Acasă Actualitate OMV Petrom, despre taxa de solidaritate, după ce a încasat profituri de trei ori mai mari decât în 2021: „Nu datorăm această taxă”

OMV Petrom, despre taxa de solidaritate, după ce a încasat profituri de trei ori mai mari decât în 2021: „Nu datorăm această taxă”

0
0
433

Austriecii de la OMV Petrom, despre taxa de solidaritate, după ce a încasat profituri de trei ori mai mari decât în 2021: „Nu datorăm această taxă„. OMV Petrom a avut prima reacție despre taxa de solidaritate pe care statul român o cere de la companie. Aceasta a declarat încasări de trei ori mai mari pentru anul trecut, față de 2021.

Compania OMV Petrom, a susținut astăzi că, nu datorează taxa de solidaritatea statului român, în condițiile în care a anunțat că în 2022 a înregistrat un profit record de 2,1 miliarde euro, de aproape două ori ai mare decât precedentul record, realizat în 2013, de 1,1 miliarde de euro.

OMV Petrom consideră, în urma calculelor făcute pe baza cifrelor rezultatelor financiare pe anul trecut și a prevederile legislației în vigoare, că nu datorează contribuția de solidaritate de 60% impusă la finalul anului trecut de Guvern, însă dacă ANAF ajunge la altă concluzie, o va plăti, a declarat directorul financiar al companiei, Alina Popa, într-o conferință de presă, răspunzând unei întrebări.

În baza ordonanței nr. 186/2022 și a Regulamentului european, făcând toate calculele, am avem o cifră de afaceri în sectoarele respective (vizate de contribuția de solidaritate – n.r.) de sub 75% (din total – n.r.). Astfel, nu datorăm această taxă. În situația în care, din motive pe care nu le putem vedea la acest moment, ANAF ar ajunge la o altă concluzie, bineînțeles că vom plăti, așa cum plătim întotdeauna toate taxele și contribuțiile acolo unde suntem obligați și trebuie să le plătim″, a spus Popa.

Potrivit rezultatelor financiare preliminare pe 2022 ale OMV Petrom, compania a obținut cumulat pe segmentele Explorare și Producție plus Rafinare și Marketing, vizate de contribuția de solidaritate, venituri de 47,63 miliarde lei, reprezentând sub 61% din veniturile totale de 78,25 miliarde lei.

Ordonanța de Urgență 186/2022 care a pus în aplicare Regulamentul European 1854/2022 stabilește ca fiind în scopul contribuției de solidaritate contribuabilii care au cel puțin 75% în sectoarele de activitate de țiței, de gaze naturale, cărbune și rafinării.

Precizând codurile CAEN care se referă la acest activități, OMV Petrom are activități și în alte sectoare, care activități au alte coduri CAEN, respectiv activități în zona de comercializare, produse petroliere, gaze naturale și electricitate, dar și producție de electricitate, de aceea în baza OUG 186 și a Regulamentului European, făcând toate calculele am concluzionat că avem o cifră de afaceri în sectoarele respective, sub 75%, astfel nu datorăm această taxă„, a precizat o reprezentantă a OMV Petrom.

Totodată, aceasta susține că în cazul în care Agenția Națională de Administrare Fiscală ajunge la altă concluzie, din motive pe care OMV nu le poate vedea în acest moment, compania va plăti taxele cerute.

În situația în care din motive pe care nu le putem vedea la acest moment ANAF ar ajunge la o altă concluzie, bineînțeles că vom plăti așa cum plătim întotdeauna toate taxele contribuțile, acolo unde suntem obligați și trebuie să le plătim„, a adăugat OMV Petrom.

Ce spune Petrom despre proiectul Neptun Deep din Marea Neagră: ”am depus declaraţia de descoperire comercială la ANRM, fiind un prim pas spre decizia finală de investiţie, planificată pentru jumătatea anului 2023”.

OMV Petrom spune că declaraţia de descoperire comercială privind proiectul Neptun Deep din Marea Neagră a fost depusă la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), document care atestă de fapt rentabilitatea proiectului.

Declaraţia de descoperire comerciala privind proiectul Neptun Deep a fost depusa la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale. Aceasta reprezinta un pas intermediar spre decizia finală de investiţie, planificată pentru jumătatea anului 2023”, spun oficialii companiei.

OMV Petrom alături de americanii de la ExxonMobil au început dezvoltarea blocului Neptun Deep din Marea Neagră în 2008. În perioada 2008-2016 peste 1,5 miliarde de euro au fost investite în operaţiuni de explorare la mare adâncime. În 2018 însă, statul român a decis modificarea Legii Offshore, lucru care ulterior a dus la blocarea proiectului şi exitul americanilor din Neptun Deep.

În prezent, participaţia de 50% pe care o aveau americanii este deţinută de Romgaz, compania naţională de gaz, după o tranzacţie de 1 mld. de dolari.

Potrivit informaţiilor existente, blocul Neptun Deep ar avea rezerve de 80 de miliarde de metri cubi. Întreaga zonă economică românească a Mării Negre ar avea rezerve de 200 de miliarde de metri cubi.

Joi, OMV Petrom a raportat cel mai mare profit din istoria vreunei companii din România, de 10,3 mld. lei în 2022 şi afaceri de 61 mld. lei.

Întrebată dacă, în condiţiile în care este aşteptată o decizie finală de investiție pentru Neptun Deep la mijlocul anului, OMV Petrom a semnat sau urmează să semneze vreun contract pentru a vinde gazul pe termen lung, pentru a susține investiția, Christina Verchere a spus: “Nu comentăm în ceea ce privește contractele de gaze, pentru că este o informație sensibilă din punct de vedere comercial, însă voi face câteva observații. În primul rând, în ceea ce privește Neptun și aprovizionarea de gaze, ne vom concentra pe piața din România. Aceasta este prioritatea noastră. Dacă ne uităm la analiza referitoare la Neptun, România va avea o poziție de supra aprovizionare și atunci vor avea loc și exporturi și vrem să ne asigurăm că există infrastructura necesară. Vrem ca România să devină un actor regional pe piața de gaze, dar prioritatea noastră rămâne România pe partea de aprovizionare”.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate
Comments are closed.

Vezi Și

Prima victimă a tsunamiului electoral, ”Ostașul” Nicolae Ciucă nu a mai aşteptat dimineaţa şi şi-a dat demisia de la șefia PNL, se pregătește un interimar

Facebook X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Prima victimă a tsunamiului electoral,…