Acasă Actualitate Fostul ”numărul 2” al SRI, ”dumnezeul” statului paralel Coldea și șeful ”câmpului tactic” Dumbravă, sub controlul DNA pentru 60 de zile, cauțiune de câte 500.000 de lei

Fostul ”numărul 2” al SRI, ”dumnezeul” statului paralel Coldea și șeful ”câmpului tactic” Dumbravă, sub controlul DNA pentru 60 de zile, cauțiune de câte 500.000 de lei

0
0
115

Fostul ”numărul 2” al SRI, ”dumnezeul” statului paralel Coldea și șeful ”câmpului tactic” Dumbravă, sub controlul DNA pentru 60 de zile, cauțiune de câte 500.000 de lei.

Fostul adjunct al Serviciului Român de Informații, Florian Coldea și șeful direcției Juridice din SRI, Dumitru Dumbravă, au fost puși, în cursul nopții de joi spre vineri, sub control judiciar pe cauțiune pentru 60 de zile de către procurorii DNA de la Secția I perntru Combaterea Faptelor de Corupție, într-un dosar în care sunt acuzați de fapte de trafic de influență și spălare de bani.

În cazul ambilor procuroarea Mihaiela Iorga Moraru a stabilit cauțiune de câte 500.000 de lei bani pe care cei doi trebuie să îi pună la dispoziția anchetatorilor ce vor fi depuși la bancă în contul DNA.

Timp de 60 de zile aceștia trebuie să respecte cu strictețe o serie de obligații precum aceea de a nu lua legătura cu martorii din dosarul de mare corupție în care au fost puși sub inculpare sau să dețină arme.

Potrivit surselor judiciare ale autorului dosarul în care cei doi capi ex-SRI sunt cercetați pentru fapte directe de corupție ar avea la bază denunțul omului de afaceri Cătălin Hideg.

Cei doi foști oficiali au venit pe rând la DNA în cursul dimineții și au răspuns în fața procurorilor DNA la acuzele aduse anterior de afaceristul Hideg.

Acesta din urmă ar fi denunțat mai multe oferiri de sume de bani contra influenței pe care cei doi foști oficiali si Serviciului ar fi avut-o la rândul lor prin prisma calităților anterior deținute.

Sumele pretinse de către cei doi ex-oficiali ai Serviciului ar fi de 600.000 de euro, relata presa centrală, și ar fi fost primite de cei doi generali urmare mai multor promisiuni făcute.

Sursele autorului acestui material afirmă că dosarul este extrem de bine probat, pe lângă datele și probele presupus a fi fost furnizate de către denunțătorul Hideg.

Florian Coldea, fost prim adjunct al directorului SRI, s-a prezentat, miercuri, la Direcţia Naţională Anticorupţie. La DNA a ajuns şi fostul general SRI Dumitru Dumbravă pentru a fi audiat într-un dosar în care sunt suspectați de mită și trafic de influență.

De asemenea, la DNA a ajuns și avocatul Doru Trăilă.

Pentru toți trei calitatea de suspect a fost schimbată în cea de inculpat.

Se știe la acest moment că, în cazul fostului general SRI Dumitru Dumbravă s-a dispus măsura controlului judiciar și s-a stabilit o cauțiune de 500.000 de lei.

Conform Gândul, cei doi generali SRI au fost audiați într-un dosar în care sunt suspectați de mită și trafic de influență. Este vorba de scandalul în care omul de afaceri Cătălin Hideg susține că aceștia au încercat să-l șantajeze și să-l facă să-și vândă afacerea din domeniul sanitar unor francezi.

Hideg a fost contactat și de Bogdan Neidoni, cu care fostul șef al SRI are o casă pe Coasta de Azur.

Afacerile fostului șef al Serviciului Român de Informații au ieșit la iveală după ce au fost făcute publice interceptări. De asemenea, Hideg a spus în fața procurorilor DNA că în schimbul „scăpării” de dosarul de la Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi, i s-ar fi cerut suma de 600.000 de euro.

Conform surselor Gândul, Coldea și Dumbravă au fost chemați la DNA după ce s-a deschis un dosar în rem pentru trafic de influență.

„Dumbravă, fost șef în SRI care se ocupa de relația cu Justiția statului paralel, a venit la DNA fără avocat. A fost, în aceasta cauză, audiat și avocatul Doru Trailă.

