Acasă Actualitate Klaus Iohannis a revenit în Parlament după patru ani, alături de Maia Sandu și Nicolae Ciucă

Klaus Iohannis a revenit în Parlament după patru ani, alături de Maia Sandu și Nicolae Ciucă

0
0
464

Klaus Iohannis, a deschis Conferința internațională „Femeile parlamentar din România și promovarea egalității de gen ca angajament național.” Asta în condițiile în care țara noastră are două femei membru în Guvern.

La eveniment a luat parte și Președintele republicii Moldova, care ajunge în tara noastră la o zi după ce o racheta ruseasca a căzut în țara pe care o conduce.

Maia Sandu se află într-o vizită oficială la noi în țară.

De asemenea, prezent la eveniment a fost și premierul Nicolae Ciucă.

Președintele republicii Moldova a declarat că țara sa se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din istorie.

Consiliul Suprem de Securitate a analizat situația creată în sectorul energetic al Republicii Moldova, în condițiile în care din 24 octombrie se înregistrează un deficit de energie electrică, după sistarea vânzării de curent electric de către Ucraina, în urma distrugerilor semnificative ale sistemului electroenergetic al acestei țări de către Rusia.

Gazprom ar putea opri definitiv exporturile de gaze…

România poate să dea gaz Moldovei, dar nu cat ar avea nevoie. „Dacă acum când discutăm, dacă acum li se va opri furnizarea de gaz de către de către Gazprom, au într-adevăr o problemă, iar noi putem să asigurăm către Republica Moldova acea cantitate pe conducta Ungheni – Ungheni şi acoperă, dar nu necesarul de care are nevoie, 5 milioane de metri cubi putem să dăm pe zi, dar nu mai mult„, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

În același timp, una din rachetele lansate de ruși luni dimineață a căzut pe teritoriul Republicii Moldova. Potrivit autorităților de la Chișinău nu sunt victime, însă mai multe case din localitatea Naslavcea, raionul Ocnița, au fost avariate.

Cred că avem obligaţia să accelerăm măsurile pentru o promovare a femeilor tot mai bună în poziţii-cheie în toate domeniile, dar mai ales în politică”, a spus şeful statului la Conferinţa internaţională „Femeile parlamentare din România şi promovarea egalităţii de gen ca angajament naţional„, care se desfăşoară sub Înaltul patronaj al preşedintelui României.

El a afirmat că încurajarea unei contribuţii cât mai semnificative a femeilor în viaţa publică generează modernizare şi prosperitate şi a atras atenţia că mai sunt însă multe de făcut pentru susţinerea drepturilor femeilor.

”Şeful statului” a spus, că femeile nu au doar un rol major în familie, ci îşi asumă şi performanţe în afaceri, în profesii liberale, în mediul asociativ sau în politică şi că este important ca această implicare să fie recunoscută şi sprijinită mai mult, motivând că o societate se dezvoltă şi progresează atunci când femeile şi bărbaţii au parte, în mod egal, de oportunităţi şi avantaje şi, totodată, împart şi responsabilităţile atât în familie, cât şi în mediul profesional.

Într-o democraţie matură şi incluzivă este necesar ca femeile să îşi poată exercita drepturile politice şi să fie reprezentate la cel mai înalt nivel, astfel încât vocea lor să fie puternică atunci când vorbim despre decizii politice„, a mai spus el.

”Preşedintele” Iohannis a subliniat, că existenţa unei largi reprezentări a femeilor în Parlament şi în administraţiile locale asigură faptul că drepturile şi interesele acestora sunt mai bine apărate, iar nevoile şi problemele cu care se confruntă în viaţa de zi cu zi sunt mai bine înţelese şi soluţionate în cea mai potrivită manieră.

El a atras atenţia că în ultimii ani, din păcate, nu au fost înregistrate progrese notabile în acest sens, iar numărul femeilor care ajung să ocupe funcţii importante în administraţia locală sau centrală este în continuare scăzut, ceea ce este îngrijorător şi, în acelaşi timp, poate să fie un factor descurajant pentru cele care doresc să se implice.

Iohannis a punctat că atunci când li se oferă oportunitatea de a-şi atinge adevăratul potenţial în exercitarea profesiei, femeile au contribuţii extrem de valoroase în toate domeniile de activitate.

