Acasă Actualitate Foşti ofițeri MAI, acuzați de DIICOT, de grup infracțional în traficul cu migranți: ”Au generat o stare de pericol la adresa securității naționale”

Foşti ofițeri MAI, acuzați de DIICOT, de grup infracțional în traficul cu migranți: ”Au generat o stare de pericol la adresa securității naționale”

0
0
132

UPDATE: Şapte oameni au fost reţinuţi în dosarul foștilor angajaţi MAI implicaţi în traficul de migranţi. Au fost efectuate primele rețineri în dosarul în care mai mulți foști angajați din MAI sunt acuzați de trafic de migranți.

Firmele deținute de grupare aduceau străinii în România sub pretextul că îi angajează, iar apoi îi trimiteau în țările vestice, cu complicitatea unor angajați ai instituțiilor-cheie pentru siguranța statului.

Cu tot cu ancheta în curs, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a transmis că se va face curăţenie în toate structurile. Pana acum, şapte oameni au fost reținuți.

Vali Mitruş, şeful biroului pentru imigrări Caraş-Severin, este un pion important în afacerea cu străini aduşi pe acte în România ca forţă de muncă, dar care în realitate erau exportaţi în ţări din spaţiul Schengen. Potrivit procurorilor biroului de imigrări Caraș-Severin, acesta a eliberat avize de muncă cu încălcarea legii pentru 1.081 de cetăţeni străinii.

Una dintre firmele care importa muncitori din Pakistan, SriLanka, India şi Nepal este a fostului şef de la imigrări Caraş-Severin, Claudiu Perian.

Potrivit anchetatorilor, liderul grupării ar fi Dan Vasile, fost angajat al vechiului Doi şi-un sfert şi fost şef de la Investigaţii Criminale Timişoara, un om al sistemului dat afara în 2019.

Ofiţerul în rezervă şi-a deschis o asociație prin care pretindea că protejează drepturile migranţilor. În realitate, acesta racola muncitori din ţări non-UE, favorizând intrarea în România şi apoi în spațiul Schengen a mai multor cetăţeni cu potenţial terorist.

Potrivit anchetatorilor, Teofil Drugărin are o firmă de pază şi ar fi adus prin ea muncitori din afara ţării. Migranții erau cazaţi în apartamentele altor membrii ai grupării până li se rezolvau actele. Apoi, plecau în alte ţări mult mai dezvoltate economic, fără să lucreze în România la firmele angajatoare.

Foşti ofițeri MAI, acuzați de DIICOT de grup infracțional după pensionare, în traficul cu migranți: ”Au generat o stare de pericol la adresa securității naționale, cu potențial risc terorist”. Premieră în România. DNA și DIICOT au declanșat, în această dimineață, o operațiune comună, de amploare, care vizează mafia gulerelor albe din traficul de migranți din România.

Au fost peste 70 de percheziții efectuate în special în vestul țării, dar și în București. În timp ce procurorii antimafia vizează firme care se ocupă de aducerea în țară de muncitori din afara spațiului UE, colegii lor îi vizează pe angajații Inspectoratului General pentru Imigrări, care primeau mită pentru a aproba permisele de muncă.

Poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Caraş-Severin, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Caraş-Severin fac marţi dimineaţă 67 de percheziţii în judeţele Caraş-Severin, Timiş, Arad, Bihor, Argeş, Sibiu şi în Bucureşti, într-un dosar penal vizând săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de migranţi, trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României, facilitarea şederii ilegale în România şi spălarea banilor. Grupul este condus de un fost angajat MAI.

Conform anchetatorilor, a fost generată ”o stare de pericol la adresa securităţii naţionale, ca urmare a favorizării pătrunderii pe teritoriul României a unor cetăţeni străini, cu potenţial risc terorist”. Au obţinut avize de muncă cu încălcarea procedurilor legale 1.181 de cetăţeni străini, majoritatea din Pakistan şi Bangladesh. Pentru un aviz de muncă, migranţii ar fi plătit între 500 – 1.000 de euro, iar, cu cât termenul pentru obţinerea acestuia era mai scurt, cu atât preţul solicitat devenea mai mare, ajungând chiar şi la 5.000 – 6.000 de euro pentru o persoană.

”Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Timişoara efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, săvârşite în perioada 2022 – 2023, de către funcţionari publici din cadrul unor instituţii publice de pe raza judeţelor Caraş-Severin şi Arad, în contextul îndeplinirii sau neîndeplinirii atribuţiilor de serviciu în legătură cu migraţia persoanelor”, precizează DNA.

Este o premieră națională această colaborare DNA-DIICOT, într-un dosar de trafic de persoane.

Acţiunile procurorilor anticorupţie sunt coordonate cu cele ale procurorilor din cadrul DIICOT – Biroul Caraş – Severin care desfăşoară cercetări într-o cauză penală ce are ca obiect, între altele, comiterea unor infracţiuni privind traficul de migranţi, în legătură directă cu infracţiunile cercetate de procurorii DNA.

