ÎPS Teodosie sfidează Sfântul Sinod care îl va cerceta pentru afirmația că Georgescu ”E trimisul lui Dumnezeu”, ”A spune asta e osândă?”. Patriarhia Română anunță cercetarea Arhiepiscopului Tomisului, Teodosie, pentru încălcarea deciziilor Sfântului Sinod privind campaniile electorale.
Patriarhia Română a transmis, marți, 10 decembrie 2024, că ”se delimitează ferm de afirmațiile” făcute de Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, într-un interviu pentru ziarul francez Le Figaro. BOR a anunțat și că Teodosie va fi cercetat în viitoarea ședință a Sfântului Sinod ”pentru încălcarea repetată a hotărârilor Sfântului Sinod privind campaniile electorale”.
Măsura Bisericii Ortodoxe Române vine după ce ÎPS Teodosie a declarat despre Călin Georgescu că “este un trimis al lui Dumnezeu” și că ”Vladimir Putin este un om al împăcării și un constructor de biserici”.
Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, va fi cercetat de Sfântul Sinod după ce într-un materiale realizat de Le Figaro despre alegerile prezidențiale din România l-a susținut și lăudat pe Călin Georgescu, despre care a spus ”e un trimis al lui Dumnezeu”. ”Păi și a spune asta este o osândă?”, a fost replica arhiepiscopului.
Întrebat dacă l-a susținut pe Călin Georgescu în campania prezidențială, Teodosie a negat. Referito la afirmațiile făcute în le Figaro, el a răspuns: ”Păi și a spune asta este o osândă?”.
Patriarhia Română anunță marți într-un comunicat de presă că se delimitează ferm de afirmațiile arhiepiscopului Teodosie cu privire la Călin Georgescu şi la preşedintele rus Vladimir Putin.
În proxima ședință de lucru a Sfântului Sinod, cazul Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie va fi cercetat pentru încălcarea repetată a hotărârilor Sfântului Sinod privind campaniile electorale.
Reamintim că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, începând cu anul 2008, că arhiereului, preotului, diaconului, monahului și monahiei din Biserica Ortodoxă Română le este interzis să facă politică partinică sau să participe la campanii electorale în calitate de susținător(oare). Astfel, Biserica Ortodoxă Română își afirmă clar neutralitatea în timpul campaniilor electorale și se dezice de orice formă de politică partinică, potrivit Patriarhiei.
Într-un articol Le Figaro dedicat alegerilor din România, Teodosie l-a elogiat. “Fac asta cu vocea tremurând de emoție, pentru că este mai mult un om al lui Dumnezeu decât un politician. Este un credincios, nepot și strănepot de preot, care apără valorile creștine și se interesează de viața de zi cu zi a românilor. Spre deosebire de majoritatea celorlalți candidați, el are un temperament echilibrat, nu ridică niciodată vocea și nu se dezminte. Desigur, cum diavolul există peste tot, există oameni care i se opun. Dar majoritatea credincioșilor mei îmi împărtășesc aprecierea. Noi credem că domnul Georgescu este un trimis al lui Dumnezeu”, a spus Teodosie.
”Oamenii de aici sunt îngrijorați pentru că Biden le-a ordonat să se lipsească de ei pentru a ajuta Ucraina. De aceea apreciez că Călin Georgescu, ca și Donald Trump, are curajul să vorbească despre pace”, a mai susținut arhiepiscopul Tomisului.
Vasile Bănescu, fost purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, a demontat, în 5 decembrie, replicile cu tentă creștină folosite de Călin Georgescu, candidat pro-rus independent în turul 2 la alegerile prezidențiale. ”Este o blasfemie, este un sacrilegiu comis inclusiv de clericii care au ales împotriva voinței Bisericii să facă propagandă politică. Iar această zicere este o luare în deșert numelui lui Dumnezeu. Pentru că nu-l poți folosi pe Dumnezeu și pe Isus Hristos ca agent electoral”, a spus Bănescu în calitate şi de teolog.
Biserica Ortodoxă Română a transmis săptămâna trecută un comunicat de presă în care își arăta susținerea pentru parcursul european al României și vorbea despre „angajamentul ferm față de apartenența României la Uniunea Europeană”. De asemenea, BOR le reamintea preoților și călugărilor că le este interzis să își exprime opiniile politice sau să participe la campanii electorale, conform unei hotărâri a Sfântului Sinod.
În mai 2024, Arhiepiscopul Teodosie a fost trimis în judecată de DNA pentru cumpărare de influență după investigația Recorder despre fondurile de la buget. Potrivit procurorilor Anticorupție, în iulie 2023, „suspectul Petrescu Teodosie, în calitatea menționată mai sus, ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenței pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcționarilor cu drept de decizie în această privință din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte”.
ÎPS Teodosie a solicitat, în repetate rânduri, Bisericii Ortodoxe Române (BOR) ca arhiepiscopia să fie ridicată la rang de mitropolie, ceea ce ar duce automat la ridicarea sa în grad de mitropolit. Însă cererile sale au fost respinse de BOR.
”Patriarhia Română se delimitează ferm de afirmațiile făcute de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în cadrul interviului oferit publicației „Le Figaro” cu privire la domnul Călin Georgescu şi la preşedintele rus Vladimir Putin. În proxima ședință de lucru a Sfântului Sinod, cazul Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie va fi cercetat pentru încălcarea repetată a hotărârilor Sfântului Sinod privind campaniile electorale.
Reamintim că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, începând cu anul 2008, că arhiereului, preotului, diaconului, monahului și monahiei din Biserica Ortodoxă Română le este interzis să facă politică partinică sau să participe la campanii electorale în calitate de susținător(oare). Astfel, Biserica Ortodoxă Română își afirmă clar neutralitatea în timpul campaniilor electorale și se dezice de orice formă de politică partinică”, a explicat BOR.
Patriarhia Română reamintește că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, începând cu anul 2008, că arhiereului, preotului, diaconului, monahului și monahiei din Biserica Ortodoxă Română le este interzis să facă politică partinică sau să participe la campanii electorale în calitate de susținător sau susținătoare.
Prin urmare, ”Biserica Ortodoxă Română își afirmă clar neutralitatea în timpul campaniilor electorale și se dezice de orice formă de politică partinică”, conchide sursa citată.
Reacția Patriarhiei vine după ce Arhiepiscopul Tomisului IPS Teodosie l-a elogiat pe Călin Georgescu, despre care a spus că „este un trimis al lui Dumnezeu”, chiar la o slujbă, scrie într-un articol publicat de publicația franceză „Le Figaro” despre alegerile prezidențiale din România.
”Fac asta, spune el, cu vocea tremurând de emoție, pentru că este mai mult un om al lui Dumnezeu decât un politician. Este un credincios, nepot și strănepot de preot, care apără valorile creștine și se interesează de viața de zi cu zi a românilor. Spre deosebire de majoritatea celorlalți candidați, el are un temperament echilibrat, nu ridică niciodată vocea și nu se dezminte. Desigur, cum diavolul există peste tot, există oameni care i se opun. Dar majoritatea credincioșilor mei îmi împărtășesc aprecierea. Noi credem că domnul Georgescu este un trimis al lui Dumnezeu”, a spus IPS Teodosie, conform Le Figaro.
”Nu trebuie să ne temem de Vladimir Putin, care este un om al împăcării, precum și un constructor de biserici”, a mai spus Teodosie. Când i-a fost atrasă atenția că președintele rus a ordonat totuși invazia pe scară largă a Ucrainei, IPS Teodosie evită problema și dă vina pe ”cel rău”, subliniază Le Figaro.