Referitor la spălarea de bani a sumelor primite presupus nelegal de la afaceristul Hideg sursele autorului precizează că acestea ar fi fost disimulate și „albite„ prin intermediul unor contracte de consultanță care în realitate nu s-ar fi derulat.

De la finele lunii aprilie presa centrală relata conform celor susținute de omul de afaceri Cătălin Hideg, patron al SAnimed, că acesta ar fi plătit unele sume de bani lui Florian Coldea , fostul director adjunct al SRI și șef al Operațiunilor secrete ale Serviciului dar și lui Dumitru Dumbravă, pentru ca aceștia să își folosească influența căpătată prin prisma funcțiilor deținute îin SRI pentru a-l ajuta pe acesta în dosarul penal instrumentat de EPPO.

Concret, EPPO l-a deferit justiției pe Cătălin Hideg, pentru folosire de documente false şi spălare de bani în legătură cu accesarea unor fonduri europene, acesta fiind primul caz al EPPO intrumentat în România.

Omul de afaceri Cătălin Hideg, patronul companiei Sanimed International, a fost condamnat, în luna februarie, de Tribunalul Bucureşti la patru ani închisoare cu executare pentru folosire de documente false şi spălare de bani, într-un dosar legat de o fraudă cu fonduri europene în valoare de trei milioane de euro.

În acelaşi dosar, Sanimed International a primit ca pedeapsă o amendă penală de 500.000 lei şi închiderea unui punct de lucru pe o perioadă de trei luni.

Tribunalul a mai dispus ca Hideg şi Sanimed International Impex SRL să plătească Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene suma de 14.440.459 lei.

Decizia nu este definitivă şi a fost atacată cu apel.

Acesta este primul dosar investigat în România de Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruţa Kovesi, dosarul fiind trimis în instanţă în octombrie 2022.

Potrivit EPPO, frauda reţinută în sarcina lui Cătălin Hideg şi firmei Sanimed se referă la alocarea de fonduri destinate unui centru de cercetare-dezvoltare în domeniul recuperării medicale şi reconstrucţiei biologice RECUMED.

A dat „atacul„ la proiectul RECUMED

Proiectul RECUMED, finanţat de UE, viza crearea unui centru de cercetare, iar pentru a câştiga o licitaţie omul de afaceri a depus mai multe declaraţii şi documente false şi inexacte. Acestea erau legate de procedura de acordare a contractului de furnizare de echipamente medicale şi de lucrări de construcţii necesare pentru proiect.

Între 2018 şi 2020, omul de afaceri a obţinut împrumuturi nerambursabile de peste trei milioane de euro.

El nu a acţionat însă izolat, ci în complicitate cu Raluca Ortensia Aelenei, reprezentanta unei companii din Spania, care urma să echipeze centrul de recuperare şi să execute lucrările de construcţii, susţine EPPO.

Anchetatorii îi suspectează pe cei doi că au întocmit declaraţii false prin care atestă că nu sunt în conflict de interese, iar astfel au îndeplinit aparent condiţiile legale privind transparenţa, legalitatea şi concurenţa în procedura de achiziţie. Mai mult, procedura de atribuire a contractului a fost simulată prin depunerea de contraoferte fictive în numele altor firme şi prin depunerea unor documente false care dovedeau că firma spaniolă îndeplinea condiţiile de eligibilitate privind capacitatea tehnică de a derula contractul.

Bani spălați în Spania

Conform procurorilor, suspecţii au mers chiar mai departe şi, după ce au obţinut fondurile europene, firma din România a transferat banii în conturile firmei din Spania. Sumele au ajuns apoi la alte companii, cu sedii în Cipru şi Portugalia, iar în final o mare parte din bani a fost returnată în conturile beneficiarul iniţial din România, prin emiterea unor facturi false.

Ancheta a arătat că valoarea reală a echipamentelor şi produselor medicale achiziţionate pentru proiect era de circa patru ori mai mică decât cea declarată, iar preţurile iniţiale de achiziţie au fost negociate şi stabilite chiar de primul suspect. Ulterior, valoarea produselor a fost supraestimată prin tranzacţii succesive de la furnizorii iniţiali prin companii din Cipru, Portugalia şi Spania, astfel încât să fie în final vândute beneficiarului din România la preţuri supraevaluate.

Raluca Ortensia Aelenei a ajuns la un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii şi a primit o condamnare cu suspendare.

