Acasă Actualitate Fostul poliţist, Cristian Cioacă, a fost eliberat din închisoare: „Astăzi e prima zi din restul vieţii mele”, Elodia, e undeva pe acolo

Fostul poliţist, Cristian Cioacă, a fost eliberat din închisoare: „Astăzi e prima zi din restul vieţii mele”, Elodia, e undeva pe acolo

0
0
248

Fostul poliţist Cristian Cioacă, a fost pus în libertate după ce Tribunalul Argeş a admis cererea sa de liberare condiţionată. „Astăzi e prima zi din restul vieţii mele„, a spus el, marţi, la ieşirea din penitenciar.

Astăzi e prima zi din restul vieţii mele”, a afirmat Cristian Ciocă în limba engleză.

Fostul poliţist a evitat să spună dacă va scrie cărţi în urma experienţei sale şi a râs când a fost întrebat dacă se va afla vreodată adevărul în cazul Elodia.

Cumnatul său a venit să-l întâmpine la ieşirea din penitenciar.

Încerc să-mi feresc restul familiei de dumneavoastră. Încerc să-i feresc şi îmi doresc foarte mult ca ei să aibă o viaţă normală. Pentru mine viaţa nu a fost normală„, a mai spus Cioacă.

Tribunalul Argeș a decis, marți, eliberarea lui Cristian Cioacă, condamnat definitiv de Curtea de Apel Piteşti la 15 ani şi opt luni de închisoare pentru uciderea soţiei sale, avocata Elodia Ghinescu

Admite contestaţia formulată de contestatorul C.C.C………împotriva sentinţei penale nr. 1337/19.07.2023, pronunţată de Judecătoria Piteşti în dosarul nr. 8362/280/2023, desfiinţează sentinţa atacată şi, rejudecând, În temeiul art. 59 Cod Penal (1969) cu aplic. art. 5 Cod penal (2009): Admite propunerea formulată de Comisia de liberare condiţionată din cadrul Penitenciarului Mioveni şi dispune liberarea condiţionată a condamnatului C.C.C. de sub puterea mandatului nr. 1631/2016 emis de Judecătoria Piteşti în baza sentinţei penale nr. 1373/2016, dacă nu este reţinut sau arestat în alte cauze În temeiul art. 275 alin. 3 C.pr.pen., cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în data de 22.08.2023 prin punerea soluţiei la dispoziţia contestatorului şi a procurorului prin mijlocirea grefei instanţei„, potrivit minutei publicată de Tribunalul Argeș.

În iunie 2014, poliţistul Cristian Cioacă a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Piteşti la 15 ani şi opt luni de închisoare pentru uciderea soţiei sale, avocata Elodia Ghinescu.

În 30 ianuarie 2013, Cristian Cioacă a fost trimis în judecată de către procurorii Parchetului instanţei supreme pentru omor calificat şi profanare de morminte, după mai bine de cinci ani de la dispariţia soţiei sale, avocata Elodia Ghinescu.

Procurorii arătau în rechizitoriu că în noaptea de 29 spre 30 august 2007, „pe fondul unor relaţii conflictuale preexistente legate de un iminent divorţ determinat de presupusele relaţii extraconjugale ale soţilor, în timp ce se aflau în dormitorul matrimonial, discuţiile au degenerat, context în care Cristian Cioacă i-a aplicat soţiei sale, Elodia Ghinescu, multiple lovituri, soldate cu decesul acesteia„.

Ulterior, Cioacă a dus trupul soţiei sale în cada băii principale, unde l-a depesat pentru a-l putea ascunde mai uşor, spun procurorii.

Folosind o geantă de voiaj de dimensiuni mari, pe care victima o cumpărase în timpul vacanţei în Dubai, precum şi perdeaua de duş din baia aferentă dormitorului (aceasta din urmă fiind menită a împiedica eventualele scurgeri de sânge), inculpatul Cioacă Constantin Cristian a transportat fragmentele de cadavru în portbagajul autoturismului şi le-a ascuns într-un loc necunoscut. S-a constatat şi lipsa unor obiecte, precum: un cuţit cu lungimea de 25-30 cm, două prosoape, geanta de voiaj şi perdeaua de duş„, notează procurorii în rechizitoriu.

Anchetatorii au precizat că, în noaptea în care Cioacă ar fi ucis-o pe Elodia Ghinescu, copilul celor doi se afla în apartament.

