Nicușor Dan, referitor la documentul despre presupusele note date la Securitate: ”Am depus astăzi o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 5 Bucureşti pentru săvârşirea infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale.”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a anunţat că a depus, marţi, o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 5 Bucureşti pentru săvârşirea infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale, articolul 320 din Codul penal şi uz de fals, articolul 323 din Codul penal, cu privire la documentul intitulat „Raport privind încadrarea informativă a cetăţenilor care se deplasează în Australia cu ocazia Olimpiadei Internaţionale de Matematică”.
”Consider că prin diseminarea masivă pe unele canale mass-media şi pe reţelele de socializare a acestui fals mi-a fost grav afectată imaginea. Deşi nu se cunoaşte provenienţa acestui înscris, scopul difuzării sale este de a altera competiţia electorală şi de a induce în eroare alegătorii. Vreau să-i asigur de consideraţia mea pe jurnaliştii care au abordat echilibrat şi deontologic aceste informaţii şi îmi exprim încrederea că bucureştenii se informează corect şi ştiu să distingă între un fake news şi o ştire reală”, a afirmat Nicuşor Dan.
Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii anunţă că documentul intitulat „RAPORT- privind încadrarea informativă a cetăţenilor care se deplasează în Australia cu ocazia Olimpiadei Internaţionale de Matematică” (9-21 iulie 1988), apărut în spaţiul public, din care rezultă că Nicuşor Dan a colaborat cu Securitatea când avea 17 ani, nu a fost eliberat de instituţie. Colegiul spune că a dispus verificarea cu celeritate a tuturor informaţiilor conţinute de acesta.
Primarul Capitalei Nicuşor Dan, a transmis, după apariţia unui document din care rezultă că a colaborat cu Securitatea când avea 17 ani şi a dat note despre colegii săi din lotul olimpic de matematică, că, în relaţia cu autorităţile statului de atunci a avut doar interacţiunile obligatorii pentru toţi românii care călătoreau în străinătate, că nu a avut vreun angajament de colaborare cu Securitatea şi că documentul prezintă mai multe neconformităţi faptice.
Ipocritul Nicuşor Dan, reacție după apariţia documentului din care rezultă că a colaborat cu Securitatea şi a dat note informative despre colegi.
Primarul Capitalei Nicuşor Dan, afirmă, după apariţia unui document din care rezultă că a colaborat cu Securitatea când avea 17 ani şi a dat note despre colegii săi din lotul olimpic de matematică, că, în relaţia cu autorităţile statului de atunci a avut doar interacţiunile obligatorii pentru toţi românii care călătoreau în străinătate, că nu a avut vreun angajament de colaborare cu Securitatea şi că documentul prezintă mai multe neconformităţi faptice.
“Faţă de documentul “Raport privind încadrarea informativă a cetăţenilor care se deplasează în Australia cu ocazia Olimpiadei Internaţionale de Matematică” care a început să circule în presă fac următoarele precizări: am plecat din România de trei ori înainte de 1989: la Balcaniada de Matematică din 1987 (Grecia) şi la Olimpiadele Internaţionale de Matematică din 1987 (Cuba) şi 1988 (Australia); în relaţia cu autorităţile statului de atunci am avut doar acele interacţiuni obligatorii conform legislaţiei din acei ani pentru toţi românii care călătoreau în străinătate”, declarată Nicuşor Dan.
El precizează că nu am avut vreun angajament de colaborare cu Securitatea, CNSAS emiţând două adeverinţe în acest sens, în 2012 şi 2017;
Nicușor Dan a transmis că nu a avut ”vreun angajament de colaborare cu Securitatea”, iar CNSAS a emis două adeverințe în acest sens, în 2012 și 2017”, în prima reacție după ce o filieră a PSD a furnizat presei un raport de trei pagini, atribuit Securității, care datează din 1988, înainte de Olimpiada de Matematică din Australia, și spune că, în cazul lui Nicușor Dan ”au început demersurile de recrutare înainte de deplasarea în Rep. Cuba”. Olimpiada din Cuba a fost în 1987, iar Nicușor Dan avea atunci 17 ani.
”Față de documentul “Raport privind încadrarea informativă a cetățenilor care se deplasează în Australia cu ocazia Olimpiadei Internaționale de Matematică” care a început să circule în presă fac următoarele precizări:
– am plecat din România de trei ori înainte de 1989: la Balcaniada de Matematică din 1987 (Grecia) și la Olimpiadele Internaționale de Matematică din 1987 (Cuba) și 1988 (Australia);
– în relația cu autoritățile statului de atunci am avut doar acele interacțiuni obligatorii conform legislației din acei ani pentru toți românii care călătoreau în străinătate;
– nu am avut vreun angajament de colaborare cu Securitatea, de altfel, CNSAS a emis două adeverințe în acest sens, în 2012 și 2017;
– documentul prezintă mai multe neconformități faptice.”
Un document care detonează alegerile, prezentat în exclusivitate de Realitatea PLUS, arată că Nicușor Dan a fost racolat de Securitate pe când era încă elev, după ce și-ar fi turnat colegii și un profesor înainte de Olimpiada de Matematică din 1988, care a avut loc în Australia. Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității va analiza mâine documentul. Cu doar 6 zile înainte de alegeri, masca noului Petrov a căzut.
Un document bombă aduce acuzații grave la adresa primarului Capitalei, Nicușor Dan. Conform acestui document, Nicușor Dan ar fi colaborat cu Securitatea înainte de olimpiada internațională de matematică din 1988, desfășurată în Australia.
Documentul relevă că Nicușor Dan a furnizat două note informative despre unul dintre colegii săi. Mai mult, se sugerează că actualul primar a manifestat dorința de a colabora cu Securitatea, oferindu-se să devină informator.
