Acasă Actualitate Guvernul prelungeşte starea de alertă, primele restricţii din valul 5 Omicron, măştile textile şi cele de plastic vor fi interzise

Guvernul prelungeşte starea de alertă, primele restricţii din valul 5 Omicron, măştile textile şi cele de plastic vor fi interzise

0
0
791

”Autoritățile” sunt în alertă după explozia numărului de cazuri COVID-19 în România în ultimele zile. ”Specialiştii” anunţă noi restricții și măsuri care se vor aplica în contextul valului 5 al pandemiei de Covid-19. Specialiştii CNSU au recomandat ca în spațiile publice să fie purtate doar măști chirurgicale și FFP2, iar cele textile sau cele de plastic nu vor mai fi permise.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de astăzi, 5 ianuarie 2022, Hotărârea numărul 1 privind propunerea prelungirii stării de alertă și a măsurilor necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

”Se propune prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul național, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 08.01.2022”, se arată în hotărârea CNSU. Noile măsuri şi restricţii urmează să fie discutate în şedinţa de Guvern, iar dacă vor fi adoptate vor intra în vigoare din 8 ianuarie 2021.

CNSU propune Guvernului introducerea obligativităţii de a purta măști chirurgicale sau FFP2, astfel încât să acopere gura și nasul, în toate spațiile publice închise și deschise. Restricţiile ar urma să intre în vigoare dacă incidența trece de 1/1000 de locuitori.

”Se propune menținerea obligativității purtării a măștii de protecție doar tip medical sau FFP2, astfel încât să acopere gura și nasul, în toate spațiile publice închise și deschise, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne.

Se exceptează de la măsura prevăzută la pct. 5, următoarele categorii de persoane:

a) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;

b) persoanele care sunt singure în birou;

c) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

d) reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

e) vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare din celelalte persoane din public;

f) persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive”, se arată în Hotărârea CNSU.

Se propune ca organizarea și desfășurarea competițiilor sportive pe teritoriul României, în spații închise sau deschise, să poată fi realizată, doar în intervalul orar 5,00-22,00, cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, repartizarea acestora pe întreaga suprafață a arenei, asigurarea unei distanțe de minimum 2 metri între persoane și purtarea măștii de protecție, în județele/localitățile în care rata de incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori.

În cazul în care incidenţa COVID-19 este peste 1/1.000 de locuitori, se propune ca organizarea și desfășurarea competițiilor sportive pe teritoriul României, în spații închise sau deschise, doar în intervalul orar 5,00-22,00, cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă a spațiului.

Aceleaşi reguli sunt propuse şi în cazul cinematografelor, concertelor sau spectacolelor.

De asemenea, se propune ca activitatea cu publicul a restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor și la terase, precum și a celor dispuse în interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, precum și la terasele acestora să fie permisă până la 50% capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5,00-22,00 în județele / localitățile în care rata de incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

De asemenea, se propune ca operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, inclusiv în interiorul centrelor și parcurilor comerciale, să își organizeze şi să desfășoare activitatea în intervalul orar 5,00-22,00.

Primele restricţii pentru valul 5 de COVID-19. Guvernul prelungeşte starea de alertă.

Guvernul va prelungi starea de alerta pentru coronavirus. De asemenea, se ia în calcul introducerea unor restricţii pentru limitarea răspândirii COVID-19. Potrivit România TV, masca ar putea redeveni obligatorie in toate spaţiile publice de la interior sau exterior.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a recomandat populaţiei purtarea măştilor chirurgicale sau FFP2, în locul măştilor textile. Alexandru Rafila a spus că măştile chirurgicale şi cele FFP2 ne protejează mai bine decât cele textile de noua tulpină Omicron, care este mai contagioasă decât Delta.

De asemenea, se ia în calcul reintroducerea carantinei de noapte pentru persoanele nevaccinate, dar despre modificarea programului de funcţionare al magazinelor, mai exact acestea să se închidă la ora 21.00, mai anunţă Rom.

