Guvernul a desecretizat cheltuielile pentru vila din Aviatorilor, cât a costat ”Palatul Împăratului” Iohannis, RA-APPS a anunțat suma decontată pentru Vila cu Nr. 7.
S-a aflat câți bani s-au cheltuit pe vila în care ar urma să se mute Klaus Iohannis. Au fost desecretizate documentele.
Au fost desecretizate documentele privind cheltuielile efectuate pentru realizarea lucrărilor de reabilitare și modernizare a vilei din Aviatorilor, în care ar urma să se mute Klaus Iohannis la finalul mandatului de președinte.
Câți bani s-au cheltuit pe vila în care ar urma să se mute Klaus Iohannis
Reamintim că Marcel Ciolacu a cerut în ședința de Guvern de joi, 31 octombrie, desecretizarea cheltuielilor făcute de cei de la RAPPS pentru renovarea vilei în care urmează să se mute Klaus Iohannis la finalul mandatului de președinte. În urma acestei solicitări, secretarul general al Guvernului a cerut Regiei Autonome – Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat informațiile referitoare la banii cheltuiți pentru revonarea vilei din Aviatorilor.
Guvernul a desecretizat cheltuielile pentru vila din Aviatorilor, care ar fi pregătită pentru Iohannis. Cât a costat renovarea.
Secretariatul general al Guvernului a publicat vineri un document în care au fost făcute publice sumele cheltuite pentru renovarea vilei din Aviatorilor, în care ar urma să se mute Klaus Iohannis după terminarea mandatului. În total, lucrările au costat 13.843.262 de lei, adică peste 2,7 milioane de euro. Demersul a fost făcut în contextul în care, joi, premierul Marcel Ciolacu a cerut, în ședința de Guvern, desecretizarea acestor cheltuieli.
”Secretarul general al Guvernului a cerut Regiei Autonome – Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat informațiile referitoare la cheltuielile efectuate pentru realizarea lucrărilor de reabilitare, modernizare și refuncționalizare a imobilului aflat în administrarea sa, situat în Bulevardul Aviatorilor nr. 86, urmare solicitării prim-ministrului Guvernului României, formulată în cadrul ședinței Guvernului din data de 31.10.2024.
Pe acest subiect, facem următoarele precizări:
1. Un aspect extrem de important și relevant în decizia de a efectua lucrări de reabilitare și modernizare este acela că imobilul se află în zonele construite protejate nr. 14 și nr. 55 și în zona de protecție monument A – Parcul Herăstrău. Pentru a putea efectua orice fel de lucrare a fost nevoie de obținerea avizului Comisiei zonale a monumentelor istorice București.
2. De asemenea, având în vedere normativele în construcții actualizate și în vigoare la acest moment, au fost necesare și obligatorii lucrări de consolidare la structura de rezistență a clădirii pentru a mări capacitatea portantă a acesteia, respectiv – stâlpi, grinzi și planșee prin returnare sau după caz placare cu fibră sau benzi de carbon și lucrări de integrare elemente structurale în structura existentă a imobilului.
3. Având în vedere cele de mai sus, în concordanță cu lucrările necesare, a fost nevoie și de refacerea sistemului de instalații care să corespundă siguranței electrice și energetice a clădirii.
4. Totodată, au fost efectuate lucrări la arhitectura clădirii, finisaje interioare și exterioare, în conformitate cu prevederile menționate la punctul 1.
Redăm mai jos, cheltuielile, actualizate la zi, pe fiecare componentă în parte, fără TVA:
a. Rezistență 4.050.863,05 lei
b. Arhitectură 6.388.726,14 lei
c. Instalații 3.201.134,80 lei
d. Organizare de șantier 202.538,91 lei”.
În total, suma cheltuită se ridică la aproximativ trei milioane de euro.
RA-APPPS a detaliat pe tipuri de lucrări suma de 13,8 mlioane de lei fără TVA decontată pentru „reabilitare, modernizare şi refuncţionalizare” a imobilului, confom documentului RA-APPS, consultat de News.ro.
Patru milioane de lei au fost daţi pe lucrări de consolidare şi de mărire a capacităţii portante a clădirii, în timp de 6,4 milioane de lei au fost decontaţi pentru lucrări de ahtectură, reprezentând finsaje interioare şi exterioare, inclusiv ”refacerea plăcilor ceramice existente pe acelaşi model şi tipodimensiune”.
De asemenea, 3,2 milioane de lei a fost achtaţi până acum pentru lucrări la instalaţiile electirce, sanitare, termice şi pentru internet şi TV.
Instituţia nu a făcut nicio precizare referitoare la beneficiarul imoblului.
Regia Autonomă ”Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat a transmis în martie, imediat după apariţia în presă a infomaţilor referitoare la imobilul din Strada Aviatorlor, că nu există nicio solicitare privind atribuirea imobilului, iar sumele plătite pentru lucrările executate până la acel moment sunt în cuantum de 2.100.000 lei.
Tot atunci, regia preciza că, anterior semnării contractului cu Bog Art SRL, a executat în regie proprie lucrări la imobilul situat în Bulevardul Aviatorilor, iar lucrările au constat în desfaceri interioare şi exteriore, dezafectări de instalaţii şi evacuări de moloz şi nu au necesitat acces la informaţii clasificate.
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat joi că i-a cerut secretarului general al Guvernului să declanşeze procedura de desecretizare a cheltuielilor efectuate de RAPPS la Vila din Aviatorilor numărul 86, el precizând că românii au dreptul să ştie ce cheltuieli au fost făcute pentru renovarea imobilului şi dacă e adevărat că a fost repartizat lui Klaus Iohannis. ”Costurile vor veni foarte rapid şi vedem care este traseul corect şi legal privind destinaţia acelei clădiri”, a declarat ulterior Ciolacu.
Recorder a prezentat în martie o investigaţie intitulată ”Palatul Împăratului: şapte milioane de euro din bani publici pentru confortul unei singure familii” potrivit căreia pe Bulevardul Aviatorilor din Bucuresti, într-una dintre zonele exclusiviste ale Capitalei, a apărut un şantier învăluit într-o secretomanie totală. Este vorba de lucrări la o vilă de 1200 mp, care a fost, până nu demult, sediu de partid, iar de câteva luni, e transformată, în cel mai mare secret, în reşedinţă pentru o singură familie.
Potrivit Recorder, suma pe care RA-APPS intenţionează să o investească este de 7 milioane de euro numai pentru renovare şi amenajare. Jurnaliştii precizau că, conform legii, cercul demnitarilor care ar avea dreptul la o asemenea locuinţă de protocol oferită de stat este foarte restrâns. Iar majoritatea indiciilor duc către aceeaşi persoană, şi anume preşedintele Klaus Iohannis.
Şi G4Media a scris că fostul sediu al Partidului Naţional Liberal şi al ALDE de pe Bulevardul Aviatorilor numărul 86 din Bucureşti este pe cale să fie transformat într-o ”locuinţă individuală” care va fi atribuită preşedintelui Klaus Iohannis după ce acesta îşi va termina al doilea mandat, citând o sursă din mediul politic.
La acel moment, preşedintele Klaus Iohannis a declarat, întrebat dacă ar locui, după încheierea mandatului într-o vilă de protocol pusă la dispoziţie de RA-APPS şi, dacă da, ar accepta să se mute în vila din bulevardul Aviatorilor 86, că ”este o preocupare electorală a unora, nu este o chestiune de actualitate”. „Eu nu am solicitat o locuinţă pentru când va fi să fie. Nici nu mi s-a oferit”, a completat turistul de lux al Statului Eșuat.