Acasă Actualitate Locatarul de lux de la Cotroceni, Iohannis ”șase case”, a semnat modificarea legii, proprietarii de locuințe vor plati cu 30% mai mult

Locatarul de lux de la Cotroceni, Iohannis ”șase case”, a semnat modificarea legii, proprietarii de locuințe vor plati cu 30% mai mult

0
0
694

Locatarul de lux de la Cotroceni, Iohannis ”șase case”, a semnat modificarea legii, proprietarii de locuințe vor plati cu 30% mai mult ca până acum.

”Președintele” Klaus Iohannis, a promulgat o lege în domeniul asigurărilor care crește presiunea financiară de pe umerii proprietarilor de case și apartamente din România.

Conform noii legi, promulgată de Iohannis, nivelul primelor de asigurare obligatorii pentru locuințe va crește de la 100 la 130 de lei pe an. Există, totuși, și un aspect pe care noua lege nu-l modifică, aici vorbim despre casele de chirpici, în cazul cărora nivelul rămâne tot de 50 de lei.

Se pare că decizia de a scumpi polițele vine după ani buni în care costul a rămas nemodificat, iar în ultima perioadă ne confruntăm cu o inflație agresivă, ce impune o astfel de schimbare.

Valoarea primei a fost stabilită în anul 2008. Din acel moment şi până în 2023, toată perioada de inflaţie care a fost în aceşti ani, nu a mai fost înglobată, iar compania de asigurări PAID trebuie să-şi constituie rezerve.

În acest moment, se renegociază contractele de reasigurare după cutremurele din Turcia şi Siria, toate companiile mari de reasigurări, că sunt foarte puţine care asigură dezastre, şi-au scumpit foarte mult aceste reasigurări, drept pentru care nu putem încă să vedem care ar fi costul acestei asigurări. Şi aceste valori de 20.000 euro şi de 10.000 euro vor fi crescute în perioada următoare, dar după ce vom ştii exact care sunt noile viziuni ale reasigurătorilor, pentru că dezastrele trebuie neapărat reasigurate”, a explicat vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară Cristian Roşu.

Polița obligatorie care este o asigurare socială, de aceea acoperă trei evenimente naturale: cutremur, inundații din revărsări de ape naturale și alunecări de teren, la o sumă asigurată maximă de 10.000 de euro (pentru locuințele din paiantă) și 20.000 de euro (pentru locuințele din beton, cărămidă, lemn, metal) la o primă anuală de 10, respectiv 20 de euro.

Conform directorului general PAID România, Nicoleta Radu, ”în România avem asigurarea obligatorie a locuințelor, care este menită a acoperi cele trei riscuri de impact, cutremur, alunecări de teren și inundație. Este un mecanism accesibil. Polița a fost 8 lei pe luna și cu toate acestea este greu de explicat de ce în România doar 20% din populație are locuințele asigurate. Practic, în România patru din cinci locuințe nu au niciun fel de protecție în față dezastrelor naturale. Ne-am dori că aceia care văd expoziția să încheie și o asigurare”.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate
Comments are closed.

Vezi Și

Prima victimă a tsunamiului electoral, ”Ostașul” Nicolae Ciucă nu a mai aşteptat dimineaţa şi şi-a dat demisia de la șefia PNL, se pregătește un interimar

Facebook 130 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Prima victimă a tsunamiului electo…