Acasă Actualitate La o zi după atacul Rusiei la granița cu România, MApN anunță că a găsit o dronă rusească la Periprava și caută o a doua, la Caraorman

La o zi după atacul Rusiei la granița cu România, MApN anunță că a găsit o dronă rusească la Periprava și caută o a doua, la Caraorman

0
0
8

La o zi după atacul Rusiei la granița cu România, MApN anunță că a găsit o dronă rusească la Periprava și caută o a doua dronă, la Caraorman.

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, luni, referitor la dronele ruseşti care au intrat în spaţiul aerian naţional, că România a avut o reacţie în timp real şi a monitorizat situaţia cu avioane F-16, menţionând că aceste drone nu au avut ţinte pe teritoriul ţării noastre.

El a menţionat că în acel moment nu s-a impus ca ţara noastră să intervină.

”Dacă dronele aveau o ţintă pe teritoriul României, normal că ţara noastră ar fi intervenit”, a menţionat Ciolacu.

Premierul a apreciat că este vorba despre o provocare, menţionând că se încearcă să se vadă capacitatea de reacţie a statelor din jur.

Ministerul Apărării Naționale a anunțat, luni, că o echipă de specialiști ai Armatei, SRI și MAI a găsit resturile unei drone din Rusia lângă Periprava, în județul Tulcea.

”Forțe ale Ministerului Apărării Naționale au executat duminică, 8 septembrie, acțiuni de căutare ale unor eventuale fragmente de drone căzute în urma atacurilor, din noaptea anterioarǎ, efectuate de forțele ruse asupra unor obiective civile și de infrastructură portuară din Ucraina, în proximitatea frontierei cu România.

Echipe din MApN, în cooperare cu specialiști din Serviciul Român de Informații și Ministerul Afacerilor Interne, au cercetat proximitatea localității Periprava, judetul Tulcea, de unde au ridicat fragmente ale unei drone de origine rusească, urmând ca acestea sa fie expertizate, conform procedurilor legale”, se arată în comunicatul MApN.

Acesta precizează că a fost semnalată prezența unei drone și în Caraorman, într-o zonă mlăștinoasă, unde nu sunt clădiri, dar pe aceasta urmează să o caute.

Duminică, după ce Rusia a atacat Ucraina la graniţa cu România, două aeronave F-16 au monitorizat situația și au observat o dronă care a intrat în spațiul nostru, apoi a părăsit teritoriul, spre Ucraina.

”Forțele ruse au reluat seria de atacuri cu drone asupra unor obiective civile și de infrastructură portuară din Ucraina, în dimineața zilei de 8 septembrie, în proximitatea frontierei cu România.

Centrul Național Militar de Comandă (nucleu) a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență privind instituirea măsurilor de alertare a populației din județele Tulcea și Constanța, fiind transmise, la ora 2:20 respectiv ora 2:38, mesaje RO-Alert”, a anunțat MApN, duminică.

Fragmente de dronă rusească au fost găsite de militari în apropierea localităţii tulcene Periprava, au anunţat reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale. Militarii vor căuta fragmente de dronă şi în apropierea localităţii Caraorman, unde există indicii că ar fi alte resturi de dronă, informează news.ro.

Reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale au anunţat, luni, că forţe ale MApN au realizat, duminică, acţiuni de căutare a unor eventuale fragmente de drone căzute în urma atacurilor realizate în noaptea de sâmbătă spre duminică de forţele ruse asupra unor obiective civile şi de infrastructură portuară din Ucraina, în proximitatea frontierei cu România.

Ei au menţionat că atât aria cercetată în apropierea localităţii Periprava, cât şi posibila zonă de impact din proximitatea localităţii Caraorman se află în zone mlăştinoase, în afara localităţilor şi nu au fost afectate elemente de infrastructură.

În total, ar fi vorba despre 3 drone care ar fi intrat în spaţiul aerian al României în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Forțe ale Ministerului Apărării Naționale au executat duminică, 8 septembrie, acțiuni de căutare ale unor eventuale fragmente de drone căzute în urma atacurilor, din noaptea anterioarǎ, efectuate de forțele ruse asupra unor obiective civile și de infrastructură portuară din Ucraina, în proximitatea frontierei cu România.

Echipe din MApN, în cooperare cu specialiști din Serviciul Român de Informații și Ministerul Afacerilor Interne, au cercetat proximitatea localității Periprava, judetul Tulcea, de unde au ridicat fragmente ale unei drone de origine rusească, urmând ca acestea sa fie expertizate, conform procedurilor legale.

În perioada următoare vor fi executate acțiuni de cercetare și în proximitatea localității Caraorman, unde a fost semnalată o altă posibilă zonă de impact.

Atât aria cercetată în apropierea localității Periprava, cât și posibila zonă de impact din proximitatea localității Caraorman se află în zone mlăștinoase, în afara localităților, nefiind afectate elemente de infrastructură.

Duminică dimineață, în jurul orei 03:00, locuitorii din județele Constanța și Tulcea au fost avertizați printr-un mesaj RO-Alert cu privire la riscul căderii unor obiecte din spațiul aerian.

