Acasă Actualitate Klaus Iohannis și-a anunțat demisia: ”Voi pleca din funcție pentru a scuti România să fie de râsul lumii”, Ilie Bolojan devine interimar

Klaus Iohannis și-a anunțat demisia: ”Voi pleca din funcție pentru a scuti România să fie de râsul lumii”, Ilie Bolojan devine interimar

0
1
80

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat luni, la Palatul Cotroceni, că demisionează din funcția de președinte. Acesta a precizat că pleacă din funcție pentru a nu se ajunge la suspendarea sa în Parlament care „e un demers inutil” și care ar face România „de râsul lumii” pe plan extern. Potrivit Constituției, după demisia președintelui, interimatul funcției va fi asigurat de președintele Senatului, Ilie Bolojan.

”Este un demers inutil pentru că peste puține luni plec din funcție, după alegerile prezidențiale. Este un demers nefondat, pentru că niciodată nu am încălcat Constituția și este un demers păgubos pentru că de aici toată lumea pierde, nimeni nu câștigă.

Peste puține zile, în Parlament se va vota suspendarea mea și România va intra în criză pentru că se declanșează referendumul pentru demiterea președintelui. Acest întreg demers va avea efecte pe plan intern și, din păcate, și pe plan extern.

În plan intern, referendumul va fi unul eminamente negativ. Societatea va fi divizată, unii vor fi de acord, alții nu vor fi de acord, toată discuția va fi axată doar pe negativ. Întreaga societatea va fi bulversată. Nu se va mai discuta despre alegerile prezidențiale, despre cum va merge România mai departe. Candidații nu vor mai putea să își prezinte ideile.

Pe plan extern, efectele vor fi de durată, și foarte negative. Nu va înțelege absolut nimeni de ce România își demitere președintele după ce a început procedura pentru alegerea noului președinte. Nu va înțelege absolut nimeni ce rost are un astfel de demers când președintele pleacă oricum. Mai pe românește vom fi de râsul lumii.

Pentru a scuti românia de această criză, demisionez. Voi pleca din funcție poimâine, pe 12 februarie.”, a anunțat președintele, într-o conferință de presă la Palatul Cotroceni.

Luni, Birourile Permanente Reunite au decis să dea curs cererii de suspendare depusă de parlamentarii POT, AUR, SOS și USR. Solicitarea ar fi urmat să fie citită marți în plenul Parlamentului și trimisă Curții Constituționale pentru un aviz.

Potrivit Constituției, după demisia președintelui, interimatul funcției va fi asigurat de președintele Senatului.

Ce prevede Constituția, după demisia președintelui

De asemenea, articolul prevede că „în termen de 3 luni de la data la care a intervenit vacanţa funcţiei de Preşedinte al României, Guvernul va organiza alegeri pentru un nou Preşedinte.”

Următorul articol, prevede cine preia interimatul și ce limite constituționale are:

(1) Dacă funcţia de Preşedinte devine vacantă ori dacă Preşedintele este suspendat din funcţie sau dacă se află în imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţiile, interimatul se asigură, în ordine, de preşedintele Senatului sau de preşedintele Camerei Deputaţilor.

(2) Atribuţiile prevăzute la articolele 88-90 nu pot fi exercitate pe durata interimatului funcţiei prezidenţiale.

Este vorba de următoarele prevederi:

  • Preşedintele României adresează Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale naţiunii.
  • Dizolvarea Parlamentului.
  • Referendumul pe probleme de inters național. Preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa cu privire la probleme de interes naţional.

Potrivit articolului 97 din Constituție, „vacanţa funcţiei de Preşedinte al României intervine în caz de demisie, de demitere din funcţie, de imposibilitate definitivă a exercitării atribuţiilor sau de deces.”

”Astăzi, în Parlamentul României s-a pus în mişcare procedura de suspendare a preşedintelui. Este un demers inutil pentru că, oricum, peste puţine luni plec din funcţie, după alegerea noului preşedinte. Este un demers nefondat, pentru că niciodată, repet, niciodată n-am încălcat Constituţia. Şi este un demers păgubos, pentru că, de aici toată lumea pierde, nimeni nu câştigă. Peste puţine zile, în Parlamentul României se va vota suspendarea mea şi România va intra în criză. România va intra în criză pentru că se declanşează referendumul de demiterea preşedintelui”, a spus preşedintele.

El a arătat că acest întreg demers va avea efecte în plan intern şi va avea efecte, din păcate, şi în plan extern.

”În plan intern, referendumul va fi unul eminamente negativ. Societatea va fi divizată, unii vor fi de acord, alţii nu vor fi de acord. Toată discuţia va fi una axată doar pe negativ. Întreaga societate va fi bulversată. Nu se va mai discuta despre alegerile prezidenţiale care vor veni. Nu se va discuta despre cum va merge România mai departe. Candidaţii nici măcar nu vor putea să-şi prezinte ideile în acest amalgam negative”, a explicat preşedintele.

Klaus Iohannis a spus că în plan extern, efectele vor fi de durată şi foarte negative.

”Nu va înţelege absolut nimeni dintre partenerii noştri de ce România îşi demite preşedintele după ce, de fapt, a început deja procedura pentru alegerea noului preşedinte. Nu va înţelege absolut nimeni ce rost are un astfel de demers, când preşedintele în funcţie va pleca oricum. Mai pe româneşte, vom fi efectiv de râsul lumii” a arătat el.

”Pentru a scuti România şi pe cetăţenii români de această criză, de această evoluţie inutilă şi negativă, demisionez din funcţia de preşedinte ale României. Voi pleca din funcţie poimâine pe 12 februarie. Dumnezeu să binecuvânteze România!”, a declarat preşedintele la Palatul Cotroceni.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Ziua boicotului instigat de mitomanul dezbinator Călin Georgescu, un fiasco, piețele au rămas piețe, supermarketurile, supermarketuri

Facebook 90 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Ziua boicotului instigat de mitoman…