Acasă Actualitate În vremuri de austeritate, cea mai scumpă achiziție din istoria Armatei, 32 de avioane militare F-35, MApN a cerut oficial aprobarea Parlamentului

În vremuri de austeritate, cea mai scumpă achiziție din istoria Armatei, 32 de avioane militare F-35, MApN a cerut oficial aprobarea Parlamentului

0
0
253

Armata Română se pregătește de cea mai scumpă achiziție din istorie, va plăti 6,5 miliarde de dolari pentru 32 de avioane militare F-35.

România cumpără avioane F-35: MApN solicită Parlamentului aprobare pentru achiziţia de avioane F-35, de la producătorul american Lockheed Martin, în valoare de 6,5 miliarde de dolari. În plus, România a decis să aloce nu 2% din Buget pentru apărare, ci 2,5%, într-o cursă pentru înarmare fără precedent, pe fondul războiului din Ucraina. Și asta în condițiile în care sute de mii de români continuă să plece din țară din motive economice.

Ministerul Apărării a cerut oficial aprobarea Parlamentului pentru începerea programului de cumpărare a 32 de avioane militare F-35 din SUA, potrivit unui document transmis conducerii legislativului. Suma destinată programului este de 6,5 miliarde de dolari. Decizia de cumpărare a avioanelor americane de ultimă generație a fost luată în ședința din aprilie a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

Programul aprobat de CSAT prevede două achiziții de avioane F-35. În prima fază vor fi cumpărate două escadrile (32 de aeronave), iar în faza a doua, o scadrilă (16 avioane).

Suma de 6,5 miliarde de dolari va fi folosită pentru achiziția de aeronave, motoare, suport logistic, servicii de instruire a piloților și personalului, simulatoare de zbor.

De asemenea, în acest preț este inclusă și muniția specială aer-aer (pentru lupta aeriană) și aer-sol (pentru lovirea țintelor terestre).

Ministerul Apărării este obligat prin lege să ceară aprobarea Parlamentului pentru orice achiziție cu o valoare mai mare de 100 de milioane de euro.

În acest moment, Forțele Aeriene ale României au în dotare avioane militare F-16 cumpărate din Portugalia. O altă flotilă de F-16 ar urma să fie cumpărată din Norvegia.

Avioanele de luptă F-35, sunt produse de compania americană Lockheed Martin. Sunt avioane de luptă multirol cu un singur loc, cu un singur motor, pentru toate condițiile meteorologice. Sunt capabile să furnizeze capacități de război electronic și de informații, supraveghere și recunoaștere. Lockheed Martin este principalul contractant al F-35, iar partenerii principali sunt Northrop Grumman și BAE Systems. Avionul are trei variante principale: F-35A, cu decolare și aterizare convențională (CTOL), F-35B, cu decolare scurtă și aterizare verticală (STOVL) și F-35C, cu baza pe portavion.

Potrivit solicitării MApN transmisă către Parlament, continuă demersurile pentru achiziţia de noi echipamente militare care să contribuie la dezvoltarea şi menţinerea unor capabilităţi de apărare robuste şi reziliente, credibile, interoperabile, flexibile şi eficiente, destinate atât descurajării unei posibile agresiuni şi articulării unui răspuns adecvat la provocările actuale şi viitoare ale mediului de securitate, inclusiv în spectrul neconvenţional, hibrid, cât şi îndeplinirii angajamentelor asumate de România în calitate de membru NATO şi UE.

România a ridicat cheltuielile pentru apărare la 2,5% din produsul intern brut anul acesta de la 2%, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina. România are o graniță de 650 km cu Ucraina și a văzut conflictul apropiindu-se de granițele sale, deoarece Moscova a atacat în mod repetat porturile ucrainene de peste Dunăre.

Anul trecut, România a fost de acord să cumpere 32 de avioane de luptă F-16 second-hand din Norvegia, pentru a se adăuga la 17 achiziționate din Portugalia din 2016.

În iulie, a anunțat un centru regional de pregătire pentru piloții de F-16, care va fi disponibil pentru Ucraina.

Este puțin probabil ca contractele finale să fie semnate înainte de anul viitor, iar ministrul apărării, Angel Tîlvăr, a declarat că primele avioane nu vor fi livrate înainte de 2030, mai spune Reuters.

Programele de înzestrare au în vedere operaţionalizarea ţintelor de capabilităţi asumate în cadrul procesului NATO şi UE de planificare a apărării pentru realizarea obiectivelor programului pentru transformarea Armatei României până în anul 2040. Astfel, prin programele de înzestrare vor fi asigurate echipamente cu destinaţie militară şi sisteme de armament în sprijinul unor categorii de forţe flexibile, cu un spectru larg de capabilităţi specifice secolului XXI cu mijloace care să le asigure supravieţuirea în câmpul tactic, cu o mobilitate şi o cunoaştere situaţională extinsă şi o putere de fc mărită”, potrivit solicitării MApN către Parlamentul României.

În şedinţa CSAT din 11 aprilie a fost aprobată realizarea capabilităţii operaţionale de apărare aeriană finală, pentru îndeplinirea obiectivelor naţionale de securitate stabilite prin Strategia Militară a României, a misiunilor Armatei României şia rolului fundamental al Forţelor Aeriene pentru apărarea spaţiului aerian naţional pe timp de pace, în situaţii de criză şi la război cu avioane F-35 în două faze: faza I (două escadrile – 32 de avioane), Faza II (1 escadrilă – 16 avioane).

Faza I a programului de înzestrare va fi iniţiată anul acesta şi presupune achiziţia a 32 de avioane F-35, de motoare, a Suportului logistic iniţial, a Serviciilor de instruire, de simulatoare de zbor şi muniţii aer-aer şi aer-sol pentru o valoare estimată de 6,5 miliarde de dolari, iar cantităţile de echipamente, altele decât aeronavele, ce vor fi achiziţionate urmează a fi stabilite cu exactitate după iniţierea procedurii de atribuire a respectivului contract de achiziţie.

Birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act, marţi, de solicitarea Ministerului Apărării Naţionale privind obţinerea aprobării prealabile pentru iniţierea procedurii de atribuire a acordurilor aferente achiziţiei a 32 de avioane F-35.

În document, MApN solicită aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru iniţierea procedurii de atribuire a acordurilor aferente achiziţiei a 32 de avioane F-35, în cadrul programului de înzestrare ”Avion multirol de generaţia a V-a, F-35”, prin programul de asistenţă de securitate Foreign Military Sales (FMS).

F-35 este considerat cea mai letală mașinărie de zbor din lume, oferind piloților un avantaj împotriva oricărui adversar. F-35 este considerat esențial de către americani, pentru menținerea dominației aeriene pentru deceniile următoare.

F-35C, un avion de luptă invizibil cu un singur motor și cel mai nou avion din flota Marinei SUA. Dar dacă vorbim despre motor, trebuie să menționăm că e vorba despre orice motor ci despre cel mai puternic din lume în materie de avioane.

Cu o viteză maximă de Mach 1.6 (aproape 2.000 de kilometri la oră), F-35 este un avion de luptă supersonic cu rază lungă, chiar și cu o gamă completă de arme interne și combustibil.

Poate transportat arme, în interior, în configurație ascunsă, sau, acolo unde este posibil și la vedere. În total poate duce este 8 tone de muniție totală.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Partidul lui George Simion, cel care cere 60.000 de euro pentru un loc pe listă la parlamentare, nu va avea reprezentanți în secțiile din diaspora, BEC a respins contestația AUR

Facebook X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Partidul lui George Simion, cel care c…