În urma solicitării depuse de Cristian Terheș, CCR cere renumărarea de urgență a tuturor voturilor de la alegerile prezidențiale de duminică.
Judecătorii CCR au decis, joi, să ceară renumărarea tuturor voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale de duminică. Solicitarea de renumărare va fi înaintată către Biroul Electoral Central. De asemenea, CCR a amânat pentru vineri atât o decizie privind validarea rezultatului turului 1 al alegerilor prezidențiale, cât și o decizie privind cererea de anulare a rezultatului alegerilor în turul 1, a anunțat oficial CCR. Judecătorii Curții au cerut BEC renumărarea tuturor voturilor, pe baza cererii lui Cristian Terheș.
Comunicatul Curții Constituționale:
”În ziua de 28 noiembrie 2024, Plenul Curții Constituționale a examinat cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată de domnul Cristian Vasile Terheș (Dosar nr.3671F/2024), și având în vedere art.146 lit.f) din Constituție, art.3 din Legea nr.370/2004 pentru alegerea Președintelui României, precum și art.37 și 76 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, cu unanimitate de voturi, a dispus:
1. Reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule la alegerile pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024.
2. Înaintarea rezultatelor reverificării și renumărării Curții Constituționale de către Biroul Electoral Central.
3. Termen de judecată pentru data de 29 noiembrie 2024, ora 14,00.
În aceeași ședință, Plenul Curții Constituționale a respins, ca tardivă, cu unanimitate de voturi, cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată de domnul Sebastian-Constantin Popescu (Dosar nr.3672F/2024).
Totodată, în Dosarul nr.3670F/2024, a stabilit termen pentru data de 29 noiembrie 2024, ora 14,00.
Hotărârile sunt definitive şi se comunică Biroului Electoral Central.
Argumentele reținute în motivarea soluțiilor pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.”
Decizia de renumărare a tuturor voturilor se bazează pe cererea depusă de Cristian Terheș, care a susținut că în câteva secții au existat corecturi la numărul voturilor pentru Ludovic Orban. E vorba despre corecturi care au dus la scăderea voturilor pentru Ludovic Orban de la 35 la 1 sau de la 58 la 1. Acesta acuză că în secțiile de vot s-ar fi mutat voturi de la Orban la Lasconi din considerentul că președintele Forța Dreptei a anunțat că se retrage, în schimb, acesta a rămas pe buletinul de vot pentru că decizia sa a fost luată prea târziu. Mutarea voturilor de la Orban la Lasconi este ilegală.
Cealaltă contestație, cea a lui Sebastian Popescu, care a sesizat Curtea în legătură cu campania lui Călin Georgescu, a fost respinsă ca fiind tardivă.
La ora 16.00 a fost convocată o ședință Biroului Electoral Central pentru renumărarea voturilor, pe baza deciziei CCR. În ședința BEC va fi votată renumărarea, iar decizia BEC va pleca spre BEJ-uri și spre Biroul Electoral pentru Diaspora.
Din acel moment se va renumăra fiecare vot, în fiecare secție. Cel mai probabil, renumărarea nu se va încheia până mâine la ora 14, când se reia ședința CCR.
Dacă în urma renumărării, se schimbă ordinea candidaților dată de rezultatul primului tur, se anulează automat primul tur al alegerilor prezidențiale.
”De fapt, nu este o cerere, este o hotărâre a Curții Constituționale care se trimite la BEC.
Așa ar trebui să se întâmple pentru că, potrivit Constituției, Curtea Constituțională veghează la respectarea legalității în timpul alegerilor prezidențiale”, a declarat Augustin Zegrean, fost președinte al CCR.