Conform documentului Nicușor Dan nu s-a limitat doar la a furniza informații despre colegi, ci a turnat și un profesor. În total, se precizează că trei persoane au fost vizate de aceste informări: doi colegi și un profesor.
Documentul furnizat presei de către un om din echipa PSD apare ca fiind întocmit de ”Serviciul I – Securitatea Municipiului București – Ministerul de Interne” și se numește „RAPORT Privind încadrarea informativă a cetățenilor care se deplasează în Australia cu ocazia Olimpiadei Internaționale de Matematică”.
El este calificat drept ”Strict secret” și susține că a fost întocmit într-un exemplar unic.
Raportul începe spunând că ”În perioada 9-21 iulie 1988 are loc la Canberra, Australia, cea de-a XXIX-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Matematică, la care participă 250 de concurenți din 49 de țări. Republica Socialistă România participă cu un număr de șase concurenți care au fost selecționați de Ministerul Educației și Învățămîntului.
În urma acestui proces și a pregătirilor anterioare, deplasarea este făcută de Vasiu Adrian din Cluj Napoca, Dan Nicușor Daniel din Făgăraș, Faracășanu Octavian Petre din Craiova, Rădulescu Banu Andrei, Moroianu Andrei și Belgun Florin Alexandru din București”.
Despre Nicușor Dan, raportul precizează ”că au început demersurile de recrutare înainte de deplasarea în Rep. Cuba”, iar ”în procesul de cunoaștere personală a persoanei vizate s-a constatat că acesta manifestă dorință de colaborare și aptitudini în acest sens”.
Olimpiada internațională de matematică din Cuba a fost în 1987, cu un an înainte de cea din Australia.
Consultantul politic Dorin Iacob, candidat la Primăria Capitalei din partea Alternativa Dreaptă, susține că reacția edilului Nicușor Dan după ce în spațiul public a apărut un document care sugerează că a colaborat cu Securitatea „este practic o asumare, o recunoaștere publică” a acestui fapt.
„Este practic o asumare, o recunoaștere publică a faptului că în acele împrejurări și pentru acele scopuri de anticipare la olimpiadă, pentru că unii puteau participa, alții nu, a colaborat cu Securitatea.
Ce mă intrigă pe mine este de ce nu recunoscut mai demult, ci abia azi, pus în fața dezvăluirii, printr-un document asupra căruia specialiștii urmează să se pronunțe, dar un document care certifică împrejurări reale recunoscute și validate chiar de către Nicușor Dan? Ce-mi spune mie acest lucru este foarte posibil ca acest document să existe de foarte mulți ani în mâinile unor oameni și în baza lui Nicușor Dan să fi fost santajat acum, în anii democrației.
După 1990, s-au folosit astfel de lucruri și documente care certifică împrejurări reale în care a fost omul prins și atunci este foarte ușor să vii să-l recrutezi sau să-l șantajezi pe un astfel de om.
După dezvăluiri, actualul edil al Capitalei, care visează de altfel un nou mandat, a început să cenzureze în masă pe pagina personală de Facebook toate postările în care era criticat de cetățeni pentru gestul abominabil.
Asta trebuie să lămurească în fața opiniei publice și a făcut un prim pas azi domnul Nicușor Dan, că a recunoscut, mai departe trebuie să ne spună de când știe de documentul ăsta, dacă i-a fost prezentat vreodată, dacă a fost șantajat, dacă este șantajabil cu această împrejurare sau cu altele pe care noi până azi nu le știm”, a explicat consultantul politic Dorin Iacob, candidat la Primăria Capitalei din partea Alternativa Dreaptă, pentru realitatea.net.
Candidatul AUR la Primăria Municipiului București, Mihai Enache, îi solicită lui Nicușor Dan să iasă public cu explicații privind documentul apărut în mass-media potrivit căruia acesta ar fi colaborat cu Securitatea și și-ar fi turnat colegii.
De asemenea, Mihai Enache cere Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) să deschidă un dosar de verificare privind calitatea de informator a lui Nicușor Dan, în contextul în care în presă a fost publicat un document care ar confirma acest aspect de interes general.
”Dacă documentul făcut public astăzi este veridic, ne putem face o idee mai clară despre trecutul, caracterul și cariera lui Nicușor Dan. Desigur, pornim de la prezumția de nevinovăție, însă avem tot dreptul să cerem să fie clarificat un astfel de episod din viața celui care s-a erijat în salvatorul Bucureștiului”, a declarat Mihai Enache.
Conform documentului prezentat de o televiziune centrală, Nicușor Dan ar fi colaborat cu Securitatea înainte de olimpiada internațională de matematică din 1988, desfășurată în Australia. În marja evenimentului, acesta ar fi scris note informative pentru Securitate despre doi colegi și un profesor.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Expresia ”Au început demersurile de recrutare”, susține unul dintre specialiștii contactați, este complet străină nu doar limbajului epocii, ci și strategiilor Securității. Este unul dintre argumentele pentru care specialistul suspectează că ne aflăm în fața unui fake”.
Potrivit documentului, elevul ”a manifestat o ură față de Vasiu Adrian cu care se afla în concurență la concursurile de matematică”. Nicușor Dan a furnizat două note informative despre acesta, dar „fără o valoare informativă deosebită”.
După participarea la olimpiada internațională din Cuba, Nicușor Dan ”a mai furnizat o notă informativă cu valoare operativă pe linie de securitate”. În baza acestei notei, Securitatea a decis să-i retragă avizul de deplasare lui Barcau Mugurel Alexandru, din Craiova.
Raportul mai precizează că elevul Nicușor Dan ”a oferit note de interes în ceea ce îl privește pe Cocorada Sorin, profesor la lic. Industrial Radu Negru din Făgăraș”.