În cursul zilei de marţi, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în 7 (şapte) locaţii situate pe raza judeţelor Caraş-Severin şi Arad, din care două sunt sediile unor instituţii publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcţiei Generale Anticorupţie

Practic, din informațiile pe care le avem pe surse până în acest moment, procurorii antimafia și cei anticorupție au colaborat îndeaproape pentru a destructura una dintre cele mai mari grupări care făcea trafic de migranți, printr-o metodă foarte elaborată.

Potrivit anchetei, încă de acum doi ani, mai multe firme care se ocupau teoretic cu plasarea forței de muncă în România au adus muncitori din străinătate. Anchetatorii susțin că majoritatea dintre aceștia veneau din țări cu potențial terorist Pakistan și Bangladeș.

Erau aduși în România pentru diverse posturi și aici interveneau cei de la Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI), care aprobau cu foarte mare lejeritate, fără a verifica toate condițiile, dacă sunt îndeplinite condiţiile de muncă pentru acești așa zici muncitori.

Sunt implicați mai mulți ofițeri MAI care sunt coordonați de un fost angajat de la Interne care aducea migranți în România cu contracte fictive de muncă. Instituțiile vizate de percheziții sunt Inspectoratul General de Imigrări Arad și Inspectoratul General de Imigrări Caraș, ai căror angajați ar fi închis ochii la expirarea vizelor migranților pe care nu îi mai expulzau.

Reţea de firme româneşti, paravan pentru traficul de imigranţi cu sprijinul Inspectoratului General pentru Imigrări

”Din investigațiile efectuate a reieșit că, în cursul anului 2022 pe fondul apariției unui nou mod de operare vizând traficul de migranți ( introducerea acestora în România cu vize de muncă, dar în scopul real de a le facilita trecerea către țări din spațiul Schengen), un suspect, fost angajat al MAI, a inițiat și constituit un grup infracțional organizat prin intermediul a 7 societăți comerciale (din care cinci cu același domiciliu fiscal) la care au aderat și alte societăți comerciale, parte dintre acestea controlate de un alt suspect (colonel în rezervă), care ulterior pensionării a dezvoltat o metodă de obținerea unor beneficii materiale substanțiale prin intermediul unei firme înființată în scopul recrutării forței de muncă din străinătate. Probatoriul administrat a relevat că în intervalul 2022 – iunie 2024, gruparea de crimă organizată, formată dintr-un număr de peste 37 de suspecți, cetățeni români și străini și 7 grupuri de firme însumând 31 de societăți comerciale cu sediile în Caraș-Severin, Timiș și Arad a acționat pe teritoriul României, în scopul săvârșirii infracțiunii de trafic de migranți”, anunță DIICOT.

Activitatea infracțională s-a desfășurat pe șase paliere, respectiv unul format din liderii grupurilor de firme, urmat de persoanele din imediata apropiere a acestora și care îndeplineau diferite funcţii în cadrul societăţilor, un altul format din foste și actuale cadre ale M.A.I., un palier constituit din reprezentanții de drept și de fapt ai unor firme din județul Caraș-Severin racolate în același scop infracțional iar ultimele două paliere formate din alți membri ai grupului de crimă organizată, unii având sarcina de a permite folosirea imobilelor din proprietate lor ca locație pentru stabilirea domiciliului persoanelor ce primeau aviz de muncă în România, iar ceilalți ocupându-se de transportarea și transferarea migranților sosiți în România cu intenția de a pătrunde ulterior pe teritoriul altor state membre UE.

”Din actele de urmărire penală a rezultat că administratorii sau asociații societăților comerciale au stabilit legături cu recrutorii din plan extern, iar angajații cetățeni români, membrii ai grupului infracțional, au avut sarcina obținerii pentru persoanele recrutate a avizelor de muncă și a vizelor pentru dreptul de ședere în România. În acest scop au racolat angajați cu putere de decizie sau foști angajați cu influență asupra funcționarilor din cadrul birourilor Caraș-Severin, Timiș, Arad și Hunedoara ale Inspectoratului General pentru Imigrări, generând astfel o stare de pericol la adresa securității naționale ca urmare a favorizării pătrunderii pe teritoriul României a unor cetățeni străini cu potențial risc terorist”, se menționează în comunicat.

Până la acest moment, s-a stabilit că grupul infracțional a obținut eliberarea de avize de muncă cu încălcarea procedurilor legale pentru un număr de 1.181 cetățeni străini, majoritatea din Pakistan și Bangladesh (peste 80% ), dar și din Sri Lanka, India, Nepal și Sudan, parte dintre aceștia părăsind România pentru a se îndrepta spre state europene mai dezvoltate economic, fără a avea vreun contact cu firma care i-a recrutat.

De asemenea, s-a stabilit că membrii grupului infracțional organizat, utilizând relații cu lucrători ai Biroului pentru Imigrări Caraș-Severin bazate pe acte de corupție, au facilitat șederea pe teritoriul României a unor cetățeni străini ale căror vize expiraseră și trebuiau returnați în țara de origine.