Probele criminaliştilor, prelevate din locuinţa Elodiei şi a lui Cristian Cioacă, îl indică pe poliţist responsabil de uciderea avocatei şi tranşarea acesteia. Probe de sânge identificate cu un aparat special şi prelevate de sub zugrăveala apartamentului au fost expertizate, stabilindu-se că grupa sanguină aparţine Elodiei. De asemenea, în octombrie 2007, într-o râpă lângă Râşnov au fost găsite uniforma de poliţist a lui Cioacă, precum şi alte obiecte ale acestuia şi ale avocatei.

Avocata Elodia Ghinescu a dispărut de acasă la sfârşitul lunii august 2007, însă Cristian Cioacă a anunţat dispariţia acesteia abia în 5 septembrie 2007, la solicitarea şefei lui.

Admite contestaţia formulată de contestatorul (…) pronunţată de Judecătoria Piteşti în dosarul nr. 8362/280/2023, desfiinţează sentinţa atacată şi, rejudecând, În temeiul art. 59 Cod Penal (1969) cu aplic. art. 5 Cod penal (2009): Admite propunerea formulată de Comisia de liberare condiţionată din cadrul Penitenciarului Mioveni şi dispune liberarea condiţionată a condamnatului C.C.C. de sub puterea mandatului nr. 1631/2016 emis de Judecătoria Piteşti în baza sentinţei penale nr. 1373/2016, dacă nu este reţinut sau arestat în alte cauze În temeiul art. 275 alin. 3 C.pr.pen., cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în data de 22.08.2023 prin punerea soluţiei la dispoziţia contestatorului şi a procurorului prin mijlocirea grefei instanţei„, se arată în decizia judecătorilor prin care l-au lăsat în libertate pe Cristian Cioacă.

În urmă cu 7 luni, fostul poliţist Cristian Cioacă a depus la Judecătoria Piteşti o cerere în care solicită să fi eliberat condiţionat, după ce a executat efectiv peste jumătate din pedeapsa de 15 ani şi 8 luni de închisoare primită în 2014 pentru uciderea soţiei sale, avocata Elodia Ghinescu.

Potrivit unor surse judiciare, pe 11 ianuarie, o comisie de la Penitenciarul Mioveni, locul unde este încarcerat fostul poliţist, i-a respins cererea de eliberare condiţionată, iar fostul poliţist a contestat decizia comisiei la Judecătoria Piteşti.

Cristian Cioacă a rămas în închisoare, după ce Judecătoria Piteşti i-a respins, ca neîntemeiată, cererea de eliberare condiţionată, însă decizia nu a fost definitivă.

Potrivit deciziei instanţei, Cioacă ar avea dreptul să facă o nouă cerere de eliberare în luna mai 2023.

Respinge cererea de liberare condiţionată formulată de petentul condamnat, în prezent deţinut la Penitenciarul Mioveni, ca neîntemeiată. Menţine termenul stabilit de Comisia pentru liberare condiţionată din cadrul Penitenciarului Mioveni după expirarea căruia propunerea sau cererea de liberare condiţionată va putea fi reînnoită, respectiv 10.05.2023. Cu drept de a formula contestaţie în termen de 3 zile de la comunicarea copiei minutei„, au stabilit judecătorii.

Curtea de Apel Piteşti l-a condamnat definitiv pe Cristian Cioacă la 15 ani şi 8 luni de închisoare.

Pe 19 iunie 2014, Curtea de Apel Piteşti l-a condamnat definitiv pe Cristian Cioacă la 15 ani şi 8 luni de închisoare cu executare şi cinci ani interzicerea unor drepturi, în dosarul în care a fost judecat pentru uciderea soţiei sale, avocata Elodia Ghinescu. Iniţial, la instanţa de fond, el primise o condamnare de 22 de ani de închisoare.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în noaptea de 29 spre 30 august 2007, pe fondul unor relaţii conflictuale preexistente legate de un iminent divorţ generat de presupusele relaţii extraconjugale ale soţilor, în timp ce se aflau în dormitorul matrimonial, discuţiile au degenerat, context în care poliţistul Cristian Cioacă i-a aplicat soţiei sale, Elodia Ghinescu, multiple lovituri, soldate cu decesul acesteia.

Anchetatorii susţin că în noaptea săvârşirii crimei, copilul minor al cuplului se afla în apartamentul în care locuiau cei doi soţi.

