fi, aşa cum este decizia oamenilor”.

Hăncescu le-a prezentat participanţilor la protest ce s-a discutat: ”Ceea ce a promis preşedintele având în vedere ce s-a propus de ieri, acel acord pe care oamenii l-au respins, preşedintele a promis că va pune semnătura, îl va gira şi va urmări ca în noua lege a salarizării să fie. Ceea ce au spus clar că nu vor da ordonanţă pentru măririle pe care le-am cerut. Singura ofertă care a rămas în picioare este prima de 4.000 de lei”.

Protestatarii au huiduit şi au strigat: ”Nu cedăm!”.

La ieşirea liderilor de sindicate de la negocieri, protestatarii au scandat ”Nu plecăm!”

Liderul FSLI, Simion Hăncescu, a anunţat, la ieşirea de la discuţiile cu preşedintele Klaus Iohannis, că greva cadrelor didactice şi a celorlalţi angajaţi din educaţie va continua, miercuri.

”A promis că se va implica”, a afirmat liderul FSLI, Simion Hancescu.

Preşedintele Federaţiei ”Spiru Haret”, Marius Nistor, a catalogat discuţia cu şeful statului drept ”constructivă”

Colegii noşţri vor considera dacă aceste promisiuni şi angajamentele preşedintelui pot duce la detensionarea acestui conflict”, a afirmat, la rândul său, Marius Nistor.

Sindicaliştii din Educaţie au anunţat, marţi, după discuţiile care au avut loc la Guvern, că acţiunile de protest continuă. Ca mai apoi, la doar o oră distanță, să accepte acceași ofertă, din partea meditatorului scrâșnitor de la Cotroceni.

Negocierile Guvernului cu sindicaliștii din Educație au eșuat. Biroul de presă al Guvernului a transmis că premierul Nicolae Ciucă le-a prezentat sindicaliștilor oferta coaliției de guvernare: un bonus de 4.000 de lei, virat în două tranșe, începând cu luna iunie, pentru profesori și un bonus de 1.500 lei oferit celor 65.000 de angajați din categoria personalului nedidactic, tot în două tranșe, începând cu luna iunie.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu reprezentanții liderilor sindicatelor din Educație. În cadrul dialogului, la care a participat și ministrul Educației, doamna Ligia Deca, au fost prezentate măsurile propuse privind majorarea veniturilor personalului din Învățământ.

În privința majorărilor salariale solicitate în cadrul noii grile din viitoarea Lege a salarizării personalului plătit din fonduri publice, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a prezentat garanțiile privind confirmarea utilizării ca reper pentru salariul debutantului pentru baza grilei de salarizare din învățământ la nivelul salariului mediu brut pe economie. Astfel, la nivelul coaliției de guvernare, așa cum a fost deja convenit și ulterior prezentat luni, 29 mai a.c., în cadrul întâlnirii liderilor coaliției cu reprezentanții sindicatelor din educație, va fi asumat un acord în acest sens, iar la nivelul Guvernului va fi adoptat un Memorandum ce va fi publicat în Monitorul Oficial al României.

În privința solicitărilor privind majorarea veniturilor din Educație, până la intrarea în vigoare a noii grile, în condițiile în care deja prin măsurile luate la nivelul acestui Guvern toate veniturile personalului din Educație au ajuns la maximul din grilă, au fost consolidate asigurările privind resursele necesare pentru alocarea de sume tranzitorii, astfel încât fiecărui angajat dintre cei aproape 270.000 din categoria personalului didactic și didactic auxiliar să fie alocat un venit net de 4.000 de lei, în două tranșe, începând cu luna iunie, iar celor 65.000 din categoria personalului nedidactic un venit net de 1.500 lei, în două tranșe, începând cu luna iunie.

Aceste măsuri asumate la nivelul Guvernului vin în completarea alocărilor bugetare deja implementate de către actualul Executiv privind majorarea la maximul grilelor prevăzute de Legea 153/2017 întregului personal din Educație, alături de investițiile în infrastructura sistemului de învățământ”, a transmis biroul de presă al Guvernului.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate
Comments are closed.

Vezi Și

Ciolacu împreună cu Viktor Orban la Budapesta, anunţă că, s-a convenit ca de la 1 ianuarie 2025, România să devină membră a spaţiului Schengen, pe terestru, Ursula confirmă

Facebook 1 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Premierul Ungariei, Viktor Orban, a …