Acasă Actualitate La o săptămână de la dezastrul din Turcia, România se cutremură la 5,2 grade, seismul s-a produs în județul Gorj, la 15 km adâncime

La o săptămână de la dezastrul din Turcia, România se cutremură la 5,2 grade, seismul s-a produs în județul Gorj, la 15 km adâncime

0
0
234

Un cutremur cu magnitudinea 5,2 s-a produs, luni, cu epicentrul în judeţul Gorj la 15 km adâncime, seismul fiind resimţit în mai multe judeţe din România, cutremur urmat de două replici.

Potrivit INFP, seismul a avut loc în județul Gorj, în apropierea municipiului Târgu Jiu, la o adâncime de doar 15 km.

În ziua de 13.02.2023, 16:58:06 (ora României), s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.2, la adâncimea de 15 km”, a transmis INFP.

Seismul s-a produs la 102 km SV de Sibiu, 107 km NV de Craiova, 137 km V de Pitesti, 166 km E de Timisoara, 179 km S de Cluj-Napoca, 183 km SE de Arad, 196 km V de Brasov, 218 km E de Belgrade, 222 km E de Zemun, 224 km V de Ploiesti.

ISU Gorj a precizat că, deocamdată, nu au fost primite solicitări de asistenţă.

Și Departamentul pentru Situații de Urgență a postat detalii despre cutremur pe pagina de Facebook. În postare au fost menționate și informații despre măsurile și modul de comportare înainte, în timpul și după producerea unui seism, alături de un ghid de pe Platforma Națională de pregătire pentru situații de urgență.

Departamentul a mai precizat faptul că în cazul seismelor Sistemul RO-ALERT nu difuzează notificări, anterior declanșării acestora. Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență), mai scrie în postare.

Pe 24 ianuarie, în aceeași zonă a mai avut loc un cutremur, dar de 2,8 grade.

Preventiv, s-a dispus ca echipajele să meargă în teren pentru misiuni de recunoaștere/patrulare pentru indentificarea eventualelor probleme.

În România, cel mai puternic seism din 2022 s-a produs în 3 noiembrie şi a avut magnitudinea de 5,2, în timp ce în 2021 a fost înregistrat pe data de 26 mai un cutremur cu o magnitudine de 4,7 pe Richter.

După seismul produs în jurul orei 17.00 reprezentanții ISU Gorj au precizat că nu au primit solicitări pentru a interveni și a oferi asistență. Primarul municipiului Târgu Jiu Marcel Romanescu a precizat că nu au existat pagube materiale, cel puțin autoritățile nu au primit nici o sesizare în acest sens.

Ne-am speriat, pentru că nu este un lucru pe care îl traversezi în fiecare zi, dar din moment ce suntem reprezentanții unor instituții publice trebuie să vedem ce este de făcut în continuare. Cutremurul a avut loc în afara programului de lucru, astfel că în clădirea primăriei nu erau angajați”, a precizat primarul municipiului Târgu Jiu.

Comunicatul IGSU despre cutremurul din Gorj:

Inspectoratul Național pentru Situații de Urgență (IGSU) a confirmat, după cutremurul de 5,2 grade, că nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 și nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime.

În urmă cu puțin timp, în Oltenia, Gorj s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 5,2 pe scara Richter, la o adâncime de 15 km. Până la acest moment, nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 și nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime”, a transmis IGSU.

Instituția transmite că, în cazul seismelor, sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanșării acestora.

Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență)”, a mai transmis IGSU.

Cutremurul a fost urmat de 2 replici de 2,4 grade pe scara Richter la o adâncime de 5 km și de 3.0 grade pe scara Richter la o adâncime de 15 km. Ambele replici au avut epicentrul în aceeași zonă seismică (Oltenia, județul Gorj)”, informează ISU Gorj.

Țări afectate: Bulgaria, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Ungaria, Kosovo, Muntenegru, România, Slovacia și Serbia.

Directorul INFP, Constantin Ionescu, a vorbit despre cutremurul cu magnitudinea de 5.2 pe scara Richter produs în Gorj, România. Iată concluziile.

Avem statistici din anii 1800 și atunci s-au produs cutremure. Cutremurele au avut magnitudine în jur de 3.7 3.8. În 1980 a fost toată tot așa un cutremur de 4.2, iar în 2021 acum 2 ani a fost un cutremur de 4, dar undeva mai jos decât de Târgu Jiu.

Da, cutremurul a avut 2 replici, un cea mai mare replică a avut magnitudine a de 3.0, iar celelalte au magnitudine sub 3.

Este posibil să mai fie replici la aceste cutremure, cum ați văzut și la turci la cutremurele de suprafață de produc replici destul de multe, dar ele de obicei sunt mai mici.

Regiunea de aici nu are suficientă energie să dea cutremure mai mari decât cel care a fost acuma. Este unul din cele cutremurele mari. Poate provoca daune sau pagube, dar nu numai dacă este sub o clădire.

Atunci accelerația în zonă, de exemplu, pentru că asta este foarte important. Mișcarea pământului de jos în sus sau pe direcțiile cutremurului nu este îngrijorătoare. Valoarea este mică, intensitatea este mică, la turci a fost intensitate de 9, aici intensitatea de 5 nu este foarte mare.

Undele, se deplasează în toate direcțiile. Depinde acuma de structura geologică. În anumite zone dacă este rocă undele se amplifică.

Dacă este loess cum este zona asta de câmpie, ele se atenuează. Depinde de structura geologică. Din ce avem noi informații, nu s-au produs pagube„, a spus Directorul INFP, Constantin Ionescu

El afirmă că seismul produs în Oltenia nu are legătură cu cel din Turcia.

Puțin probabil, nu cred că este, de obicei ar trebui să nu fie nicio legătură, mai ales că dacă e să ne uităm la felul cum se mișcă plăcile tectonice și faliile din Turcia către Europa sau zona asiatică către Europa ar trebui să nu aibă legătură.

Zona aceasta de aici are legătură cu cutremurele din Croația, din zona Muntenegru, zona Adriacă”, încheie directorul INFP, Constantin Ionescu.

Apare la 3-4 ani activitatea asta apoi dispare. De multe ori sunt cutremure mici, sâcâitoare care au loc chiar de 2-3 ori pe zi. Există într-adevăr activitatea, dar nu e ceva care să ridice probleme.

Sunt probabil niște falii de suprafață, dar sunt undeva în zona până la munți. Cel care e pentru noi principalul e Vrancea. Cutremurele din Turcia nu au efecte tectonice asupra României.

Sunt de 30 de ani director, știu bine treburile astea. Nu e nicio problemă. Problema e că, cutremurele turcești care au loc, dezvoltă și ajung undeva tocmai aproape de Atlantic, alteori se propagă pe o anumită direcție, este o falie de fapt care pleacă din Turcia de aici, dar cumva falia asta este la Marea Neagră, de-a lungul coastei„, a spus Gheorghe Mărmureanu, fost director INFP, seismolog.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate
Comments are closed.

Vezi Și

Iohannis, Ciolacu și Ciucă pentru prima dată ”împreună” de Ziua Armatei, după ruperea coaliției, turistul de lux ofticat, nu a dat mâna cu nimeni

Facebook 51 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Iohannis, Ciolacu și Ciucă pentru p…