În zilele următoare, inculpatul a derulat o serie de activităţi menite a-i asigura evitarea tragerii la răspundere penală. Astfel, într-o primă fază, acesta a adunat în saci din polietilenă toate obiectele vizibil sau potenţial purtătoare de urme de sânge, produse cu ocazia agresiunii ori a depesării sau transportării cadavrului în vederea ascunderii acestuia şi le-a aruncat într-o râpă situată la 4,6 km de Poiana Braşov pe direcţia Râşnov, unde au fost găsite în data de 8.10.2007. Întrucât operaţiunile de spălare a urmelor de sânge de pe suprafaţa peretelui comun dintre dormitorul matrimonial şi baia aferentă nu erau satisfăcătoare (din perspectiva cercetării la faţa locului care avea să se desfăşoare în perioada următoare în apartament), inculpatul a acoperit zonele cu cea mai mare concentrare a urmelor de sânge cu un strat suplimentar de glet şi unul de vopsea lavabilă. Totodată, a instalat o nouă perdea de duş în baia aferentă dormitorului„, spuneau procurorii.

Parchetul mai susţine că, ulterior datei de 2 septembrie 2007, Cristian Cioacă a desfăşurat o ”operaţiune amplă de manipulare a persoanelor din anturajul său şi al soţiei sale, prezentând tuturor celor cu care intra în contact dovezile găsite la acea dată de un martor pe calculatorul familiei Cioacă-Ghinescu, referitoare la relaţia extraconjugală a victimei şi vacanţa pe care şi-a petrecut-o împreună cu o altă persoană în Dubai”.

În opinia procurorilor, scopul acestui demers era asigurarea unui curent de opinie nefavorabil victimei, care ar fi justificat ipoteza unei plecări voluntare de la domiciliu şi deturnarea atenţiei de la aspectul esenţial, respectiv varianta uciderii acesteia de către poliţist.

După ce a întreprins toate aceste demersuri, în data 5 septembrie 2007 Cristian Cioacă a anunţat oficial dispariţia soţiei sale.

Avocata familiei Ghinescu susține că soluția nu este corectă și că nu ar fi trebuit să beneficieze de această liberare condiționată.

”În opinia mea, nu este o soluție corectă, întemeiată, și spun acest lucru pentru că instanța și instanțele din Pitești, pe tot parcursul procesului și proceselor pe care le-am avut în Pitești, nu au avut o poziție obiectivă și nu am avut în vedere elementele existente în dosar.

În privința liberării condiționate, instanța nu a avut în vedere că el nu ar fi trebuit să beneficieze de această liberare condiționată. El oricum a fost condamnat la o pedeapsă relativ mică raportat la gravitatea faptelor comise. Ar fi trebuit să execute întreaga pedeapsă de 15 ani și 8 luni.”, a spus Crina Radu.

Ce se mai poate face

Cristian Cioacă nu a achitat daunele morale față de familia Ghinescu și față de propriul copil, daune morale stabilite de către instanță. Nu putem vorbi de o bună credință că nu ar fi dispus de sumele de bani pentru a le achita.

Comportamentul normal pe care l-a avut în penitenciar era unul care l-a ajutat să iasă în nenumărate permisii, să primească vizite, să primească pachete. Deci, nu a avut un comportament anormal.

Instanța ar fi trebuit să aibă în vedere celelalte aspecte: n-a recunoscut niciodată săvârșirea faptei, a îngreunat ancheta, a încercat să ascundă urmele săvârșirii faptelor deosebit de grave pe care le-a comis. Instanța, aceste aspecte ar fi trebuie să le aibă în vedere. Copilul nu o să poată să meargă la mormântul Elodiei, să știe că acolo se află ceva din trupul Elodiei, unde să pună o floare și să aprindă o lumânare.

Există un mormânt pe care doamna Ghinescu i l-a amenajat, dar este un mormânt gol. Copilul a fost lipsit de prezența mamei de la vârstă foarte fragedă, de 2 ani și 7 luni.

Instanța din Pitești, aceste aspecte ar fi trebui să le aibă în vedere în momentul în care a pronunțat o astfel de soluție.”, a mai spus avocata familiei Ghinescu.

Cum se va rezolva:

Dosarul este soluționat. Doar dacă Cristian Cioacă va vrea la un moment dat să spună ce a făcut cu trupul Elodiei pentru că acel mormânt să fie gol, va rămâne la latitudinea lui Cristian Cioacă. Dacă pe dumnealui conștiința cumva îl va mustra și va dori să spună, asta rămâne la latitudinea lui.”, a spus avocata Crina Radu

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate
Comments are closed.

Vezi Și

Prima victimă a tsunamiului electoral, ”Ostașul” Nicolae Ciucă nu a mai aşteptat dimineaţa şi şi-a dat demisia de la șefia PNL, se pregătește un interimar

Facebook 144 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Prima victimă a tsunamiului electo…