Aceste decizii ar putea fi luate în zilele următoare când ar urma să aibă loc o şedinţă a CNSU şi dacă vor fi aprobate vor intra în vigoare din 8 ianuarie, odată cu prelungirea stării de alertă.

Alexandru Rafila aruncă bomba despre valul 5 al pandemiei: ”În valul 4 am avut 400.000 de infectări cu Covid. Cazurile se vor dubla”.

Deja cazurile cresc, important e dacă ajungem la o creștere galopantă. Probabil că în jurul datei de 15 ianuarie vom începe să asistam la o crestere mai rapidă numărului de cazuri. In valul 4 am avut cca 400.000 de îmbolnăviri confirmate.

Câte îmbolnăviri vom avea în valul 5 rămâne de văzut – noi estimăm probabil o dublare a numărului de cazuri în acest val. (…) De evitat, nu ar fi reușit să îl evite, dar cu siguranță profilul valului 5 ar fi fost diferit. Pentru că una este să ai 25-50.000 de cazuri într-o zi și cu o creștere în decurs de 2-3 săptămâni să ajungi, să zicem, de la 5.000 de cazuri la 25.000 de cazuri și altceva este să ai o creștere care este mult mai lentă și să ai într-o săptămână 5.000, 6.000, 9.000, după care să mergi pe un trend descrescător”, a explicat ministrul Alexandru Rafila.

Raed Arafat a anunțat măsurile aprobate în ședința CNSU, care se vor aplica în România în perioada următoare.

Hotărârea CNSU de astăzi prevede unele măsuri ce țin de incidență. Avem până la 1 la mie, între 1 și 3 la mie și peste 3 la mie. Până la 1 la mie vorbim de măsurile care sunt în vigoare la acest moment. Dar la modul în care evoluează situație, acest lucru nu va mai ține mai mult de câteva zile. Vom ajunge peste tot peste 1 la mie.

Când nu este obligatorie masca de protecție.

Aplicarea măștii va fi obligatorie de la momentul în care se va publica ordinul comun. Este sau masca medicală simplă, sau masca chirurgicală sau masca FFP2 ăn spațiile deschise și în spațiile închise.

În ordinul comun vor fi prevăzute unele excepții pentru cei care au activități individuale, sportive, în care nu se poate purta mască.

Această măsură de port al măștii obligatorie devine obligatorie în toate spațiile deschise și închise. Pe stradă masca este obligatorie cu excepția în care ai activități individuale”, sunt primele declarații ale lui Raed Arafat.

Prevederi speciale pentru infrastructura critică.

În hotărâre a apărut o prevedere pentru infrastructura critică. Această prevedere permite administratorilor să emită niște decizii în interiorul structurilor în care să impună și testare, și măști FFP2 în locuri aglomerate. Pentru infrastructura critică s-a impus o recomandare, iar pentru toți operatorii economici punem recomandarea să respecte cu strictețe regulile de sănătate publică, ca să poată continua activitatea economică în mod corect”, a continuat șeful DSU.

Măsurile din hotărârea CNSU mai prevăd câteva aspecte. Prevăd reducere la 30% a unor capacități de primire a persoanelor în cinematografe, concerte, etc, dincolo de 1 la mie și o altă reducere la o capacitate de 30% când se trece de 3 la mie, de exemplu restaurantele.

Ce înseamnă asta? Că s-au aplicat noi reguli pentru metri pătrați și distanță între oameni. Sunt mai multe activități care trebuie să asigure 4 metri pătrați, dar asta nu înseamnă nu doar 4 metri pătrați, ci și distanță de 2 metri între persoane”, a mai spus Raed Arafat.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate
Comments are closed.

Vezi Și

Prima victimă a tsunamiului electoral, ”Ostașul” Nicolae Ciucă nu a mai aşteptat dimineaţa şi şi-a dat demisia de la șefia PNL, se pregătește un interimar

Facebook 144 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Prima victimă a tsunamiului electo…