Este esenţial ca fiecare femeie să aibă şansa de a-şi alege, fără niciun fel de constrângeri sau de bariere, cariera pe care vrea să o urmeze„, a arătat şeful statului.

El a subliniat şi că, în raport cu bărbaţii, prezenţa femeilor în poziţiile de management este semnificativ mai redusă în România. În acest context, el a apreciat că este important ca instituţiile statului, dar şi partidele politice să promoveze constant femeile la cel mai înalt nivel decizional.

Ne dorim cu toţii să trăim într-o societate modernă, iar în acest sens este clar că avem nevoie de o schimbare a perspectivei şi a mentalităţii la nivelul publicului larg. O societate modernă este aceea în care au fost eliminate stereotipurile şi prejudecăţile legate de atribuţiile şi rolul femeilor în familie, economie şi în politică. Femeile trebuie tratate în mod egal cu bărbaţii, în toate aspectele, inclusiv în ceea ce priveşte viaţa privată, educaţia sau locul de muncă, astfel încât să se creeze premisele care să le permită să îşi asigure independenţa economică, în condiţii de egalitate. Atunci când la nivelul unei societăţi încă persistă atitudini şi concepţii tributare unor mentalităţi învechite, comportamentele discriminatorii sunt perpetuate şi deseori ignorate„, a mai declarat Iohannis.

Iohannis a precizat că una dintre cele mai grave consecinţe ale inegalităţii de gen este violenţa împotriva femeilor, arătând că trebuie depuse eforturi mai mari pentru eliminarea acesteia. În acest context, preşedintele Iohannis a subliniat importanţa educaţiei.

Complementar educaţiei, avem nevoie de o legislaţie care să ne apropie de îndeplinirea obiectivului privind egalitatea de gen în toate aspectele societăţii, care să protejeze şi să promoveze potenţialul extraordinar de care dispun femeile. Totodată, este nevoie şi de implicarea fiecăruia dintre noi pentru a combate discriminarea, stereotipurile de gen, comportamentul misogin şi prejudecăţile„, a spus el.

Iohannis a vorbit şi despre războiul din Ucraina şi a punctat că femeile ucrainene au demonstrat mult curaj şi o forţă incredibilă în aceste opt luni de agresiune militară.

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a ținut un discurs în Senatul României în care a vorbit despre modul în care România a ajutat Chișinăul în ultimii ani, despre războiul care se apropie din ce în ce mai mult de teritoriul moldovean dar și crizele energetice exploatate de ”corupții” care ”încearcă să ne întoarcă din drumul european”.

Maia Sandu a punctat situațiile în care România a acordat ajutor Republicii Moldova în ultimii ani, de la oportunități de studii pentru tineri până la vaccinuri anti-Covid sau furnizare de energie.

Voi face tot ce pot ca Republica Moldova să fie de partea bună a istoriei și ca oamenii să trăiască în pace. Sunt onorată să mă aflu aici și să pot mulțumi României. România a știut să fie alături de noi ori de câte ori a fost nevoie. Și atunci când a creat oportunități de studii pentru atâția tineri, și atunci când a finanțat modernizarea a sute de grădinițe, și atunci când a donat microbuze școlare. Când a fost alături de noi prin ajutoare materiale și cu vaccine pentru lupta cu pandemia.

Și acum, când ne furnizează energie electrică după ce Rusia a bombardat stațiile de energie electrică din Ucraina. Acestea sunt doar câteva din lucrurile făcute de Românie pentru noi.Știu cât de greu este să oferi ajutor atunci când e greu și în casa ta. Dar astăzi trăim vremuri cu adevărat dramatice și avem nevoie de unii de alții. Trăim realitatea unui război la hotarele noastre. Un război care ucide oameni nevinovați în Ucraina și care pune în pericol libertatea noastră a tuturor în această regiune”, a notat aceasta.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate
Comments are closed.

Vezi Și

Prima victimă a tsunamiului electoral, ”Ostașul” Nicolae Ciucă nu a mai aşteptat dimineaţa şi şi-a dat demisia de la șefia PNL, se pregătește un interimar

Facebook 130 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Prima victimă a tsunamiului electo…