”Din investigațiile efectuate a rezultat că pentru un aviz de muncă migranții au plătit sume cuprinse între 500 – 1000 euro, iar cu cât termenul pentru obţinerea acestuia era mai scurt, cu atât preţul solicitat devenea mai mare, ajungând chiar şi la 5000 – 6000 euro pentru o persoană. Astăzi sunt puse în executare și aproximativ 40 de mandate de aducere, suspecții urmând a fi conduși pentru audieri la sediul DIICOT – Biroul Teritorial Caraș-Severin”, transmite DIICOT.

”La data de 4 iunie 2024, poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Caraş-Severin, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Caraş-Severin, pun în aplicare 67 de mandate de percheziţie domiciliară în judeţele Caraş-Severin, Timiş, Arad, Bihor, Argeş, Sibiu şi municipiul Bucureşti, într-un dosar penal vizând săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de migranţi, trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României, facilitarea şederii ilegale în România şi spălarea banilor. Acţiunile procurorilor D.I.I.C.O.T. se desfăşoară în coordonare cu cele ale procurorilor D.N.A., care efectuează cercetări într-o cauză penală ce are ca obiect comiterea unor infracţiuni de corupţie aflate în legătură directă cu infracţiunile cercetate de procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Caraş-Severin”, transmite IGPR.

Probatoriul administrat a relevat că, în perioada 2022 – iunie 2024, gruparea, formată din peste 37 de persoane, cetăţeni români şi străini şi 7 grupuri de firme, însumând 31 de societăţi comerciale cu sediile în Caraş-Severin, Timiş şi Arad, ar fi acţionat pe teritoriul României, în scopul săvârşirii infracţiunii de trafic de migranţi.

Activitatea infracţională s-ar fi desfăşurat pe şase paliere.

Astfel, unul este format din liderii grupurilor de firme, urmat de persoanele din imediata apropiere a acestora şi care îndeplineau diferite funcţii în cadrul societăţilor, un altul format din foste şi actuale cadre ale M.A.I., un palier constituit din reprezentanţii de drept şi de fapt ai unor firme din judeţul Caraş-Severin, racolate în acelaşi scop infracţional, iar ultimele două paliere formate din alţi membri ai grupului, unii având sarcina de a permite folosirea imobilelor din proprietatea lor ca locaţie, pentru stabilirea domiciliului persoanelor ce primeau aviz de muncă în România, iar ceilalţi ocupându-se de transportarea şi transferarea migranţilor sosiţi în România, cu intenţia de a pătrunde ulterior pe teritoriul altor state membre UE.

Din actele de urmărire penală a rezultat că administratorii sau asociaţii societăţilor comerciale ar fi stabilit legături cu recrutorii din plan extern, iar angajaţii cetăţeni români, membri ai grupului infracţional, ar fi avut sarcina obţinerii pentru persoanele recrutate a avizelor de muncă şi a vizelor pentru dreptul de şedere în România.

În acest scop, ar fi racolat angajaţi cu putere de decizie sau foşti angajaţi cu influenţă asupra funcţionarilor din cadrul birourilor Caraş-Severin, Timiş, Arad şi Hunedoara ale Inspectoratului General pentru Imigrări, generând astfel o stare de pericol la adresa securităţii naţionale, ca urmare a favorizării pătrunderii pe teritoriul României a unor cetăţeni străini, cu potenţial risc terorist.

Până la acest moment, s-a stabilit că grupul infracţional ar fi obţinut eliberarea de avize de muncă cu încălcarea procedurilor legale pentru 1.181 de cetăţeni străini, majoritatea din Pakistan şi Bangladesh (peste 80%), dar şi din Sri Lanka, India, Nepal şi Sudan, parte dintre aceştia părăsind România pentru a se îndrepta spre state europene mai dezvoltate economic, fără a avea vreun contact cu firma care i-a recrutat.

De asemenea, s-a stabilit că membrii grupului infracţional organizat, utilizând relaţii cu lucrători ai Biroului pentru Imigrări Caraş-Severin bazate pe acte de corupţie, ar fi facilitat şederea pe teritoriul României a unor cetăţeni străini ale căror vize expiraseră şi trebuiau returnaţi în ţara de origine.

Din investigaţiil a rezultat că, pentru un aviz de muncă, migranţii ar fi plătit între 500 – 1.000 de euro, iar, cu cât termenul pentru obţinerea acestuia era mai scurt, cu atât preţul solicitat devenea mai mare, ajungând chiar şi la 5.000 – 6.000 de euro pentru o persoană.

Aproximativ 40 de persoane urmează să fie duse la audieri, la sediul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Caraş-Severin.

Încarcă mai mult
Load More In Actualitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Ciucă ”Ostașul”, și-a lansat programul prezidențial: ”România are nevoie de un președinte adevărat, nu mai există niciun fel de încredere în PSD”

Facebook 146 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Ciucă ”Ostașul”, și-a lansat progr…