Jurnalista Emilia Șercan, a studiat lucrarea de doctorat a premierului Nicolae Ciucă și susţine că aceasta are părți întregi copiate din alte lucrări de doctorat.
Emilia Şercan îl acuză pe premier că şi-a plagiat lucrarea de doctorat. ”Teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, în baza căreia a devenit doctor în Științe militare în 2003, este plagiată.
Astăzi pot să prezint dovezile adunate cu multă migală care atestă că cel puțin 42 de pagini din totalul de 138 ale tezei sunt plagiate.
Conținutul din cel puțin 19 pagini a fost plagiat din alte două teze de doctorat susținute anterior la Universitatea Națională de Apărare “Carol I” (UNAP), una dintre ele coordonată chiar de îndrumătorul premierului.
Dincolo de plagiatul în sine, lucrarea nu este un produs de cercetare științifică. Nu are o metodologie, un corpus și o cercetare propriu-zisă.
Accesul la teză l-am primit în decembrie 2021, după trei solicitări scrise făcute la Biblioteca Națională începând cu luna mai 2021. Săptămâna trecută am primit acces și la Biblioteca UNAP”, a scris jurnalista Emilia Şercan pe Facebook.
Emilia Șercan spune, de asemenea, că l-a contactat și pe premierul Nicolae Ciucă, cel care s-a rezumat la a spune că teza sa de doctorat a fost întocmită conform rigorilor academice de la momentul respectiv.
”Într-o declarație pe care premierul Nicolae Ciucă mi-a transmis-o aseară, susține că teza sa de doctorat “a fost întocmită în concordanță cu cerințele legale existente la momentul respectiv”, mai scrie jurnalista.
Nicolae Ciucă, despre acuzaţia de plagiat: Am decis să solicit analizarea lucrării de către Comisia de Etică a UNAp.
”Ca urmare a interesului manifestat public față de teza de doctorat ”Dimensiunea angajării armatei României în operațiuni întrunite multinaționale”, pe care am susținut-o în anul 2003, la Universitatea Națională de Apărare (UNAp), am decis să solicit analizarea lucrării de către Comisia de Etică a UNAp – Instituția Organizatoare de Studii de Doctorat în care s-a susținut teza de doctorat care are un pronunțat caracter specific domeniului Științe Militare”, a anunţat premierul Nicolae Ciucă.
Premierul a precizat că „alegerea tematicii tezei de doctorat s-a bazat predominant pe experiența personală acumulata in misiunile internaționale la care am participat nemijlocit, individual sau împreună cu Batalionul 26 Infanterie: misiunea ONU de menținere a păcii din Angola (1996-1997), misiunea NATO din cadrul rezervei strategice a SACEUR pentru Balcanii de Vest (2000-2001) și misiunea de tip coaliție din Afganistan (2002). Așadar, teza mea de doctorat înglobează, pe lângă cercetarea științifică și studiul teoretic, experiența acumulată în misiunile reale și exercițiile la care am participat, aceasta constituindu-se, in mod evident, contribuția originala proprie unei teze de doctorat corect elaborata”.
”În calitatea de militar, indiferent de poziția pe care am fost încadrat, mi-am îndeplinit întotdeauna atribuțiile, respectând principiile, legile și regulamentele militare care guvernează activitatea Armatei Române”, mai spune Nicolae Ciucă.
”În acuzele publice se reclamă că unele referiri din notele de subsol nu apar și în lista bibliografică. Acest lucru nu arată altceva decât faptul că lucrarea a fost elaborată onest, fiind menționata cel puțin într-un loc sursa bibliografică.
Acuzațiile publice nu se pot susține științific in niciun fel, fapt ce poate fi dovedit si de raportul oricărei metodologii de depistare a similitudinii, corect și profesionist utilizată. Sintagme si formulări standardizate specifice domeniului tezei de doctorat (gen “pilon de stabilitate” etc) nu trebuie ocolite atunci când tratezi un subiect sensibil – precum geopolitica – unde semantica trebuie neaparat să fie precisă, motiv pentru care anumite sintagme/formulări este obligatoriu să fie standardizate”, a mai explicat premierul Nicolae Ciucă.
”Din anul 2003, după susținere, teza mea de doctorat este publică și a putut și poate fi consultată la Biblioteca Universității Naționale de Apărare și la Biblioteca Națională. Consider că am realizat lucrarea conform cerințelor legale existente la acea vreme și, în consecință, am inițiat solicitarea de verificarea a acesteia de către Comisia de Etica a UNAp – Instituția Organizatoare de Studii de Doctorat, în acord cu prevederile legale în vigoare, in spiritul OMEC Nr. 5229/2020 din 17 august 2020.
În măsura in care vor mai exista semne de întrebare, UNAp va fi îndreptățită sa solicite verificarea de către CNATDCU – Comisia 26 – Științe politice, studii de securitate, ştiinţe militare, informaţii și ordine publică”, a conchis premierul Nicolae Ciucă.
Trei parlamentari din partea USR îi cer demisia premierului Nicolae Ciucă, după dezvăluirile privind teza sa de doctorat. Este vorba despre Silviu Dehelean, Simona Spătaru și Emanuel Ungureanu. Cei trei susțin că premierul trebuie să ofere explicații despre propria teză de doctorat, având în vedere că jurnalista Emilia Șercan susține că teza e plagiată.
Klaus Iohannis a anunţat că decizia premierului Nicolae Ciucă de a solicita analizarea tezei sale de doctorat de către Comisia de etică a Universităţii Naţionale de Apărare este una „corectă şi necesară”, a informat Administraţia Prezidenţială.
”Preşedintele” Klaus Iohannis a subliniat că îşi menţine poziţia reiterată în nenumărate declaraţii publice privind combaterea fenomenului plagiatului şi importanţa integrităţii academice.
”Preşedintele României consideră corectă şi necesară decizia premierului Nicolae Ciucă de a solicita analizarea tezei sale de doctorat de către Comisia de Etică a UNAp, orice demers menit să clarifice suspiciunile formulate în spaţiul public fiind binevenit. Până la o decizie finală a instituţiilor abilitate, preşedintele Klaus Iohannis nu va mai face alte precizări pe acest subiect”, se arată într-un răspuns al Administraţiei Prezidenţiale.
Victor Ponta, ironic fiind, a spus că demisionează el pentru scandalul cu plagiatul. Fostul premier a zis că Nicolae Ciucă ar trebui să-și vadă de problemele din energie și alte lucruri mai urgente decât să dea explicații despre teze de doctorat.
”#Demisia Ponta! Astept sa iasa din nou domnii Basescu, Iohannis, Funeriu, Mircea Dumitru, Liiceanu & Co sa imi ceara demisia; astept ca toti cei fraieriti de “domnii” de mai sus, care strigau dupa mine “Plagiatorule”, sa se mai uite o data in oglinda si sa isi mai traga o palma! Sunt cel mai patit cu povestile astea si am, deci, dreptul sa vorbesc: sa il lasam in pace pe Dl Ciuca sa faca ceea ce asteptam toti de la el: rezolvarea crizelor din energie, finante, sanatate, educatie”, a scris Victor Ponta pe Facebook.
”Propun ca Dl Ciuca sa isi vada de problemele din energie, sanatate, educatie, finante samd – si sper sa aiba rezultate concrete si mai bune cat mai rapid, ca suntem cu “apa peste cap” . Pentru scandalul cu plagiatul imi dau eu demisia!”, a mai scris Victor Ponta într-un mesaj amplu.