Cătălin Hideg a devenit cunoscut după ce o firmă de-a lui a vândut în pandemie statului român 1,7 milioane de măşti la preţuri supraevaluate. Firma avea ca obiect de activitate distribuţia de băuturi alcoolice şi alimente.

Florian Coldea, fost prim adjunct al șefului SRI, a ajuns joi la Direcția Națională Anticorupție (DNA). Nu a făcut declarații la intrare. Înainte de el, în sediul DNA a intrat fostul şef sl Direcţiei juridice a SRI, generalul Dumitru Dumbravă, relatează news.ro.

Direcția Națională Anticorupție nu a anunțat, încă, oficial motivul vizitei celor doi la sediul instituției.

În 2005, Florian Coldea, atunci în vârstă de 34 de ani, a fost numit prim adjunct al șefului Serviciului Român de Informații (SRI), pe vremea aceea lui Radu Timfote. Pentru scurte perioade, a fost și interimar la conducerea serviciului – după demisia lui Radu Timofte, din 2006.

Înainte lucrase la Prevenirea si Combaterea Terorismului – departatament al Serviciului Român de Informații.

Din 2008 este general de brigadă, în 2012 a fost avansat general-maior, iar din 2014 este general-locotenent.

Este doctor în Științe Militare al Academiei Naționale de Informații, din 2010.

Florian Coldea a fost suspendat din SRI, în 2017, după o serie de dezvăluiri făcute de Sebastian Ghiță. A fost repus în funcție după o anchetă internă, dar în ianuarie 2017 și-a dat demisia și a cerut trecerea în rezervă.

Scandalurile legate de numele lui Florian Coldea

În 2007, Florian Coldea este acuzat de Mircea Geoană, lider al PSD la acel moment, că ar fi solicitat informatii referitoare la trei judecători de la Curtea Constituțională (CCR): Ion Predescu, Nicolae Cochinescu si Aspazia Cojocaru.

Geoană susținea că, în acest fel, ar fi fost influențată decizia Curții Constituționale care a avizat negativ propunerea de suspendare din funcție a lui Traian Băsescu.

Geoană a prezentat ca dovadă două note care ar fi fost scrise de Coldea, referitoare la cei trei judecători.

Florian Coldea este suspendat pe timpul unei anchete interne și repus în funcție la finalul acesteia.

Numele său apare în discursul anticorupție tot mai des, în timpul celui de-al doilea mandat al președintelui Traian Băsescu. Iar SRI este acuzat de imixtiune în dosare ale unor oameni politici.

În timpul crizei jurnaliștilor răpiți în Irak, președintele în funcție la acel moment, Traian Băsescu, i-a lăudat prestația în celula de criză. Relațiile dintre ei s-au deteriorat, însă, spre finalul mandatului fostului președinte.

În 2015, Elena Udrea susținea că a depus un denunț la DNA pe numele lui Florian Coldea. Udrea spunea, într-un interviu pentru Hotnews.ro că prim adjunctul SRI i-ar fi cerut lui Dorin Cocoș să îi dea 500.000 de euro lui Sebastian Ghiță pentru sustinerea postului România TV. Tot Elena Udrea vorbea la acel moment și despre implicarea lui Coldea în numirea Codruței Kovesi la conducerea DNA.

Doi ani mai târziu, în urma unor declarații făcute de Sebastian Ghiță, fugar în Serbia, Florian Coldea a fost mai întâi suspendat din SRI, repus în funcție – după care și-a dat demisia și și-a cerut trecerea în rezervă.

Afacerile lui Florian Coldea

După plecarea din SRI, Florian Coldea a intrat în afaceri. Înființează, în 2020, firma de consultanță Strategic Sys, iar în 2021, societatea Strategic Assets, împreună cu un alt fost general SRI, Dumitru Cocoru.

Ambele societăți au avut evoluții spectaculoase. Cifra de afaceri a firmei Strategic Sys a crescut de 10 ori în 4 ani, până la 6,3 milioane de lei în 2022, cu un profit de 4,8 milioane de lei. Firma are doar 4 angajați.

Strategic Assets a avut, în 2022, o cifră de afaceri de 2 milioane de lei, 1,6 milioane de lei profit și doi angajați.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Ciucă ”Ostașul”, și-a lansat programul prezidențial: ”România are nevoie de un președinte adevărat, nu mai există niciun fel de încredere în PSD”

Facebook 146 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Ciucă ”Ostașul”, și-a lansat progr…