Acesta este primul astfel de avertisment emis pentru populația din Constanța, în timp ce locuitorii din Tulcea au mai primit astfel de mesaje în ultimii doi ani, în contextul conflictului din Ucraina. Autoritățile au îndrumat cetățenii să se adăpostească în beciuri sau adăposturi de protecție civilă, avertizându-i să rămână în interiorul locuințelor, departe de ferestre și pereți exteriori, în lipsa altor alternative.

Mesajul, transmis de autorități, a fost clar: „Există posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian. Păstrați-vă calmul! Adăpostiți-vă în beciuri sau adăposturi de protecție civilă. În lipsa unui adăpost, rămâneți în interiorul casei, departe de geamuri și pereți exteriori. Durata estimată: 90 de minute.”

Premierul Marcel Ciolacu a comentat situația duminică dimineață, subliniind că nu au fost raportate probleme majore. ”Am vorbit cu ministrul Apărării noaptea trecută și din nou dimineață. Nu au fost probleme deosebite pe teren. Ne așteptăm ca atacurile să continue, deoarece urmează perioada exportului de grâne. Din păcate, avem un război lângă granițele României”, a declarat acesta într-o intervenție televizată.

Nu este pentru prima dată când populația din nordul județului Tulcea este avertizată cu privire la pericolele legate de resturi de drone. În lunile iulie și august ale acestui an, locuitorii din zonă au primit două alerte RO-Alert în decurs de 24 de ore, ca urmare a atacurilor rusești asupra infrastructurii din Ucraina.

În martie 2024, fragmente de dronă au fost descoperite în Insula Mare a Brăilei, iar în februarie 2024, au fost emise alerte similare pentru locuitorii din Tulcea și Galați. Aceste atacuri sunt legate de tensiunile continue dintre Ucraina și Rusia, afectând direct și regiunile românești din apropierea Dunării.

Dronă rusească cu explozibili destinată Ucrainei, prăbușită și în Letonia. Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, condamnă incidentul.

O dronă militară rusească, care s-a prăbușit sâmbătă în Letonia, transporta explozibili ce erau, cel mai probabil, destinați Ucrainei, înainte de a devia în spațiul aerian leton, au anunțat luni oficialii letoni.

Atât România, cât și Letonia, ambele state membre NATO și susținătoare ale Ucrainei în războiul de peste doi ani și jumătate cu Rusia, au anunțat duminică că investighează cazuri de drone rusești care s-au prăbușit după ce au încălcat spațiul lor aerian.

Drona care s-a prăbușit în Letonia era de tip Shahed, un model de fabricație iraniană, a declarat comandantul Forțelor Armate Naționale din Letonia, general-locotenent Leonids Kalnins, în cadrul unei conferințe de presă, conform site-ului Delfi din Letonia.

Explozibilii aflați la bordul dronei, care ar fi trebuit să ajungă în Ucraina, au fost dezactivați după descoperirea aparatului pe teritoriul leton, a spus Kalnins în fața jurnaliștilor.

Drona s-a prăbușit în apropierea satului Gaigalava, aflat la aproximativ 90 de kilometri de granița cu Belarus, de unde se presupune că a pătruns în Letonia, conform unei declarații a Ministerului Apărării din Letonia, emisă luni.

Reacția NATO la incidentele cu drone

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a condamnat duminică aceste incidente, descriindu-le drept ”iresponsabile și potențial periculoase”. Cu toate acestea, Geoană a subliniat că nu există indicii care să sugereze că ar fi fost vorba de un atac deliberat asupra statelor membre ale Alianței.

Aceste incidente subliniază tensiunile crescânde din regiune, pe fondul războiului din Ucraina și al implicării continue a Rusiei în acțiuni militare în apropierea granițelor statelor NATO. România și Letonia colaborează îndeaproape pentru a investiga și preveni alte încălcări ale spațiului lor aerian, ca parte a eforturilor de a asigura securitatea teritoriilor aliate în contextul actualului conflict.

Drone au căzut și în Constanța și Tulcea

Duminică dimineață, în jurul orei 03:00, locuitorii județelor Constanța și Tulcea au primit un mesaj RO-Alert care îi avertiza asupra riscului de cădere a unor obiecte din spațiul aerian. Acesta este primul avertisment de acest tip emis pentru Constanța, în timp ce în Tulcea astfel de mesaje au devenit obișnuite în ultimii doi ani, în contextul conflictului din Ucraina.

Autoritățile au recomandat cetățenilor să se adăpostească în beciuri sau adăposturi de protecție civilă și, în lipsa altor opțiuni, să rămână în case, departe de ferestre și pereții exteriori. Mesajul a avut o durată estimată de 90 de minute și a îndemnat populația la calm și precauție.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Iohannis, Ciolacu și Ciucă pentru prima dată ”împreună” de Ziua Armatei, după ruperea coaliției, turistul de lux ofticat, nu a dat mâna cu nimeni

Facebook 166 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Iohannis, Ciolacu și Ciucă pentru …